Koggala Lake – Den största sjön på Sri Lanka

Dela inlägget:

Koggala Lake är den största sjön på Sri Lanka och är en vacker insjö belägen på sydkusten av Sri Lanka, nära staden Galle. Den är 3600 hektar stor, dvs dubbelt så stor som Vättern. Koggala Lake är känd för sin rika biologiska mångfald och sina vackra omgivningar. Dessutom kan man här besöka en traditionell kanelplantage och se hur man gör denna krydda.

Koggala Lake är även känt för sin betydelse i Sri Lankas historia. Det sägs att det var på denna sjö som prinsessan Viharamahadevi, en av Sri Lankas mest kända historiska figurer, klev ombord på en båt och lämnade landet för att gifta sig med prinsen av Kalinga.

Koggala Lake - Den största sjön på Sri Lanka

Här gjorde vi ett stopp på vägen till staden Galle. Vi bokade vi en båt för en tur ut på sjön – en så mysig utflykt runt sjön, där vi tog ett stopp på en av de 12 öar som finns i Koggala Lake – Kanelön.

Koggala Lake - Den största sjön på Sri Lanka
Koggala Lake - Den största sjön på Sri Lanka
Koggala Lake - Den största sjön på Sri Lanka

Hur gör man kanel på Sri Lanka?

Här kan man få svar på frågan ”Hur gör man kanel”. På en av öarna bor ett par familjer som fortfarande gör kanel på det traditionella sättet – och här visar de hela processen. Kanelträden får växa 2 år tills stammen blivit tjock nog. Då kapar man den och skrapar bort det yttersta lagret av barken, Det inre lagret skär man sedan försiktigt bort och sedan får det torka i skugga. När det är riktigt torrt mortlas det till ett fint kanelpulver.

Kanel är en av Sri Lankas mest kända och eftertraktade kryddor, och ön är en av världens största producenter av kanel. Kanel odlas främst i den sydöstra delen av landet, där klimatet är varmt och fuktigt.

Förutom att vara en viktig ingrediens i många kryddblandningar och maträtter, har kanel också en lång historia av medicinsk användning. I ayurvedisk medicin. Här används kanel för att behandla en rad olika hälsoproblem, inklusive matsmältningsproblem och högt blodsocker.

Vi fick smaka på kanelté som bara är kanel med hett vatten – och så köpte jag såklart med ett par kanelstänger – mer äkta och naturligt kan inte kanel bli.

Är det skillnad på kanel och kanel?

Man kan tro att kanel är samma sak var det än odlas, men det finns två sorter:

  • Kassiakanel (Cinnamomum cassia) är den kanelart som oftast används som krydda i Sverige. Den odlas i Kina, Indonesien och Vietnam och har en hög halt av kumarin som kan vara skadligt om man äter för mycket.
  • Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum) är den typ av kanel som odlas på Sri Lanka och den innehåller mycket mindre kumarin än kassiakanel och innebär ingen risk vad gäller intag av kumarin.

Kassiakanel innehåller ca 3000 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för Ceylonkanel är ca 17 milligram.

Så, ska man äta kanel är tipset helt klart att köpa kanel från Sri Lanka, även om den är dyrare än den kinesiska kanelen.

Läs mer om denna resa till Sri Lanka

Denna resa till Sri Lanka var en pressresa arrangerad av Sri Lanka Tourism. Alla tankar och åsikter som alltid mina egna!

1 kommentar

  1. […] En kort biltur längs kusten från Galle hittar man Koggala Lake – den största sjön på Sri Lanka. Här kan man ta en mysig båtutflykt runt sjön, där vi tog ett stopp på en av de 12 öar som finns i Koggala Lake – Kanelön. Riktigt intressant att se hur kanel görs – och inte minst förstå den stora skillnaden på kanel från Sri Lanka och den andra sorten från Kina. Läs mer om Koggala Lake här. […]

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...

Hotell i Golfe de Morbihan – fyra tips

Under min knappa vecka i Golfe de Morbihan i Bretagne (Frankrike) bodde jag på tre olika hotell -...

Île d’Arz – en vacker ö i Golfe du Morbihan i Bretagne

Golfe du Morbihan är en stor bukt i Bretagne i Frankrike som består av över 40 små öar...