Flyga med barn – 10 tips för långflygningar

Dela inlägget:

Funderar du på hur det är att flyga med barn och vill ha tips om hur man gör en långflygning med barn så bra som möjligt? Jag och min fru älskar att resa och har flugit med våra barn massor med gånger. Den första flygresan utomlands med barn var när dottern bara var ett halvår och första långresan till Thailand gjorde vi när hon var ett år. Och vi har fortsatt att resa hela familjen sedan dess ett par gånger per år.

Resandet med barn har ändrats med åren och blivit allt lättare – och nu när de är 15 och 17 år är det nästan som att resa med två vuxna!

Flyga med barn – 10 tips för långflygningar

Men jag ser fortfarande massa föräldrar som inte har full koll, så jag tänkte samla alla våra tips om att flyga med barn i detta reportage. Saker att tänka på innan man bokar, inför avresa, tips för själva flygresan och saker som är bra att ha när man kommer fram!

#1. Giltigt pass för barnet

Se till att barnets pass är giltigt – helst 6 månader efter hemresedatum. Tänk på att barns pass har kortare giltighetstid än vuxnas – tre år istället för fem. (källa)

  • Pass och nationellt id-kort är giltigt i fem år för personer över 12 år.
  • Pass och nationellt id-kort för barn under 12 år är giltigt i tre år.

#2. Visum

Vad gäller visum är det oftast ingen skillnad på om det är en bebis eller en vuxen. Alla behöver tex skaffa ESTA när man t ex reser till eller via USA. Glöm inte visum om det är ett krav.

#3. Flyga med barn i knät

Upp till två års ålder flyger barn oftast gratis då man kan flyga med barn i knät. Men, du måste då alltså ha dem i ditt eget knä och man får ett extra-bälte till säkerhetsbältet de ska spännas fast med i knät. De får heller ingen egen mat om de är under 2 år och flyger gratis.

#4. Babysäng på flyget – nattflyg med bebisar

På långflygningar erbjuds ofta möjlighet att boka en plats med en liten babysäng på flyget. Dessa sätts på platser med extra benutrymme och hängs på väggen. Det finns alltså ett kraftigt begränsat antal och dessa platser kostar extra. Men det kan det klart vara värt för att barnet (och man själv) – ska kunna sova några timmar på ett långflyg. Dessa sängar har ofta en maxvikt på 10 KG – dubbelkolla med flygbolaget vad som gäller innan ni bokar!

#5. Innan flyget – se till att de springer av sig

På flyget vill man oftast att barnen mest ska sitta i sitt säte och inte ha massa spring i benen kvar. Ett sätt att komma lite närmare detta läge är att aktivera barnen så mycket det går på flygplatsen innan man går på flyget. Springtävlingar i de långa korridorerna, leta upp lekplatser om det finns och skapa en bana där de ska göra på tid. Hoppa jämfota sista 300 meterna innan er gate. Framförallt – gör detta medan alla andra gå på och gå på sist, så blir det minst en kvart mindre att sitta still i planet – och förhoppningsvis mer trötta barn.

#6. Flyga med barn – ta med egen matsäck

Flygplatsmat är varken känd för att vara god eller ha stora portioner. Som vuxen klara man sig bra utan matett tag – tips är till och med att köra periodisk fasta när man flyger för att minska jetlag. Men för barn – där är det inte läge att inte ha nog med mat. Och att köpa ombord om maten inte faller i smaken är ingen vidare idé. Då blir det mest skräpmat och snabba kolhydrater, som inte är det optimala för en lugn flygning,. Se till att istället ta med ordentligt med matsäck. Goda smörgåsar, köttfärsbiffar och saltkokt potatis, grönsaksstravar och torkad frukt är sånt vi alltid har med på en långflygning även när vi förbokat flygplansmat eller när den ingår. Då har vi även en bra buffert om flyget blir sent, matseveringen blir försenad på grund av turbulens, eller det tar tid innan man kan hitta någon vettig mat när man kommer fram.

#7. Ta med underhållning.

Underskatta inte behovet av bra underhållning. idag, när man enkelt kan ladda ner serier och filmer på en mobil eller iPad är det enkelt. Se till att spara något de verkligen vill se till flyget! Och såklart, pennor och ritblock, kortlek om det finns ett kortspel ni gillar att spela, gosedjur, favoritkudden osv, Maxa möjligheterna för barnet att ha kul och mysigt ombord.

#8. Planera för det oväntade

Svårt för barnen att tryckutjämna? Ta med nässpray och något gott att tugga på när planet lyfter. Redo för en liten olycka? Ta med plåster och smärtstillande. Och glöm inte extrakläder om barnet råkar tappa ut all sin mat eller dryck på sig själv.

#9. Sova på flyget – större barn i eget säte

När barnen blir 2 år och behöver eget säte i flyget kostar det plötsligt nästan lika mycket för dem som för en vuxen. Men det är inte det värsta – flygresorna blir ofta klart jobbigare än när de är bebisar och kan sova stor del av resan i en babysäng.

Våra barn har oftast haft svårt att sova sittande när de var små, men liggandes på golvet under våra säten har de kunnat sova flera timmar. Jag tror egentligen inte att detta är tillåtet, men oftast säger flygvärdinnorna inte till och det ger även oss föräldrar en bättre chans att somna till när barnen kan somna.

#10. Pigga barn på flyget – gå runt med dem

Är barnen trots era aktiviteter på flygplatsen, massa underhållning, nyttig mat ändå rastlösa. Gå runt med dem i planet. Visst, detta kan dra blickarna till sig. Men – medpassagerarna slipper skrik och tjut – och så långe man inte går in i andra personer får man bara strunta i alla blickar. Hitta platser där ni kan stretcha, göra tåhävnigar, squats, med mera – och passa på själv att få lite motion ombord!

Detta var våra 10 bästa tips när du ska flyga med barn. Har du fler förslag? Kommentera gärna!

Fler tips när du ska flyga

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Sexrättersmeny som går att förbereda med matchande viner 

Helgen innan jag fyllde 50 bjöd jag upp mina närmaste killkompisar för ett dygn på vårt fritidshus i...

Flyg i Business Class med Air Baltic från Riga

Vi flög med Air Baltic till Riga. Vanlig economy på väg dit, men på hemresan fick vi flyga...

ESPA Spa Riga – Avkoppling på hög nivå

Efter flera dagar av intensiv sightseeing, härliga måltider och upplevelser på barer runt om i Riga, kändes det...

Barer i riga – fyra riktigt bra tips!

Ska du till Riga och vill ha tips på barer i Riga? Då har du kommit rätt. När...