Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Dela inlägget:

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen i Split. Den har en stor marina som många stora segelbåtar har som hemmahamn och vi både startade och avslutade vår seglingsresa från Trogir. 

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Från marinan i Trogir tog vi en båttaxi till Trogirs Old-town. En Unesco skyddad stadskärna som är otroligt fin och mysig att gå runt i. Smala stenlagda gator, massor av restauranger, butiker och kaféer – och redan under försäsong massor med turister såklart! 

Trogir i Kroatien
Trogir i Kroatien
Trogir i Kroatien

Kolla in en kortfilm från Trogir!

Restaurang Franka i Trogir 

Vi hade bokat bord denna sista kväll i Kroatien på Restaurang Franska i Trogir som hade väldigt bra omdömen. Denna populära, familjeägda restaurang ligger i en mysig gränd och har både bord inomhus och utomhus på ett litet torg.

Restaurang Franka i Trogir 

Här fick vi (och alla andra gäster) ett glas med bubbel och hallon som välkomstdrink när vi kikade på menyn. Så mycket gott och svårt att välja – så jag bad servitrisen att föreslå det godaste från menyn. 

Vi startade med en brödservering och två sorters kryddsmör och två förrätter – en tonfisktartar med äpple som var så god, med perfekt spänstig fisk och en god brytning med äpplet. Den andra rätten var en riktig umambomb – aubergine carpaccio med tahini, chilipeppar och pinjenötter. Till detta en friskt och riktigt gott vitt vin – självklart lokalt.

Vi fortsatte med en rödbetsrisotto med parmesan som även den var så läcker ihop med ett glas rött. Den stora finalen var deras Seafood pot – som är Frankas signaturrätt och som även många andra gäster tog in. En rustik servering av olika sorters fisk och skaldjur med pasta i en mustig tomatsås. En traditionell rätt i denna del av Kroatien som jag verkligen kan rekommendera att ni provar om ni har vägarna förbi. Till denna rätt ett glas vitt, som även det var en perfekt matchning.Vinerna här i Kroatien är verkligen så goda. 

Vi var mätta redan här, men blev övertalade att dela på en bit av “Aunt Rosas Cake” – med flera lager av olika bärsmaker, toppad med krossad pistage och hallon.

Mätta och belåtna promenerade vi tillbaka i stan, nu när solen hade gått ner ännu mysigare. Vi tog taxibåten tillbaka till Marinan och sov sedan en sista natt i båten innan det nästa morgon var dags att resa hem igen!

Om  ni seglar från Trogir – missa inte att kolla in Trogirs old town. Det är också en kul utflykt från Split!

Detaljer om sista kvällen

  • Taxibåten. Går från marinan och tillbaka var tionde minut. Kostar 10 euro tur och retur, 6 euro enkel resa. Att promenera från marinan till Trogirs old town tar runt en halvtimme
  • Restaurang Franka: Ni hittar deras webbsida med alla detaljer här.

Läs mer om att segla i Kroatien

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...