Nya restauranger i Stockholm 2022

Dela inlägget:

Sugen på att testa någon av alla nya nya restauranger i Stockholm som öppnat eller kommer att 2022? Då har du kommit rätt! Här kommer tips på restauranger som öppnat under 2022 – och några som kommer att öppna under hösten 2022.

Nya restauranger i Stockholm 2022

#1. Skeppsbron 10

Gamla Stan attraherar allt fler riktigt bra krögare och den hetaste just nu är Restaurang Skeppsbron 10 som öppnade i April 2022. I en vacker byggnad från 1600-talet har man skapat denna restaurang, vilken krögarna Lowe Karlsson och Magnus Jonasson står bakom. De driver sedan tidigare driver Sjöfarthusets Festvåningar i samma hus.

I Köket på Restaurang Skeppsbron 10 hittar man Christian Siberg och Jon Hollström. Två ambitiösa kockar, där Christian bland annat varit med och tävlat i Årets Kock och kommit till final tre år på raken. Dock inte vunnit. vilket kanske gjort att de satt ribban ännu högre på Skeppsbron 10 som någon form av revansch! Läs mer om Skeppsbron 10 i ett eget reportage här.

#2. Animo

Restaurang Animo öppnade i december 2021 på Kungstensgatan i Vasastan – så sent på året att den får kvala in som ny 2022. De beskriver sig modest som en “modern kvarterskrog”. Den drivs av kockarna Daniel Haynes och Anders Karlsson som bägge innan var med i det Svenska Kocklandslaget och tog hem en guldmedalj 2018. Jag fick tips om Restaurang Animo från en kompis som är kock – och bokade bord här till vår bröllopsdag. Så jäkla bra! Läs reportaget om Animo här – och boka sedan bord!

#3. Restaurang OCRA

Restaurang Ocra ligger i en stor vacker gammal industribyggnad av tegel. Det nakna teglet är framtaget på innerväggarna, medan man på golvet lagt ett vackert klinker. Högt i tak och massor med sittplatser. Bakom satsningen ligger ett rutinerat krögarpar – Jan Richter och Thomas Hulldin. Utöver restaurang Ocra har de Granero Bakery, Kolmilan, K4 Pampas och Steninge Bruk. En stor meny med massa härliga mellanrätter, en separat matsal för a la carte och ett eget bageri. Läs mer om Restaurang OCRA i detta reportage.

#4. Riche Fenix

Höstens stora snackis – Riche Fenix på Götgatan 40. Samma myller av folk som på Lilla Baren på Riche vid Stureplan – men annat upplägg i restaurangen. Ingen bordsbokning och bara smårätter på menyn. Jag har testat – läs mer i detta reportage om Riche Fenix!

#5. Olli

Ännu en kändis som öppnar restaurang. Denna gång är det DJ’n, Oliver Ingrosso som öppnar Olli – med fokus på autentisk italiensk mat. Läs mer om restaurang Olli här!

#6. Basta!

Basta! Är en stor italiensk restaurang med plats för 130 gäster inomhus och ytterligare 140 sittplatser på deras stora takterrass, där det även finns en bar och en DJ. Detta är Bastas femte restaurang. De finns sedan tidigare norrut, i Sundsvall, Gävle, Falun och Borlänge. Konceptet och maträtterna har man med andra ord slipat på innan man nu etablerar sig i Stockholm med sin största restaurang hittills. Läs mer om Basta! här.

#7. Restaurang Brutalisten

Restaurang Brutalisten öppnade i maj 2022 och bakom står konstnären Carsten Höller och kocken Stefan Eriksson, De delar den “brutalistiska” synen på mat – där råvaran ska vara i centrum. Man har samlat sina tankar kring mat i The Brutalist Kitchen Manifesto. Bra att läsa detta innan man bokar bord på Restaurang Brutalisten. Där framgår det bland annat att man strävar efter att endast en råvara ska användas till varje rätt, möjligen med tillsatt salt och vatten. Man dekorerar absolut inte tallriken. Och man får inga tips i menyn om vilka råvaror som passar bra ihop om man beställer flera rätter – detta ska gästen själv lista ut. Låter det spännande? Jag har testat Brutalisten – läs mer i detta reportage!

#8. Vört i Gamla Stan

I Våras öppnade Vört på Lilla Nygatan i Gamla stan. I de nyrenoverade lokalerna finns ett bryggeri och en gastropub där man serverar innovativa smörrebröd signerade Melker Andersson. Här brygger man i Tyska kvalitets t-pot’s av BrauKon. (Samma typ som man använder i exempelvis Omnipollos Kyrka – där i klart större storlek). Ute i baren serveras 12 olika öl på fat plus ett stort antal på flaska – plus vin och drinkar. Man har inga “provningsbrickor” av öl, då man menar att man behöver mer öl än ett smakprov för att verkligen uppleva ölet. Men, fatölen serveras i glas i storlekar från 20 cl upp till 50 cl så vill man prova sig igenom flera sorter funkar det bra med de mindre glasen. Till ölen kan man välja på smörrebröd som verkligen är något utöver det vanliga! Läs mer om Vört här.

#9. Restaurang Kasten bistro & vinbar 

Kasten bisto & vinbar är den senaste restaurangöppningen signerad Jim & Jacob. Man håller till i en snygg lokal på Östermalm, ljus trots att den ligger en halv trappa ner från gatuplan på Fredrikshovsgatan. Här utlovas “rustik elegans i sin enkelhet med mycket av det goda och ett ständigt fokus på råvara och säsong”. Vi har testat – läs mer om Kasten här.

#10. Tengu Ramen

Tengu Ramen är Stockholms senaste ramenställe. Det är krögarna som ligger bakom Café Nizza, Babette och Schmaltz som ihop med Jonas Lindgren (en av grundarna till Totemo Ramen) gör denna satsning, som blir ett av Stockholms största ramenställen sett till antal sittplatser. Här finns 50 sittplatser vid både bord och bardisk. Läs mer om Tengu Ramen här.

#11. Restaurang Sturegatan 19 – öppnade 14 Oktober

På Sturegatan 19 öppnar restaurangen med samma namn i Proviants gamla lokaler. I en lokal som fått ett ansiktslyft och med både nya ägare, kockar och serveringspersonal ser detta klart lovande ut. Vi har redan testat Sturegatan 19 – läs mer i detta reportage!

#12. Chez Jolie – öppnar 17 Oktober

Mikael Einarsson som tidigare var kökschef på Brasserie Astoria, öppnar eget i Bardots gamla lokaler på Ingmar Bergmans gata på Östermalm. Bordsbokningen är öppen på deras site!

Kommande restauranger Hösten 2022

Det är så kul at det öppnat så många spännande restauranger – och fler är på gång. Dessa tre är värda att hålla koll på och boka bord när de släpps!

#13. Persona – öppnar senare under 2022

Kocken Louis Cespedes har tidigare bland annat jobbat på Frantzén och Adam/Albin. Under senare delen av 2022 öppnar han Persona tillsammans med Jonatan Nyström, som även han kommer från Frantzén. Närodlat och lokalt är ledorden – och det är ingen vågad gissning att detta blir en fine-diningrestaurang med höga ambitioner. Deras webb hittar ni här.

#14. Adam & Albin i Hus 26

Hus 26 är en gammal industribyggnad i Slakthusområdet – och här kommer Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman (som ligger bakom bland annat Michelinkrogen Adam/Albin) att öppna en stor restaurang hösten 2022.

Restauranger som öppnat tidigare som ni inte ska missa

Nya restauranger i all ära – men det finns såklart massor med riktigt bra restauranger som öppnat tidigare. Här kommer fem favoriter!

  1. Lilla Ego
  2. Frantzen
  3. Astoria
  4. Ciccios
  5. Le Petit Cochon

4 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...