fbpx
Matochresebloggen
Okategoriserad Sri Lanka Te

Hur tillverkas te? Besök på en tefabrik i Sri Lanka

Te är en av Sri Lankas största exportprodukter och står för 2% av BNP. Det var Engelsmännen som tog tebusken till Sri Lanka i mitten av 1800-talet och i slutet på 1800-talet industrialiserades processen från teblad till färdigt te. Men hur tillverkas te? Under vår vistelse i bergen i Nuwara Eliya-distriktet besökte vi en tefabrik för att ta redan på det!

Besök på en tefabrik

Teplockning i bergen

Teplockningen sker även fortfarande på samma sätt som på 1800-talet. Teplockare går runt med en kniv i ena handen och en stor påse på ryggen där de lägger tebladen. Ett vanligt beting för en teplockare är 15-20 kg per dag för lönen 5 USD per dag.

Teplockning i bergen

Vi besöker en tefabrik i Sri Lanka – så här gör man än idag

Att gå in i denna fabrik var som att flytta sig nästan 100 år bakåt i tiden. Man använder fortfarande exakt samma maskiner som britterna byggde här i början av 1900-talet och många delar som vi i västvärlden skulle automatiserat för länge sedan är här fortfarande manuella.

Hur tillverkas te? Fem steg!

Besök på en tefabrik

Steg 1: Vissning

Tebladen lassas in i fabriken och får först ligga och vissna ett knappt dygn och genom stora hål skickas de sedan vidare till den första maskinen.

Hur tillverkas te? Torkning
Hur tillverkas te?

Steg 2: Rullning

I nästa steg pressas och rullas bladen i en maskin under en kvart. Bladen bryts upp och oljorna i bladen frigörs.

Hur tillverkas te? Rullning

Steg 3: Oxidering

Bladen sprids sedan ut för att oxidera, där enzymerna i bladens oljor sätter igång en kemisk process som förändrar smak och färg. Detta steg tar runt en timme.

Hur tillverkas te? Oxiodering

Steg 4: Torkning

I nästa steg sker torkningen som sätter stopp för oxidationen. Stora ugnar som eldas med ved skapar värmen som med fläktar torkar tebladen.

Steg 5: Sortering

Till sist sorteras i en maskin som skakar ner dem i olika lådor baserat på storlek. Sedan packas det färdiga te:et i säckar och säljs på auktion till bolag som förpackar teet med sitt egna varumärke på innan det säljs till slutkund.

Hur tillverkas te?

Teprovning på tefabriken

Efter rundvisningen fick vi prova lite olika teér av olika kvalitet, som var en ny upplevelse för mig. Skillnaden på det finare téet jämfört med det enklare var stor, med en klart rundare ton i det lite dyrare sorten.

Teprovning på tefabriken

Väldigt intressant studiebesök, något vi absolut kan rekommendera att ni gör om ni har vägarna förbi ett. Just detta låg en kort promenad från Scottish Planter som vi bodde på här första natten uppe i bergen.

Te-temat fortsätter i nästan inlägg. Vårt nästa stopp var nämligen ett hotell byggt i en gammal tefabrik!

Fler inlägg om Sri Lanka:

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya – världens vackraste tågresa

Hotell i Kandy med pool – Mountbatten Bungalow

Kandy i Sri Lanka – alla våra tips!

Sri Lanka med egen chaufför – våra tipsDu kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar