Halvsköldpaddor på Sri Lanka hos Victor Hasselblad Sea Turtle research & conservation centre

Dela inlägget:

Halvsköldpaddor är en av de mest kända arterna av sköldpaddor i världen. I Sri Lanka finns det flera platser där man kan se dessa magnifika djur i sin naturliga miljö. Halvsköldpaddor färdas ofta långa sträckor över jorden, men när de ska lägga sina ägg återvänder de till stranden där de föddes. Södra kusten på Sri Lanka är en sådan plats och hit kommer mängder med havssköldpaddor. Men de har många fiender – både andra djur som äter upp äggen – och människor som stjäl dem.

Halvsköldpaddor på Sri Lanka hos Victor Hasselblad Sea Turtle research & conservation centre

En av de mest kända platserna för att se halvsköldpaddor i Sri Lanka är stränderna vid staden Kosgoda. Här kan man besöka det berömda ”Victor Hasselblad Sea Turtle research & conservation centre”. En organisation som skapades med finansiella medel från Victor Hasselblad – en svensk entreprenör och uppfinnare från Göteborg som grundade ett företag som tillverkar kameror, som har blivit internationellt känt för sin höga kvalitet och precision. Här har man skapat en skyddad miljö för äggen där de kan ligga tills de kläcks – vanligtvis på nätterna då sanden inte är lika het.

Halvsköldpaddor på Sri Lanka hos Victor Hasselblad Sea Turtle research & conservation centre

Man släpper direkt ut 25% av sköldpaddorna som kläcks – resten får stanna i stora vattenbassänger i tre dagar för att växa till sig lite och öka chanserna att överleva innan man släpper ut dem i havet.

På Victor Hasselblad Sea Turtle research kan man som besökare få en guidad tur där man ser hur äggkläckningsprocessen går till och har man tur kan man få se de små sköldpaddorna som föds. Jag var där just när en havssköldpadda grävde sig upp ur sanden – så små och ursöta. De som är några dagar kan man här försiktigt ta upp och hålla i.

Halvsköldpaddor på Sri Lanka hos Victor Hasselblad Sea Turtle research & conservation centre

Då denna strand kan man även på kvällarna se fullvuxna sköldpaddor som kommer tillbaka till stranden för att lägga sina ägg.

Förutom att skydda halvsköldpaddor fram till att de kläcks tar man här även hand om skadade sköldpaddor, som sedan släpps ut igen när de är friska.

Halvsköldpaddor i Sri Lanka är en viktig del av landets kustekosystem, och det finns flera organisationer som arbetar för att skydda dessa vackra djur. Genom att besöka ställen som Victor Hasselblad Sea Turtle research & conservation centre och stödja organisationer som arbetar för att skydda sköldpaddorna, kan man bidra till att bevara dessa fascinerande djur för framtida generationer att se och uppleva.

Missa inte ett besök här när ni kommer till södra Sri Lanka. Läs mer på deras egna webbsida här.

Hotell i Kosgoda

Jag bodde på ett hotell i Kosgoda i närheten av Victor Hasselblad Sea Turtle research som jag verkligen kan rekommendera – Sheraton Kosgoda Turtle Beach Resort. Läs mer om det här!

Sheraton Kosgoda Turtle Beach Resort - femstjärnigt hotell i Sri Lanka vid kusten

Läs mer om denna resa till Sri Lanka

Flyg till Sri Lanka med Emirates

Denna resa till Sri Lanka var en pressresa arrangerad av Sri Lanka Tourism. Alla tankar och åsikter som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...