Vad är cybersäkerhet på resor och varför behöver man det?

Dela inlägget:

Cybersäkerhet är alltid viktigt, men är extra viktigt om du ska ut och resa. När du reser kan du utsätta dig för massvis med eventuella risker online, något som i värsta fall kan sluta med att du blir av med dina pengar eller filer. Det är något som du säkerligen vill undvika.

Därmed är det av yttersta vikt att du tar säkerheten på allvar, och lyckligtvis är det ganska enkelt. Om du applicerar de allra vanligaste metoderna kommer du att få ett bra grundläggande skydd, något som gör det betydligt svårare för cyberkriminella att få tag i dina uppgifter, pengar eller filer.

5 saker du behöver tänka på för att vara så säker som möjligt online under resan

Nedan är några av de viktigaste punkterna:

#1. En VPN

Ett av de viktigaste skydden som du bör implementera är en VPN-tjänst. På så sätt skapar du ett bra grundläggande skydd tack vare stark kryptering.

Med hjälp av VPN-tjänsten krypteras all trafik mellan din enhet och omvärlden, vilket gör att det blir betydligt svårare för hackare att ta reda på vad som befinner sig i paketet som skickas från din mobil, dator eller surfplatta till den server som du besöker.

Du kan använda dig av en gratis testperiod för VPN om du känner dig osäker på om tjänsten passar för dig eller inte, men vi lovar att du absolut inte kommer att ångra dig. En VPN är ett måste om du vill vara säker online, inte minst när du befinner dig på resande fot. 

#2. Använd tvåfaktorsautentisering

Du bör alltid använda tvåfaktorsautentisering. Det kan t.ex. vara att du får ett sms med en kod som du ska ange efter att du har skrivit in ditt användarnamn och lösenord, men kan även vara saker som fingeravtryck, ansiktsbild och mycket mer som indentifierar kontoinnehavaren.

Om du ska ut och resa är detta extra viktigt, eftersom sannolikheten är hög för att du någon gång kommer att råka ut för ett osäkert nätverk. Här kan det befinna sig cyberkriminella som tar vara på möjligheten av att du inte tar säkerheten på allvar, vilket kan sluta i katastrof.

Därmed är det viktigt att du använder dig av tvåfaktorsautentisering när du loggar in på konton när du befinner dig på främmande mark.

#3. Var försiktig med offentliga nätverk

Du bör alltid vara väldigt försiktig med att ansluta till offentliga nätverk, inte minst på ställen där det befinner sig många människor. Här är risken hög för att det finns cyberkriminella som bara väntar på att du ska ansluta dig till nätverket, vilket gör att de kan snappa upp de små paket som skickas mellan din enhet och de hemsidor och appar som du besöker.

Detta gäller inte minst om du besöker offentliga nätverk som inte kräver lösenord, t.ex. i gallerior, affärer eller på restauranger. I många fall är det bättre att du väntar med att logga in på ditt konto eller liknande tills det att du befinner dig på ett säkert nätverk, men om du känner att du måste använda det offentliga nätverket bör du åtminstone använda en VPN, tvåfaktorsautentisering och vara väldigt försiktig med att klicka på länkar och ladda ner filer.

#4. Använd ett antivirusprogram

Det kan även vara en bra idé att använda ett antivirusprogram. Detta gäller främst om du använder en dator eller surfplatta, men om du vill vara på den allra säkraste sidan kan du även ladda ner ett antivirusprogram till din mobiltelefon.

Det finns program som är gratis, men i många fall är dessa inte lika säkra som de som faktiskt kostar pengar. Därmed kan det vara värt att investera i ett program som tar ut en avgift för sina tjänster. De flesta program kostar inte särskilt mycket och är en väldigt bra investering och skydd mot de cyberkriminella som tyvärr finns på många ställen i samhället.

#5. Håll koll på dina enheter

Sist men inte minst bör du hålla väldigt bra koll på dina enheter. Det betyder att du inte bör lämna din telefon eller dator obevakad när du äter på en restaurang eller väntar i hotellobbyn. Allt för många blir av med sina mobiltelefoner eller andra typer av enheter på detta sätt, och många blir avlyssnade utan att de vet om det.

Därmed bör du alltid ta med dig dina enheter när du går på toa eller ska ut och ta en nypa luft, alternativt be någon i ditt sällskap att övervaka dem. Om du befinner dig på ett hotell kan du i många fall även lämna datorn i receptionen under en kort tid, vilket även gäller om du befinner dig på en restaurang eller kafé. Det är dock inte säkert att de kan garantera dess säkerhet, men är ett steg upp från att lämna enheten på bordet.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...