Restaurang Animo – modern kvarterskrog med kocklandslagskockar i köket

Dela inlägget:

Restaurang Animo öppnade i december 2021 på Kungstensgatan i Vasastan och beskriver sig modest som en ”modern kvarterskrog”. Den drivs av kockarna Daniel Haynes och Anders Karlsson som bägge innan var med i det Svenska Kocklandslaget och tog hem en guldmedalj 2018. Jag fick tips om Restaurang Animo från en kompis som är kock – och bokade bord här till vår bröllopsdag.

Restaurang Animo

Lokalen är i ett och ett halvt plan,. där köket och de flesta borden finns en ett par trappsteg upp. Enkel av avskalad inredning, med golv och bord i ljus trä, vitmålade pinnstolar och ljusa väggar, sparsamt dekorerade med tavlor.

Restaurang Animo
Restaurang Animo

Menyn på Restaurang Animo

Menyn på Restaurang Animo börjar med ett par snacks, fyra förrätter, lika många varmrätter och tre desserter. Två av snacksen kommer i par om två – Ostron & boquerones – så vi startade med dessa och ett varsitt glas champagne.. Vår servitör frågade vilken typ av champagne vi gillade – ”små eller stora bubblor?”. Ingen aning tänkte jag, så vi tog in ett glas av varje för tat kunna jämföra.

Menyn på Restaurang Animo

Jag insåg att champagnen med små bubblor – Charles Heidsieck – är mer in min smak (samma som vi drack på rummet när vi bodde på At Six i helgen), även om den andra från Duval Reroy såklart också var god. Och de var perfekta till dessa små snacks.

Ostronen var lätt pocherade och kom in med pepparrotsgrädde, dill & gurka. Riktigt gott – även om jag nästan gillar naturella ostron ännu mer. Nystekt surdegsbröd med kronärtskocka, boquerones och rökt mandel var galet gott, med perfekt frasigt bröd och god sälta från de små fina fiskarna. Vilken start!

Menyn på Restaurang Animo

Till förrätt tog min fru tartar på hängmörad kalv – som var god. Men mitt val tycket jag, som älskar sill och snaps var en riktig fullträff. En botten på friterrad Janson, toppad med matjessill från Norröna, västerbottenost, hasselnötter, brynt smör och krondill. Till det en liten iskall snaps och en fatöl. Vansinnigt gott!

Menyn på Restaurang Animo

VM ankan på Restaurang Animo

När kockslandslaget vann VM gjord de det med en rätt på anka, som nu finns i en variant på menyn. Så det var ett givet val, speciellt som Daniel Haynes och Anders Karlsson stod i köket denna kväll. Även denna var såklart en fullträff, med anka som lågtempats ett dygn, rivits i delar och sedan packats ihop igen. serverad med het kålrotskräm, sotad salad, thaibasilika, panko & sesamcrust samt stjärnanissky. Till det ett glas vitt som vår servitör lovade skulle passa perfekt – och det gjorde det.

Menyn på Restaurang Animo
Menyn på Restaurang Animo
VM ANKAN på Restaurang Animo

Vi var rätt mätta så här långt, så vi delade på en dessert. Varma spritiga blåbär med kardemummagräddglass, saltrostad mandel och yoghurt under ett tunnt lock av maräng som man fick knacka hål på. En perfekt avrudning på denna middag som övertäffade mina förväntningar. Så himla gott och trevlig personal. Och inte så farligt dyrt, totalt gick notan på 1200:- med dricks.

DESSERT på Restaurang Animo

Här måste ni boka bord i vår. Och jag ska absolut tillbaka – om inte annat för att äta förrätten med friterad Jansson igen!

Restaurang Animo

  • Adress: Kungstensgatan 9
  • Öppet: Från 17.00 Tisdag – Lördag
  • Deras webb hittar ni här.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...