Geoffrey Bawa – en av Asiens mest inflytelserika arkitekter. Kolla in Lunuganga Estate.

Dela inlägget:

Geoffrey Bawa (1919-2003) var en framstående arkitekt från Sri Lanka som anses vara en av Asiens mest inflytelserika arkitekter. Han anses också vara fadern till den moderna arkitekturen i Sri Lanka och har haft en stor inverkan på utformningen av många byggnader i södra Asien. Under min resa till Sri Lanka kollade jag in Bawa’s sommarhus – numera ett hotell – som detta reportage handlar om.

Lite mer om Bawa. Han föddes i Colombo, Sri Lanka och studerade juridik i England innan han återvände hem och började sin karriär som arkitekt i slutet av 1940-talet. Han hade en eklektisk stil som kombinerade modern arkitektur med traditionella asiatiska element, och hans verk präglas av en stark koppling till naturen.

Bawa arbetade med många olika typer av projekt, från hotell och bostadshus till offentliga byggnader och museer. Han ansåg att arkitektur skulle anpassa sig till sin omgivning och skapade byggnader som smälte in i landskapet istället för att dominera det. Ett av Bawas mest kända verk är Lighthouse Hotel, som ligger vid södra kusten av Sri Lanka. Detta hotell är känt för sin naturliga skönhet och lyxiga arkitektur som kombinerar modern design med traditionella lokala element. Detta hotell bodde jag en natt på – och det fanns tydliga spår av hans stil. Mer om Lighthouse i ett kommande reportage!

Bawa har fått många utmärkelser under sin karriär, inklusive en hedersdoktorat från University of Moratuwa i Sri Lanka. Han anses också ha haft en stor inverkan på nästa generation av arkitekter i Sri Lanka och Asien.

Geoffrey Bawas sommarhus – Lunuganga Estate

Geoffrey Bawas sommarhus är numera ett hotell som heter Lunuganga Estate och hans matsal omgjord till restaurang. Man kan även – som vi gjorde – komma hit bara för att gå en guidad tur på Bawa’s stora tomt och få se hans favoritplatser för att ta en kopp te, läsa en bok, reflektera, se solnedgången eller hans utomhusrum för romantik!

Vägen upp till sommarhuset går genom en tät skog och sedan en rejäl grind som jag gissar att Bawa hade stängd jämt. Jag fick en känsla efter besöket här att han gillade att vara ifred!

Geoffrey Bawa

Hotellet var tyvärr fullbokat så vi kunde inte kika i rummen, men började med att kolla in hans bibliotek, som till stor del var gjort av återvunnet material – något som är genomgående i hela dessa ägor. En annan röd tråd är stora klockor – dessa ringde Bawa i när han ville att en betjänt skulle komma!

Guiden tog sedan med oss runt i den enorma trädgården och visade platser där Bawa gillade att hänga – han flyttade sig runt för att följa solen – från platser med morgonsol till en plats nere vid vattnet med kvällssol.

Nyligen byggde man en pool här – något som länge efterfrågats av hotellgästerna. Jag träffade ett äldre brittiskt par som bodde här och skulle stanna 8 nätter. De gillade verkligen detta hotell, som utan att vara vräkigt hade någon form av sofistikerad lyx – och de sa att de även älskade personalen. ”Vad gör ni hela dagarna här” undrade jag. . och deras enkla svar var att de gick promenader och läste böcker. Jag kan förstå dem. Det fanns ett skönt lugn här – perfekt om man inte vill ha massa nya upplevelser utan bara varva ner. Paret berättade att de på förra resan besökt alla hotell i Sri Lanka som Bawa ritat – och då gillat detta så mycket att de nu stannade här hela semestern.

Jag bodde alltså inte över här – men däremot på Lighthouse Hotel som är det mest kända hotellet Bawa ritat. Mer om det hotellet i nästa reportage!

Läs mer om denna resa till Sri Lanka

Denna resa till Sri Lanka var en pressresa arrangerad av Sri Lanka Tourism. Alla tankar och åsikter som alltid mina egna!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...