Yala National Park i Sri Lanka

Yala National Park är en av Sri Lankas mest kända och populära nationalparker. Belägen i den sydöstra delen av landet, är parken känd för sin otroliga biologiska mångfald och sina fantastiska möjligheter att se vilda djur i deras naturliga miljö. Till Yala National Park åkte vi efter ett dygn i regnskogen Sinharaja.

Yala National Park sträcker sig över en yta på 1 000 kvadratkilometer och är hem för ett stort antal djurarter. Parken är känd för sin höga leopardtäthet och är en av de främsta platserna i världen för att se dessa skygga katter. Förutom leoparder kan man här även se elefanter, vattenbufflar, hjortar, krokodiler och många andra djur. Nyligen har man här även sett en helt svart leopardunge – något mycket ovanligt!

Besök i Yala National Park

Vi blev upphämtade på vårt hotell i parken av en guide i jeep och gav oss sedan ut på jakt efter leoparderna. I denna park som har ganska tät vegetation åker man på vägar i jakt efter att få se djuren. Det är verkligen en speciell upplevelse att vara mitt bland de vilda djuren och se dem helt på deras egna villkor. Utan stängsel eller andra sätt att hålla dem på en viss plats.

Yala National Park i Sri Lanka

Leoparder i Yala National Park

Denna park har flest Leoparder av alla nationalparker i Sri Lanka och det är framför allt dessa som guiderna letar efter. Resten av djuren är inte alls lika skygga och bryr sig inte nämnvärt om oss besökare. Efter en halvtimme får chauffören ett tips om att en leopard är synlig, Vi åker snabbt dit – och det gör ett tiotal andra sällskap också.

Yala National Park i Sri Lanka

Först ser jag inte leoparden, men med en kikare ser jag konturerna av den, långt in i skogen. På bilden nedan till höger om det mellersta trädet!

Närmare än så kom vi inte en leopard denna dag. Jag pratade med lite andra turister senare som skulle hit och de hade bokat 6 turer – morgon, lunch och kvällstid i två dagar för att maximera sin a chanser att komma riktigt nära en leopard! Samtidigt som det var lite av en besvikelse att inte komma närmare än så här är det ju bra att djuren verkligen får vara i fred och ha så gott om plats! Denna park har inga stängsel – djuren får komma och gå som de vill. Istället har man satt stängsel runt vissa byar i närheten – främst som skydd för elefanter.

Vi åkte vidare och fick flera andra maffiga djurupplevelser. Några former av hjortar som plötsligt började fightas. Krokodiler. Fler elefanter. Vattenbufflar.

Yala National Park i Sri Lanka
Yala National Park i Sri Lanka

Parken är också känd för sin rika fågelfauna och är en av de bästa platserna i Sri Lanka för att se en mängd olika fågelarter. Mer än 200 olika fågelarter har identifierats i parken, inklusive rovfåglar, hägrar, finkar och många fler.

När ska man besöka Yala National Park?

Den bästa tiden att besöka Yala National Park är under den torra säsongen, som sträcker sig från november till april. Under denna tid är vädret torrt och behagligt, vilket gör det enklare att upptäcka djurlivet i parken och att göra safarituren bekvämare. Dessutom är det under den torra säsongen som vattennivåerna i parkens sjöar och floder minskar, vilket gör det lättare att se djuren som samlas kring vattnet.

Under den regniga säsongen, som sträcker sig från maj till oktober, kan vägarna och spåren i parken bli svåra att ta sig igenom på grund av regnet och parken kan vara stängd för besökare. Dessutom kan den höga fuktigheten och temperaturen under regnperioden göra safarituren obekväm.

Vad kostar en tur i Yala National Park?

För utländska besökare är entréavgiften till parken cirka $30-40 per person, beroende på säsong. Detta inkluderar också en jeepavgift och tillträde till parken för en viss tidsperiod. För lokalbefolkningen är entréavgiften mycket lägre, cirka $2-3 per person.

Om du vill göra en safaritur i Yala National Park med en licensierad guide och en jeep, så kostar det mellan $50-75 per person, beroende på antalet personer i gruppen och längden på turen. Detta inkluderar jeepavgift, guideavgift och parkavgift. Dessa turer pågår ofta 3 timmar.

Smidigast är att boka besöket på Yala National Park som en del i en rundresa med en guide. Tips om ni vill maxa era chanser att se leoparder år att göra minst 2 turer a 3 timmar!

Hotell inne i Yala National Park

De flesta besökare bor en eller flera nätter på ett hotell inne i Yala National Park. Jag bodde på Jetwing Safari Camp Yala som var ett fantastiskt fint boende – precis vid stranden. Detta hotell kan du läsa mer om i nästa reportage!

Läs mer om denna resa till Sri Lanka

Denna resa till Sri Lanka var en pressresa arrangerad av Sri Lanka Tourism. Alla tankar och åsikter som alltid mina egna!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...