Galle Fort på Sri Lankas södra kust – ett måste att besöka!

Dela inlägget:

Galle Fort på Sri Lankas södra kust är ett måste att besöka när ni kommer till denna del av Sri Lanka. Galle Fort är en historisk befästning i staden Galle och har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till den holländska kolonialtiden. Här gjorde vi ett besök när vi passerade Galle – klart intressant!

Galle Fort byggdes under 1600-talet av holländarna för att skydda staden Galle från fienderna. Fortet var en viktig handelsplats på grund av dess strategiska läge vid den viktiga sjövägen mellan Europa och Asien. Under brittisk tid användes fortet som en fängelsebyggnad och senare som en bas för brittiska trupper.

Efter självständigheten har Galle Fort blivit ett populärt turistmål på Sri Lanka. Fortet är idag en av de bäst bevarade befästningarna i Asien och är också ett världsarv sedan 1988. Idag lever 500 familjer i Galle Fort och det finns både skolor, banker och mataffärer i det gamla fortet.

Att besöka Galle Fort är som att ta en resa tillbaka i tiden. Fortets smala gränder och byggnader i kolonial stil ger en känsla av att vara i en annan värld. Fortet är omgivet av en stadsmur som omges av havet på ena sidan och floden på den andra sidan.

Inuti fortet finns många historiska byggnader och monument som är välbevarade. En av de mest imponerande byggnaderna är Galle fortens fyrtorn som är byggd av sten och är över 18 meter hög. Fyrtornet har funnits där sedan 1938 och är ett populärt besöksmål för turister.

En annan viktig sevärdhet inne i Galle Fort är den nederländska reformerta kyrkan. Kyrkan är byggd på 1700-talet och är en av de äldsta byggnaderna i fortet. Kyrkan är fortfarande i bruk och besöks ofta av både turister och lokalbefolkningen. Det är även populärt att åka till Galle Fort för att ta bröllopsfoton i den vackra miljön.

Galle Fort är också känd för sina små butiker och restauranger som ligger längs dess smala gator. Här kan besökare uppleva den lokala kulturen och prova på traditionell mat och dryck. En av de mest populära aktiviteterna inne i fortet är att ta en promenad längs stadsmuren och njuta av utsikten över havet.

Galle Fort är också en plats där många konstnärer och kreativa människor samlas. Det finns flera konstgallerier och butiker som säljer lokalt tillverkade hantverk och konstverk – samt på flera torg inne i Galle Fort.

Dessutom finns många säljare som går runt och säljer småsaker. Här kan man även se personer som spelar flöjt för en cobra eller fotgrafera sig med en liten apa. Väldigt turistikt med andra ord – men kul!

Det finns också många hotell och boenden inne i Galle Fort som är vackert inredda och bevarade i den koloniala stilen.

Hotell i Galle

Jag bodde på två olika hotell i Galle – utanför fortet. Jetwing Lighthouse Galle som ligger vackert vid havet – och Kurreluba som ligger ett par minuters bilresa bort från stranden, i tät vegetation som nästan känns som djungel!

Galle är också en bra utgångspunkt för att utforska andra delar av Sri Lanka. Staden ligger bara några timmars bilresa från huvudstaden Colombo och många andra populära turistmål som Sigiriya, Kandy och Nuwara Eliya.

Fler saker att se och göra i Galle

En annan sevärdhet i närheten av Galle Fort är Koggala Lake, som ligger bara 15 minuters bilresa bort. Sjön är känd för sin vackra natur och för att vara hem för många fågelarter och andra djur. Besökare kan ta en båttur på sjön och uppleva den lugna atmosfären och den vackra naturen – samt besöka kanel-ön!

Inför besöket i Galle Fort

Det kostar inget att gå in i Galle Fort. Ett tips om ni kommer under den varma perioden är att göra besöket på morgonen eller eftermiddagen när det inte är så hett!

Läs mer om denna resa till Sri Lanka

Denna resa till Sri Lanka var en pressresa arrangerad av Sri Lanka Tourism. Alla tankar och åsikter som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...