Tåget från Kandy till Nuwara Ellya – världens vackraste tågresa

Dela inlägget:

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya har kallats världens vackraste tågresa och bilden på de blåa tågen mot gröna lummiga berg är en av de mest frekventa från Sri Lanka. Så denna tågresa var en given del av vår Sri Lanka-resa. Är man på väg söderut kan man ta tåget vidare till Ella, men vi skulle upp i bergen nära Nuwara Ellya så för oss var denna sträcka perfekt.

Har du också planer på att ta detta tåg- så är detta inlägg för dig, med alla tips om olika typer av biljetter, hur man bokar biljetter, vilken sida det är bäst att sitta på av tåget och såklart massa bilder från vår egen tågresa!

Påstigning på Kandy Railway station

Kandys tågstation ligger mitt i stan och här är det som att tiden stannat. Inga elektroniska kölappar, man står i vanlig kö. Ingen digital tavla över avgångar, utan en tavla i trä där man manuellt sätter upp skyltar med avgångar och vrider på en analog klocka. Perrongerna är befriande fria från både reklam och godisautomater. Allt är skinande rent, utan det mista skräp eller tuggummi någonstans.

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya
Vår chaufför som följde med ända fram till tåget

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya i underbar natur

Tåget tuffar igång och börjar sakta rulla mot Nuwara Ellya. Det går inte snabbt och det stannar i början på flera mindre tågstationer längs vägen. Så snart vi kommer upp i bergen minskar stoppen och vi passerar tät skog, ris- och teplantager, små samhällen och vattenfall.

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya
Tåget från Kandy till Nuwara Ellya
Tåget från Kandy till Nuwara Ellya
Tåget från Kandy till Nuwara Ellya
Världens vackraste tågresa
Världens vackraste tågresa
Världens vackraste tågresa

Livsfarligt att sitta i dörren?

Är det inte livsfarligt att sitta i dessa dörrar? Nja, tåget går långsamt fram, runt 25 km i timmen så man överlever helt klart om man skulle ramla ut. Barnen ville så gärna sitta en stund i dörren och vi lät dem göra det, även om det kändes lite nervöst…

Mat och dryck på tåget från Kandy

Det finns ingen restaurangvagn på tåget, men under resan kommer med jämna mellanrum försäljare som säljer saker att äta och dricka. Kallt vatten och läsk, kryddiga jordnötter, färsk mango och andra frukter som jag knappt vet vad de heter! Vi hade dock (likt flera andra resenärer) även med matsäckspåsar från vårt hotell.

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya - världens vackraste tågresa

Olika platser på tåget från Kandy

På tåget finns tredje, andra och förstaklassvagnar. Kort om hur de skiljer sig åt:

Tredjeklass

Man kan förboka biljetter i tredje klass, men det finns även möjlighet att köpa biljetter utan platsbiljett samma dag som avresan. Kommer man under högsäsong är det ofta väldigt fullt här. Lägg till att det inte finns någon air condition och så finns det risk att detta inte blir någon härlig upplevelse, om man ens kommer på.

Andraklass

I andraklassvagnarna kan man boka platsbiljett och i dessa vagnar kan man dra ner fönstren. Eller snarare, alla fönster är neddragna då även denna vagn saknar air condition. Perfekt för att kunna ta bilder genom det öppna fönstret, om man inte vill sitta i någon av alla dörrar som går att öppna.

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya - andraklass
Andraklassvagn med öppna fönster

Förstaklass

I förstaklassvagnarna är det bara bokade platser och här finns det dessutom air condition. Nackdelen är att man inte kan öppna fönstren för att ta bilder, men längst fram i vår vagn var bägge dörrarna öppna under resan, där vi var ett gäng som trängdes för att ta bilder.

En fördel med att sitta i förstaklass var att alla säten vreds ett halvt varv innan avresa så vi alla satt i tågets färdriktning. I andraklass åkte alla baklänges!

Tåget från Kandy till Nuwara Ellya - förstaklass

Boka biljetter till Tåget från Kandy

Vi tog hjälp av samma resebyrå som ordnade chaufför till oss för att boka biljetterna till tåget, som han hade med sig till oss i bilen så vi bara kunde gå direkt till tåget. Som jag förstår så kan man inte boka biljetter online på egen hand, utan bara gå via en resebyrå. Biljetterna släpps en månad i förväg och tar ofta slut snabbt, så det bästa tipset är att hitta en resebyrå i förväg som har rutin på att köpa dessa tågbiljetter och vet hur det funkar. Denna sida på engelska har även bra information om att åka tåg på Sri Lanka.

Vilken sida på tåget från Kandy har man bäst utsikt från?

Bokar man platsbiljett vill man såklart sitta på den sida med bäst utsikt. Från Kandy mot Nuwara Ellya upplevde jag att det var klart mer att se på höger sida i tågets färdriktning.

Framme i Nuwara Ellya

Efter fyra timmar var vi framme i Nuwara Ellya där vår chaufför mötte oss vid perrongen. Vi stannade kvar i Nuwara Ellya en halvtimme för att kolla in stan, där den största turistattraktionen är ett gammalt posthus som fortfarande är öppet.

Nuwara Ellya Post office

Vi fortsatte sedan upp till tedodlingarna i bergen, mer om det i nästa inlägg!

6 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...