Att göra i Colombo – 10 tips

Dela inlägget:

Den första gången jag var i Sri Lanka åkte vi direkt vidare till Kandy när vi landade – jag hade inga tankar på vad det fanns att göra i Colombo. På hemresan då körde vi direkt till flygplatsen utan att se något av Colombo.

Denna gång hade jag planerat in knappt två dagar i Colombo i slutet på resan för att utforska denna stad. Jag förskte googla, men alla tips jag fick upp var utflykter från Colombo till ställen som Sigiria, Kandy och Yala National Park. Jag ville ju veta vad det fanns att se i själva staden. Som tur var hade jag med vår kunniga chaufför när vi kom till Colombo som kunde allt om saker att göra i Colombo. Så här kommer de bästa tipsen från min sightseeingtur med honom!

Och det fanns klart mer att se här än jag hade trott! Colombo är den största staden och den kommersiella huvudstaden i Sri Lanka och det bor ca 700.000 personer här. Den internationella flygplatsen ligger strax norr om Colombo, så det är en plats i stort sett alla turister passerar i Sri Lanka.

Att göra i Colombo – 10 tips

Efter en lång flygresa, där man ofta kommer fram till Sri Lanka på morgonen är det inte en dum idé att starta med någon eller några dagar i Colomobo för att landa och vila upp sig innan man ger sig vidare för att utforska andra delar av Sri Lanka. Då kan man passa på på att se lite av staden – här kommer 10 tips!

#1. Sri Lankas första hotell – Galle Face Hotel

Jag älskar att kolla in hotell – så första stoppet på sightseeingrundan var Sri Lankas första hotell – Galle Face Hotel -som etablerades år 1864. Genom åren har många kända gäster bott på hotellet, som t ex Mahatma Gandhi, Lord Mountbatten och Sir Arthur C. Clarke. Man har varsamt renoverat hotellet över åren och det är fortfarande ett av de mest ikoniska hotellen i Sri Lanka. Pampigt, med utsikt över havet. Ett perfekt ställe för en kaffe eller drink!

Att göra i Colombo - 10 tips

#2. Colombo Clock Tower

Colombo Clock Tower är ett ikonisk landmärke i Colombo. Tornet står vid inledningen av Pettah-marknaden och byggdes år 1857 för att fira ankomsten av prinsen av Wales. Colombo Clock Tower var en gåva från W.D. Smith, en välkänd kaffeproducent på den tiden. Tornet är 25 meter högt och har en stor klocka som fortfarande än idag visar korrekt tid,

Att göra i Colombo - 10 tips

#3. Hamnen i Colombo

Colombo hamn är en av de största hamnarna i Asien och idag passerar 7 miljoner denna hamn årligen. Hamnen har varit en viktig handelsplats i över 2 000 år och har under historien spelat en central roll i Sri Lankas ekonomiska utveckling. Idag hanterar hamnen främst container- och bulklast, men även kryssningsfartyg anländer regelbundet.

Att göra i Colombo - 10 tips

#4. Sri Kailasenathar Swamy Devastham Hindu tempel

Sri Kailasenathar Swamy Devastham är ett hindutempel som invigdes 1936 och är en viktig religiös plats för hinduer i landet. Templet är tillägnat guden Shiva och är byggt i en sydindisk arkitektonisk stil med många detaljerade skulpturer och målningar på väggarna. Att besöka detta tempel är en av de mest populära sakerna att göra i Colombo bland turister!

Att göra i Colombo - 10 tips

#5. Lotus Tower – den högsta byggnaden Sydasien

Lotus Tower var färdigställt 2019 och blev då med 360 meter den högsta byggnaden i sydasien. På toppen av Lotus Tower finns en plattform för att kolla in utsikten och på våningarna under finns restaurtanger och kontor. Makalöst fin utsikt -men inget för den höjdrädda. Från toppen kommer man inom kort att kunna hoppa bungyjump! Entrén för att åka upp till toppen kostar 20 USD för turister.

Att göra i Colombo - 10 tips
Att göra i Colombo - 10 tips

Varför just formen av en lotusblomma? Lotusblomman har länge varit en viktig symbol i Sri Lanka, särskilt inom buddhismen. Blomman är helig eftersom den växer i mörka och smutsiga vatten, men ändå blommar upp i en ren och vacker blomma. Denna symbolik återspeglar den buddhistiska läran om att genom att övervinna mörker och lidande i livet kan man nå upplysning. Lotusblomman har en stark kulturell betydelse i Sri Lanka och används ofta inom konst och arkitektur runt om i landet, inklusive på det välkända templet Sigiriya. Blomman är en symbol för renhet, hopp och kreativitet och är en viktig del av Sri Lankas rika kultur och traditioner.

#6. Independence Commemoration Hall

Independence Commemoration Hall är en stor byggnad som byggdes 1948 för att fira Sri Lankas självständighet från brittiskt styre. Byggnaden har en imponerande arkitektur som kombinerar västerländsk och traditionell srilankesisk design. Hallen har en stor öppen plats och används ofta för offentliga ceremonier och evenemang. Klart pampig byggnad – som många besöker inte minst för att söka skugga mitt på dagen!

Att göra i Colombo - 10 tips
Att göra i Colombo - 10 tips

#7. Victoria Park i Colombo

Victoria Park är en vacker park belägen i hjärtat av Colombo. Parken grundades 1897 under den brittiska kolonialtiden och är uppkallad efter drottning Victoria. Victoria Park kallas Columbos lungor med tanke på alla träd och är en populär plats för en promenad, joggingtur på ett 3 km långt spår eller en picnic.

Att göra i Colombo - 10 tips
Att göra i Colombo - 10 tips

#8. Ät krabba!

Lagunkrabba är en delikatess i Sri Lanka och ett måste att prova när du är här. Jag var på en restaurang med show-kitchen och åt krabba (mer om det i ett kommande reportage) men många turister äter krabban på Ministry of Crab – utnämnd till en av Asiens bästa 50 restauranger som ligger mitt i stan.

#9. Takbarer i Colombo

Besök en takbar och se staden från ovan! Colombo har flera takbarer, högst upp i de lite finare hotellen. Jag hade förmånen att ha en fantatiskt takbar som även hade pool och restaurang på det hotell jag bodde på – Jetwing Colombo Seven. Mer om det hotellet i ett ett kommande reportage – men kolla denna vy så förstår ni att här bär man åtminstone ta en drink när man kommer till Colombo!

En annan takbar är ON14 Lounge & Bar som ligger högst upp på Radisson hotell i Colombo. Denna med utsikt över havet och även den har en pool – som dock bara är för hotellgästerna.

Att göra i Colombo - 10 tips

#10. Picknick på Galle Face Green

Galle Face Green är en populär plats i Colombo där både lokalbefolkningen och turister ofta samlas för att njuta av en picknick i solnedgången. Det är en vacker stor gräsmatta vid havet och erbjuder en avkopplande kontrast mot stadens trängsel och buller. Vi kom hit på morgonen innan det var några besökare här – men här kan ni se en bild på hur det ser ut senare på dagen.

Att göra i Colombo - 10 tips

Picnick på Galle Face Green lär vara en kul upplevelse enligt den guide jag hade. Folk packar picknickkorgar och kommer hit för att njuta av en dag i solen, umgås med vänner och familj och äta god mat.

Det finns många matställen runt Galle Face Green, så det är enkelt att plocka upp färdig mat om man inte vill ta med egen. Man kan hitta allt från sri lankesisk street food till internationell mat. Färsk frukt, glass och andra snacks finns också att köpa från försäljare som går runt och säljer sina varor.

Bonus: Restauranger i Colombo – topp 10

Jag var så kort tid i Colombo att jag bara hann med några få restaranger – men jag gjorde ändå den del research om vilka restauranger som har bäst betyg på olika sidor som rankar restauranger. Här kommer tips på de 10 populäraste restaurangerna.

  1. Ministry of Crab (som jag skrev om ovan)- Specialiserar sig på skaldjur, särskilt kräftor, och anses vara en av de bästa restaurangerna i Colombo.
  2. Nihonbashi – En japansk restaurang som serverar sushi, sashimi och andra japanska rätter.
  3. The Lagoon – En skaldjursrestaurang som är känd för sina färska räkor och hummer.
  4. The Gallery Cafe – En populär restaurang med en härlig atmosfär, som serverar en mix av västerländska och asiatiska rätter.
  5. Upali’s by Nawaloka – En sri lankesisk restaurang som är känd för sina autentiska smaker och rätter, särskilt dess hoppers och kottu roti.
  6. Kaema Sutra – Specialiserar sig på srilankesiska gatumat och är känd för sina smakfulla curryrätter och fisk- och skaldjursrätter.
  7. Shang Palace – En kinesisk restaurang som serverar autentiska kinesiska rätter som dim sum och pekinganka.
  8. The London Grill – En finrestaurang med en elegant atmosfär som serverar klassiska europeiska rätter med en modern touch.
  9. Beach Wadiya – En strandnära restaurang som serverar en mängd olika rätter från det srilankesiska köket och är känd för sin färska fisk.
  10. Ministry of Pizza – Specialiserar sig på pizza, pasta och andra italienska rätter, och är populär bland både lokalbefolkningen och turister.

Läs mer om denna resa till Sri Lanka

Denna resa till Sri Lanka var en pressresa arrangerad av Sri Lanka Tourism. Alla tankar och åsikter som alltid mina egna!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...