Restaurang Brutalisten – med råvaran i centrum

Dela inlägget:

Restaurang Brutalisten öppnade i maj 2022 och bakom står konstnären Carsten Höller och kocken Stefan Eriksson, De delar den ”brutalistiska” synen på mat – där råvaran ska vara i centrum. Man har samlat sina tankar kring mat i The Brutalist Kitchen Manifesto. Bra att läsa detta innan man bokar bord på Restaurang Brutalisten. Där framgår det bland annat att man strävar efter att endast en råvara ska användas till varje rätt, möjligen med tillsatt salt och vatten. Man dekorerar absolut inte tallriken. Och man får inga tips i menyn om vilka råvaror som passar bra ihop om man beställer flera rätter – detta ska gästen själv lista ut.

Klart spännande att testa – även om jag var lite skeptisk – råvarorna, hur de tillagas och servicen behöver ju vara i en klass för sig om detta ska funka. Jag bokade bord för mig och två vänner som också gillar att testa nya restauranger och i veckan var det dags! Brutalisten ligger på Regeringsgatan 71 precis vid brofästet – en ”våning upp” från Kungsgatan i en lokal med så högt i tak att man har en liten balkong en trappa upp med ett chambre separee.

Restaurang Brutalisten
Restaurang Brutalisten
Restaurang Brutalisten
Minimalistisk konst på Restaurang Brutalisten

I bokningen kan man välja mellan bord i baren, eller matsalen. Jag hade tydligen råkat boka baren utan att förstå det, men för tre är ju barsittning rätt trist – på rad. Så vi bad om en plats i matsalen istället och tack vare att vi kom tidigt fick vi ett bord i matsalen i 90 minuter tills sällskapet som bokat där skulle komma.

Restaurang Brutalisten

Menyn på Restaurang Brutalisten

Menyn på Restaurang Brutalisten är uppdelad i tre sektioner. Orthodox-Brutalist med rätter som bara har en ingrediens, som musslor, ostrom eller grillade äpplen. i delen Brutalist har man även tillsatt salt och vatten och i Semi-Brutalist har man tillsatt ”ett gäng ingredienser”. – här finns exempelvis bröd och smör.

Vi frågade servitrisen vilka de godaste eller mest populära rätterna var och tog ett gäng olika rätter från Brutalist-delen att dela på. Dryckesmenyn inleds med flera hemgjorda juicer, fortsätter med två sorters öl och så finns ett par naturviner på glas. Vi valde öl och jag fick in deras egna suröl som passade bra till rätterna som sedan kom in.

Tanken i Manifestet Restaurang Brutalisten var ju att gästen själv skulle komponera en rätt, men här frågade de inte oss om detta, utan kom in med rätterna i den kombon de själva tyckte var bäst. Först grillad makrill och gula ärtor – både i form av kokta ärtor och som pannkaka – dock utan mer presentation än det vi kunde läsa oss till själva i menyn vilket var ytterst kortfattat. En perfekt stekt, mjäll och fin makrill och ärträtten smakade – ärta. Men redan här sakande jag en komplett rätt. Och hade lite förväntat mig att man gjort ännu mer med dessa råvaror. Varianter på vad man kan göra med en gul ärta. Kokat en soppa på fiskbenen – osv.

Till nästa rätt tog vi in lite bröd som kom med syrat smör. Jag frågade hur de syrade sitt smör, men det hade tjejen som serverade inte koll på. Med tanke på att råvaran verkligen ska stå i centrum här var det märkligt hur lite de som serverade oss dessa rätter kunde om dem.

Menyn på Restaurang Brutalisten

Nästa kombo av serveringar var en halv liten kyckling och majs. Kycklingen perfekt grillad och kom både i form av bröst, vinge, lår, hjärta och lever, Samt en buljong på skrovet. Detta kan jag älska – att man verkligen tar vara på alla delar på djuret – och här hade de ju även tagit steget längre än med makrillen. Här var det perfekt med lite bröd till för att suga upp den goda buljongen,

Kyckling

Vi fick byta bord till vår sista servering – och då valde vi ett bord ute. Denna gång kom en annan servitör ut som hade en hel annan kunskap och berättade engagerat i detalj om det vi fick på tallriken. Som var tomaterna kom ifrån och att det var en blandning av färska och en sås på fermenterade tomater. Även dessa råvaror riktigt vällagade och en bra kombo.

Men, detta skulle varit ännu godare med en bearnaisesås till. Och makrillen som kom först skulle även den tjänat på att vara del i en mer välkomponerad rätt. Så jag tycker nog man gör det lite väl enkelt för sig här. Bara en sak i taget – det svåra när jag lagar mat är ju att tima flera olika delar i en rätt som ska vara klara samtidigt. Speciellt som priserna är vad man får betala för kompletta rätter på andra innerstadskrogar. Som 395:- för kycklingen, 450:- för biffen från Östergötland SRB eller 195:- för makrillen,

Det som är kul med Restaurang Brutalisten är att det är ett helt nytt koncept och att man verkligen satsar på riktigt bra råvaror som man behandlar med kärlek för att de ska bli spå goda som möjligt. För mig räcker det inte riktigt för att jag ska gå hit igen – men det var kul att testa! Ni hittar deras webbsida här.

Några tips på restauranger som jag kommer att gå tillbaka till

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...