Att göra på Sri lanka – 25 tips från mina två resor i Sri Lanka

Funderar du på en rundresa på Sri Lanka? Vill du ha tips och inspiration för saker att göra på Sri lanka och få tips på härliga hotell? Då har du hamnat rätt! Jag har nu varit två gånger på Sri Lanka och prickat av de allra flesta saker som de flesta svenskar gillar att göra på Sri lanka – och mycket mer. Jag har skrivit reportage om nästan allt vi gjort och de finner du samlat nedan.

Detta samlingsreportage är både för dig som vill åka till Södra Sri lanka och bara sola, surfa och bada – såväl som för dig som vill resa runt i hela landet i flera veckor och utforska regnskogar och safaris.

För er som gillar kartor har jag skapat en karta där alla platser jag skrivit om finns utprickade – med länkar i kartan för att läsa mer i reportage om respektive plats. Men du kan även scrolla neråt på denna sida och hitta länkar till alla inlägg – alla länkar är markerade med grönt!

#1. Flyg till Sri Lanka

Det går inga direktflyg till Sri Lanka och med byte tar det från 14-15 timmar från Arlanda, så det är en rätt lång resa. Jag har testat både att flyga med byte i London med Sri Lankan Airlines när vi reste till Sri Lanka med familjen. Nu senast flög jag med Emirates över Dubai – ekonomiklass dit och blev uppgraderad till Business Class på vägen hem.

Oavsett med vilket bolag man flyger landar man på den internationella flygplatsen i den kommersiella huvudstaden Colombo. Efter att ha rest till Sri Lanka två gånger skulle jag rekommendera att stanna i Colombo ett dygn för att landa och vila upp sig lite efter den långa resan.

#2. Saker att göra i Colombo

Väljer du att stanna i Colombo har jag många av de tips man kan behöva. Jag har skrivit om 10 tips för sightseeing och 10 restaurangtips i Colombo här om en kul restaurang med show-kitchen här.

Att göra på Sri lanka - 25 tips från mina två resor i Sri Lanka

#3. Ett fantastiskt hotell i Colombo

I Colombo bodde jag på Jetwing Colombo Seven som var ett så härligt hotell. Mitt i Colombos mysigaste och lugnaste del, med en takpool och takbar som har utsikt över hela staden. Missa inte ett besök här – antingen för att bo eller bara för en drink i solnedgången!

#4. Kandy och tåget från Kandy till Nuwara Ellya

Många väljer att ha Kandy som sitt första stopp i Sri Lanka. Från Kandy kan man ta tåget till Nuwara Ellya, en tågresa som betraktas som en av de vackraste man kan göra. Kandy är en intressant, men rätt stökig stad, så det var skönt att bo strax utanför när vi var där, på ett litet mysigt hotell på en höjd med en härlig pool. Läs mer om Kandy här, och om hotellet här.

Tågresan vidare från Kandy kräver att man har lite planering, då biljetterna ofta är slutsålda. Läs om alla tips för den tågresan här.

#5. Besök på teplantager uppe i bergen

När vi kommit till Nuwara Ellya åkte vi vidare upp i till teplantagerna i bergen. Vi bodde där på två olika hotell – Scottish Planter – som är en stor bungalow, uppförd i skotsk stil. Det andra hotellet var Tea & Experience factory – ett helt nybyggt botuiquehotell i bergen i det som tidigare var en tefabrik.

Att göra på Sri lanka - 25 tips från mina två resor i Sri Lanka

Vi passade även på att besöka en tefabrik som fortfarande användes och tittade in hos familjer som bodde här uppe i bergen. En riktigt intressant upplevelse och det är så vackert här uppe!

Att göra på Sri lanka - 25 tips från mina två resor i Sri Lanka

#6. Sri Lankas östkust

Om man åker till Sri Lanka på den svenska sommaren är det regnperiod i södra Sri Lanka. Men i öst är det fint väder denna årstid. Så när vi kom hit i augusti på vår första resa checkade vi in några dagar på Maalu Maalu Resort & Spa – ett superhärligt hotell vid havet. Läs mer om det här.

Att göra på Sri lanka - 25 tips från mina två resor i Sri Lanka

#7. Besöka Polonnaruwa – Sri Lankas första huvudstad

Från Maalu Maalu åkte vi rakt västerut och kom till Polonnaruwa som utropades till huvudstad i Sri Lanka av kung Vijayabahu I i slutet av 1000-talet. Idag är Colombo huvudstaden, men I Polonnaruwa kan man få en känsla för hur en Sri Lankas huvudstad såg ut för 1000 år sedan, då flera byggnader, tempel och statyer finns bevarade. Läs mer om denna stad här.

#8. Sigiriya – Lion Rock

Sigiriya – Lion Rock – är nästan ett ett måste att bestiga när man reser runt i Sri Lanka. Det lilla Berget är 200 meter högt och på toppen av detta berg hade kung Kashyapa sitt palats i slutet av 400-talet och det utgjorde på den tiden huvudstaden i Sri Lanka. Läs mer om Sigiriya här.

Att göra på Sri lanka - 25 tips från mina två resor i Sri Lanka

#9. Minneriya Safari i Sigiriya

I Sigiriya finns även Minneriya Safari. En stor nationalpark där elefanter är huvudattraktionen och över 60 elefanter håller till här. Läs mer om Minneriya här.

#10. Aliya Resort & Spa i Sigiriya

I Sigiriya bodde vi på härliga Aliya Resort & Spa. Ett stort hotell med pool och utsikt över Lion Rock. Läs mer om det hotellet här.

#11. Ayurvedahotell – Lanka Princess

På min andra resa till Sri Lanka var det södra Sri Lanka som var fokus. Jag startade med att besöka ayurvedahotellet Lanka Princess, där jag fick lite insyn i denna behandlingsmetyod och åt en av resans nyttigste luncher!

#12. Lunuganga Estate – Geoffrey Bawa’s sommarhus

Sedan gjorde vi ett stopp på Lunuganga Estate. Detta är sommarhuset där Geoffrey Bawa – en av Asiens mest inflytelserika arkitekter – bodde stor del av sitt liv. Idag ett hotell och restaurang för de som gillar avskalad arkitektur. Riktigt snyggt ställe, perfekt om man bara vill ta det lugnt och läsa böcker!

#13. Sheraton Kosgoda Turtle Beach Resort

Sheraton Kosgoda Turtle Beach Resort är femstjärnigt hotell i Sri Lanka vid kusten, med stor pool, en fantastisk takbar och flera restauranger. Här bodde jag en natt – läs mer om hotellet här.

#14. Victor Hasselblad Sea Turtle research & conservation centre

Ett stenkast från Sheraton Kosgoda ligger Victor Hasselblad Sea Turtle research & conservation centre. Detta är en organisation som skapades med finansiella medel från Victor Hasselblad – en svensk entreprenör och uppfinnare från Göteborg som grundade ett företag som tillverkar kameror, som har blivit internationellt känt för sin höga kvalitet och precision. Här har man skapat en skyddad miljö för havsskäldpaddors ägg där de kan ligga tills de kläcks – vanligtvis på nätterna då sanden inte är lika het. Superintressant att besöka – läs mer om det här.

#15. Coral Sands hotel i Hikkaduwa

Vill man komma ännu nämare havssköldpaddorna är ett bra sätt att snorkla med dem. Och ett av de bästa ställena för snorkling är Hikkaduwa, där bland annat Coral Sands hotel ligger. Ett klassiskt charterhotell vid stranden med en rev man kan simma ut till och få fantastisk snorkling. Läs mer om Coral Sands hotel i Hikkaduwa här

#16. Galle Fort

Galle Fort på Sri Lankas södra kust är ett måste att besöka när ni kommer till denna del av Sri Lanka. Galle Fort är en historisk befästning i staden Galle och har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till den holländska kolonialtiden. Att besöka Galle Fort är som att ta en resa tillbaka i tiden. Fortets smala gränder och byggnader i kolonial stil ger en känsla av att vara i en annan värld. Fortet är omgivet av en stadsmur som omges av havet på ena sidan och floden på den andra sidan. Läs mer om Galle Fort här.

#17. Hotell i Galle

Jag bodde på två olika hotell i Galle. Det ena var Jetwing Lighthouse Hotel, ett femstjärnigt hotell vid havet, med stora pooler, två restauranger och riktigt fina rum. Det andra var Jetwing Kurulubedda – ett litet boutiquehotell i Galle som ligger bara några minuter från stranden -men där känslan är att man bor i en glänta i en regnskog!

#18. Koggala Lake – Den största sjön på Sri Lanka

En kort biltur längs kusten från Galle hittar man Koggala Lake – den största sjön på Sri Lanka. Här kan man ta en mysig båtutflykt runt sjön, där vi tog ett stopp på en av de 12 öar som finns i Koggala Lake – Kanelön. Riktigt intressant att se hur kanel görs – och inte minst förstå den stora skillnaden på kanel från Sri Lanka och den andra sorten från Kina. Läs mer om Koggala Lake här.

#19. Weligama – avslappnat surfparadis

Weligama är en kuststad som ligger i södra Sri Lanka, och är en av de mest populära platserna för vågsurfing i hela Asien. Staden är känd för sina otroligt vackra stränder och de perfekta vågorna för just vågsurfing.. Det finns ett stort utbud av surfplatser att välja mellan här och ett stort utbud av surfskolor och kurser. Dessa är tillgängliga för alla nivåer, från nybörjare till erfarna surfare. Läs mer om surfing i Weligama här.

Så mycket att se och att göra i Sri lanka

#20. Stränderna vid Weligama

Det finns så mycket makalösa stränder på Sri Lankas södra kust, inte minst vid Weligama. Så galet fint – inte konstigt att många backpackers stannar här klart längre än de planerat!

Så mycket att se och att göra i Sri lanka

#21. Stilt fishing i Weligama

I Weligama kan man ofta se fiskande män sitta på pinnar i vattnet. Dessa män använder en gammal fisketeknik som kallas ””stilt fishing”, där de står på en pinne som är fastsatt i botten av havet och fiskar med en lina och krok. Denna metod kräver både skicklighet och tålamod, och är en viktig del av kustsamhällets traditionella fiskekultur. Förutom att fånga fisk för sin försörjning, är denna fiskemetod också en populär turistattraktion, där besökare kan se de fiskande männen i aktion och köpa färsk fisk direkt från dem – eller betala några kronor för att ta ett kort med dem!

Så mycket att se och att göra i Sri lanka

#22. Coconut Tree Hill i Mirissa

Coconut Tree Hill är en riktig Instagram- plats belägen i närheten av staden Mirissa i södra Sri Lanka. Platsen är uppkallad efter de höga kokospalmerna som växer i området och skapar en imponerande vy över det turkosblå havet.

Alla Tuk-Tuk och taxichaufförer hittar hit och från gatan är det en kort promenad upp på kullen. Här få man vackert vänta på sin tur att ta de bilder man vill. Smartaast är såklart att komma hit tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när det är mindter fol och bättre ljus!

Så mycket att se och att göra i Sri lanka
Så mycket att se och att göra i Sri lanka

Vill man ta ett dopp finns en superfin strand ett stenkast bort!

Så mycket att se och att göra i Sri lanka

#23. Ayurvie Weligama – ett lyxigt ayurvedahotell på Sri Lanka

Weligama är inte bara vågsurfing. Här finns även ayurvedahotell – och ett av de finaste är Ayurvie Weligama. Ett perfekt ställe att ta en tvåveckorsvistelse på om man känner sigh stressad, utbrönd eller vara vill vila ut sig och komma hem som en mer energifylld människa! Läs mer om Ayurvie Weligama här.

Så mycket att se och att göra i Sri lanka

#24. Yala National Park

Yala National Park är en av Sri Lankas mest kända och populära nationalparker. Belägen i den sydöstra delen av landet, är parken känd för sin otroliga biologiska mångfald och sina fantastiska möjligheter att se vilda djur i deras naturliga miljö. Läs mer om mitt besök på Yala National Park här,

Så mycket att se och att göra i Sri lanka

#25. Jetwing Safari Camp Yala – lyxigt boutiquhotell

Jetwing Safari Camp Yala ligger i utkanten av Yala National Park, precis vid havet. Det skapades först som ett glamping-concept med lyxiga tält, men byggdes nyligen om till stora bungalows istället. Ett fantastiskt boende om man ska besöka Yala National park och vill bo kvar en eller flera nätter i parken. Läs mer om Jetwing Safari Camp Yala här.

Så mycket att se och att göra i Sri lanka

Så mycket att se och att göra på Sri lanka

Det finns verkligen så mycket att se och att göra på Sri Lanka – med alternativ för alla intressen och budgetar. Ett tips om ni ska resa till flera olika ställen är att hyra en bil med chaufför. Ett så smidgt sätt att ta sig runt och även om det kan kännas ovant som svensk att ha en privatchaufför är det vanligt här i Sri Lanka.

Har du fler tips på saker att göra i Sri Lanka? Kommentera gärna!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...