Ayurvie Weligama – ett lyxigt ayurvedahotell på Sri Lanka

Dela inlägget:

Ayurvie Weligama är ett lyxigt ayurvedahotell på Sri Lanka, beläget i Weligama på södra delen av ön. Ayurveda är en traditionell medicinsk praxis från Indien, som fokuserar på att upprätthålla en balans mellan kroppen, sinnet och själen. Många västerlänningar som uppsöker en ayurvedaklinik har problem med stress, högt blodtryck eller hudsjukdomar – problem man ofta kan få hjälp med här.

Start med rökelse

Det är en klart andlig upplevelse att komma hit, lite ovant för mig, men jag är nyfiken på ayurveda och checkade in här med ett öppet sinne. Jag fick en välkomstkrans runt halsen och sedan fick jag tända ett ljus i en klassik välkomstritual. Välkomsdrinken var i form av en king-coconout, en koksnöt som ursprungligen kommer från Sri Lanka och är lite mindre söt än vanliga koksönötter. God och läskande!

Hotellrum på Ayurvie Weligama

Jag forstatte upp till mitt rum. Hotellrummen här är riktigt fina och är utformade för att ge en lugnande och harmonisk känsla. Stort och luftigt, med en balkong med utsikt över poolen och havet,

Ayurvie Weligama - ett lyxigt ayurvedahotell på Sri Lanka
Ayurvie Weligama - ett lyxigt ayurvedahotell på Sri Lanka

Ayurvedabehandling på Ayurvie Weligama

På Ayurvie Weligama erbjuds en heltäckande ayurvedisk behandling som startar med ett besök hos klinikens läkare som tar fram en individuellt anpassad behandlingsplan. Sedan följer en period – ofta 14 dagar med olika behandlingar, detox, specialanpassad kost, yoga och meditation. Jag hade bara ett dygn här, men fick en liten känsla för hur en vistelse här kan gå till. Efter jag kollat in rummet gick jag ner och kikade in delen där behandlingarna sker – sedan tog jag två behandlingar som man ofta startar med. En oljemassage och ett ångbad i en kista där man stängs in! Lite klaustrofibiskt, men behagligt!

Ayurvedabehandling på Ayurvie Weligama

Efter dessa två behandlingar var jag klart uppmjukad och harmonisk! Jag satte mig för att ”landa” på en liten terrass utanför behandlingsrummet och såg solen gå ner.

Jag beställde sedan en fruktshake och gick upptill balkongen vid mitt rum för att se solnedgången ännu bättre. Så vackert!

Ayurvie Weligama - ett lyxigt ayurvedahotell på Sri Lanka

Middag på Ayurvie Weligama

Alla gäster som genomgår behandling här får ett kostprogram som man matchar i köket – men för alla gäster är det vegetarisk mat som gäller – och ingen alkohol serveras på hotellet. Middagen startade med samma gröna ris-soppa jag fick till frukost dagen innan – nu på kvällen smakade den godare! Sedan en bricka med lite olika curries och string hoppers i mitten att suga upp såserna med. Desserten var två supersöta friterade bollar i en söt sås – oklart hur denna var nyttig men det fanns säkert en tanke bakom!

Middag på Ayurvie Weligama
Middag på Ayurvie Weligama
Ayurvie Weligama - ett lyxigt ayurvedahotell på Sri Lanka

Morgonyoga och meditiation

Även yoga och meditiation är en viktig del i behandlingen – och det ges i klasser flera gånger per dag., i ett rum med panoramafönster och härlig utsikt över havet! Jag hade planerat att gå upp till den tidiga yogan, men försov mig. Så läraren posade lite för mig när jag kom ner strax efter klassen var slut.

Morgoncrawl i poolen

Jag förtsatte istället min vana att öva crawl i poolen innan frukost. Verkligen perfekt motion när man reser i varma länder och har tillgång till pool. Och ofta är man helt ensam på morgonen så det är ingen risk att simma in i någon!

Ayurvie Weligama - ett lyxigt ayurvedahotell på Sri Lanka

Shirodahara – olja som droppas i pannan

Jag var sugen på att prova behandlingen shirodahara – där olja droppas i pannan på ”det tredje ögat”. Här på Ayurvie Weligama tar man behandlingarna på stort allvar och jag var tvungen att dagen innan ta en vanlig oljemassage och ångbastun innan jag var redo för den kraftfulla shirodaharan. Men nu var det dags. Jag fick lägga mig på en bädd där man förberett en ställning för oljan och fick en bindel för ögonen och fetvadd i öronen. Sedan började man droppa den varma oljan sakta i min panna. Otroligt avslappnande!

När vi var klara fick jag ett grönt tyg runt huvudet som jag skulle bära minst en timme. Med det på fortsatte jag för frukost! Färskpressad juice, ägg hoppers och färsk frukt har blivit min favoritfrukost här – som jag nästan bara tog senare delen av resan!

Strand vid Ayurvie Weligama

Man kan ta en trappa ner till en liten fin sandstrand som ligger bara ett stenkast från hotellet. Som alla stränder här på Sri Lanka är den allmän – och man får själv ta med saker att ligga på. Det fanns en halmmadrass på hotellrummet just för detta ändamål, men vi skulle vidare så det blev bara en kort titt här!

Helt klart ett lyxigt ställe att ta in på för en ayurvedabehandling – eller bara bo ett par nätter på när man kommer till Weligama. Det kostrar från 110 USD natten att bo här för 2 personer i dubbelrum,. Läs mer på hotellers egen hemsida här.

Läs mer om denna resa till Sri Lanka

Denna resa till Sri Lanka var en pressresa arrangerad av Sri Lanka Tourism. Alla tankar och åsikter som alltid mina egna!

3 kommentarer

 1. Hej Christian! Vilket fint inlägg!
  Jag blev nyfiken på att prova en övernattning, men undrar ingår någon behandling i priset eller hur är upplägget? Förstår att de rekommenderar längre vistelse, men skulle bara vilja prova ett dygn denna gången!

  • Hej,

   Kul att du gillade inlägget! Ja, jag kan verkligen rekommendera att testa bara en kortare vistelse att starta med, för att få en känsla frör om man skulle vilja stanna en hel behandlingsperiod. Behandlingarna ingår inte i priset utan de köper man till.

   Vänliga hälsningar Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...