Open Mountain Month – upptäck Stockholms Seven Summits!

Dela inlägget:

Vandring är alltmer populärt och även jag har börjat att verkligen gilla att vandra. Eller promenera i naturen som de mer rutinerade vandrarna kallar det om man bara är ute några timmar! Men oavsett etikett är det härligt och ett kul sätt att hitta nya vandringsmål på nära håll är att upptäcka ”Stockholms Seven Summits”!

Open Mountain Month – var ute i naturen mer!

Jag var nyligen på ett event med Helly-Hansen med anledning av deras kampanj Open Mountain Month där de vill uppmuntra fler att passa på att vara ute i naturen – oavsett om man bara går en kort skogspromenad eller ger sig ut på en längre vandring.

Stockholms Seven Summits

På eventet Open Mountain Month presenterades även ”Stockholms Seven Summits”. På plats fanns äventyraren Renata Chlumska – som bland annat blev den första svenska kvinna att bestiga Mount Everest. Hon besteg sedan det högsta berget på varje kontinent – en bedrfit som kallas ”The Seven Summits”. Så imponerande!

För att inspirera fler att börja vandra har Renata ihop med Magnus Ormestad tagit fram ”Stockholms Seven Summits” – sju höga platser i Stockholm. Hammarbybacken, Tantolunden, Hagakullen, Skinnarviksberget, Vanadislunden, Vita berget och Långholmen.

Dessa toppar har man sedan matchat med de sju höga bergen som Renata bestigit på The Seven Summits. Genom att ladda ner appen Storyspot och bestiga dessa summits i Stockholm kan man höra Renata berätta om hennes upplevelser – men man får bara höra ett visst avsnitt om man tar sig upp till motsvarigheten i Stockholm!

Vandring till Skinnarviksberget

Vi utrustades med lämpliga vandringskläder från Helly Hansen och gav oss iväg genom ett soligt Stockholm, upp till toppen av Skinnarviksberget på söder. En kort, men fin promenad och från toppen av Skinnarviksberget har man en fantastisk utsikt över staden.

Open Mountain Month - upptäck Stockholms Seven Summits!
Open Mountain Month - upptäck Stockholms Seven Summits!

Vandra med barn

Jag passade på att prata lite vandring med Renata på vägen och frågade bland annat hur man kan få sina barn intresserade av vandring. Hennes tips var att starta med korta, roliga vandringar – god matsäck och lägga in pausar!

Väl uppe på toppen kunde vi ”låsa upp” ett poddavsnitt om den topp som Renata liknade vid Skinnarviksberget – Kilimanjaro. En spännande och riktigt inspirerande historia!

Så vill ni hitta en bra anledning att ge er ut och upptäcka nya höga platser i Stockholm är denna app ett hett tips!

Fem viktiga råd för vandring i fjällen

Renata har i samarbete med Fjällräddningen, Friluftsfrämjandet, Håll Sverige Rent och Svenska Turistföreningen tagit fram fem viktiga råd för vandring i fjällen.

#1. Säkerheten är nummer 1: 

Håll koll på väderrapporten – vädret växlar snabbt i fjällvärlden och det stora krav på förberedelser. Berätta alltid för någon vart du ska och när du beräknar vara tillbaka. Lita inte på att det kommer att finnas täckning på telefonen under turen.

#2. Kunskap är lätt att bära: 

Läs på innan! Låna eller köp böcker, sök information på nätet, gå en kurs eller två i fjällvandring eller fjällsäkerhet, boka guidning.

#3. Planera för det oväntade: 

Under turen kommer omständigheterna och förutsättningarna ändras. Nödvändigheter vid toppbestigningar och fjällturer i allmänhet är: karta och kompass, vind- och vattentäta plagg, värmeplagg, första hjälpen, mat och vatten. Var beredd på skador, att du måste ligga pall i tältet en dag extra och att det kan bli spänningar i gruppen.

#4. Lämna bara ditt fotavtryck: 

Det är nolltolerans mot nedskräpning och det finns ingen som städar i naturen. Allt som du tar med dig ut ska också tas med hem igen. Fjällturer sker ofta i skyddade områden såsom naturreservat eller nationalparker med särskilda restriktioner. Läs på vad som gäller för det område som du ska besöka och följ reglerna. Tänk också på att du många gånger rör dig i renbetesland, och då måste hunden vara kopplad och du får inte störa eller skrämma renarna.

#5. Kom ihåg att njuta! 

Att vara väl förberedd gör resan trevligare. Ta hand om dig så att du orkar ha en positiv attityd, våga upptäcka nytt och vara villig till samarbete. Hjälp andra och ta tillfället i akt att träffa nya människor med samma intresse som du!

Det blir en sommar med mycket vandring!

Jag köpte ett par riktigt bra vandringsskor inför min resa till Sri Lanka där jag bland annat vandrade i regnskog – och nu med även nya vandringskläder är jag verkligen kittad för en sommar med mycket vandring! Så det kanske inte bara blir en Open Mountain Month – utan hela sommaren!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...