fbpx
Matochresebloggen
Okategoriserad

Sigiriya – Lion Rock – i Sri Lanka – ett måste i Sri Lanka!

Sigiriya – Lion Rock – är nästan ett ett måste att bestiga när man reser runt i Sri Lanka. Det lilla Berget är 200 meter högt och på toppen av detta berg hade kung Kashyapa sitt palats i slutet av 400-talet och det utgjorde på den tiden huvudstaden i Sri Lanka.

När kungen dog övergavs palatset och munkar flyttade in, som bodde här fram till 1400-talet. Idag är det listat som ett världsarv av Unesco och är en riktigt cool plats att besöka – och bestiga!

Sigiriya – Lion Rock – i Sri Lanka

Lion Rock är ett av de mest besökta världsarven i Sri Lanka och ligger mitt i landet. För oss låg det på vägen från östkusten och flygplatsen norr om Colombo och vi bodde på ett hotell i närheten 2 nätter. Förutom Lion Rock finns här staden Polonnaruwa – Sri Lankas huvudstad på 1000-talet och dessutom flera safariparker.


Bestiga Sigiriya – Lion Rock

Det mesta i Sri Lanka är billigt för en turist, men just Lion Rock hör till de lite dyrare utflykterna och kostar runt 300 Sek Trots det är det många som åker hit så ett tips är att vara här så tidigt som möjligt på morgonen när de öppnar 07.00. Då är även solen inte så stark, vilket är skönt når man ska bestiga berget. Vi var bland de första personerna på plats den morgonen vi var här. Det finns en hel del att se vid bergets fot, men det väntade vi med att kolla på tills efter vi bestigit berget.

Bestiga Sigiriya - Lion Rock
Bestiga Sigiriya - Lion Rock

Till toppen tar man sig via trappor, vissa uthuggna i berget, andra byggda utanpå. Totalt är det 1200 trappsteg upp till toppen.

Bestiga Sigiriya - Lion Rock
Bestiga Sigiriya - Lion Rock

Det är inget för höjdrädda personer och vissa partier när fick jag övertala min fru att fortsätta. Jag är inte så höjdrädd men blev däremot lite orolig när jag såg varningsskyltarna för aggressiva getingar som bor i enorma bon på berget. “Keep silent” stod det på skyltarna och jag skyndade knäpptyst förbi denna del av berget!

På toppen av Sigiriya – Lion Rock

Från berget har man såklart en fantastisk utsikt det är klart värt promenaden upp. Att bygga ett palats här uppe utan några som helst maskiner på 400-talet måste helt klart varit en utmaning!

På toppen av Sigiriya - Lion Rock
På toppen av Sigiriya - Lion Rock
På toppen av Sigiriya - Lion Rock

Vi åkte hit utan barnen, när de fortfarande låg och sov och det var vi glada över, då detta var en rejäl stigning. Det tyckte även vissa vuxna som kånkade och i vissa fall fick hjälp upp av sin guide!

På toppen av Sigiriya - Lion Rock

Tips inför besöket till Sigiriya – Lion Rock

 • Kom så tidigt som möjligt för att slippa trängas och den värsta hettan
 • Ta med en flaska vatten
 • Är du riktigt höjdrädd, strunta i att bestiga berget, det är en del branta trappor
 • Det är 1200 trappsteg upp, så inget för riktigt små barn eller personer som har svårt att gå.

Fler inlägg om Sri Lanka:

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya – världens vackraste tågresa

Hotell i Kandy med pool – Mountbatten Bungalow

Kandy i Sri Lanka – alla våra tips!

Sri Lanka med egen chaufför – våra tips

Du kanske också är intresserad av...

2 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  18 augusti, 2019 at 20:16

  Definitivt värt ett besök! Jag (Helena alltså) är superhöjdrädd, men det finns en genväg på mitten för höjdrädda så man iaf kommer upp till platån med lejontassarna 🙂

  • Reply
   Christian Muda
   23 augusti, 2019 at 08:32

   En genväg, aha – så smart! Den misssade vi helt!

Lämna gärna en kommentar