Restaurang Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Gamla Stan attraherar allt fler riktigt bra krögare och den senaste nyöppningen i Gamla Stan är Restaurang Skeppsbron 10 som öppnade i April 2022. I en vacker byggnad från 1600-talet har man skapat denna restaurang, vilken krögarna Lowe Karlsson och Magnus Jonasson står bakom. De driver sedan tidigare driver Sjöfarthusets Festvåningar i samma hus.

I Köket på Restaurang Skeppsbron 10 hittar man Christian Siberg och Jon Hollström. Två ambitiösa kockar, där Christian bland annat varit med och tävlat i Årets Kock och kommit till final tre år på raken. Dock inte vunnit. vilket kanske gjort att de satt ribban ännu högre på Skeppsbron 10 som någon form av revansch!.

Restaurangen har 48 sittplatser samt ytterligare 12 platser på ett chefs table i köket. Dessutom bord utomhus långs fasaden – perfekt för att ta en fördrink på en ljummen sommarkväll. Och här rekommenderar jag verkligen att ta en cocktail. Vi startade utomhus med en av deras signature cocktails -”Single malt & brynt smör” som var en helt fantastisk drink om man som jag gillar whisky.

I baren står Erik Nilsson – även han en person som gillar att tävla och tagit medalj i flera internationella bartendertävlingar,

Restaurang Skeppsbron 10

Menyn på Restaurang Skeppsbron 10

Efter denna cocktail fortsatte in i den vackra matsalen. På menyn finns fyra snacks och lika många kalla och varma mellanrätter samt desserter. Man har samlat några av de bästa rätterna i en ”Chef’s menu”, som vi valde. Skönt att slippa välja och ta det som köket är mest stolta över. Det fanns även ett matchande vinpaket till som jag slog till på.

Menyn på Restaurang Skeppsbron 10

Chef’s menu på Restaurang Skeppsbron 10

Det första vinet jag fick in var ett glas Michel Gonet Champagne, som passade perfekt till de två snacks som inledde menyn. Inkokt vit sparris på en liten bakelse av smördeg och parmesan, med generöst med hyvlad tryffel över. Så många goda smaker, men aningen svår att äta i en tugga! Nästa snacks tog jag i två tuggor – svensk löjrom på ett friterat steam bun, med surad grädde, gravad äggula och lökblommer. Ännu godare!

Jag fick en ett glas riesling till nästa rätt – grillad gaspacho med picklade och färska smpå coktailtomater i botten, toppad med en lövtunn skiva rågbröd, ostkräm och körvel. Så vacker och riktigt god tolkning av denna klassiska sommarrätt.

Nästa rätt var tartar och til den serverades jag ett glas Barbera D’asti, perfekt till en lika god som vacker tartar på svensk mjölkkossa med grillad spetspaorika, saltad gurka, jalapenomajonöäs och tunna skivor gottlönsk sparris.

Menyn fortsatte med en grillad piggvar med morot, bakad äggula, grön chilii, blåmusslor och en beurre blanc smaksatt med gul curry, Kul med curry till denna eleganta rätt, som serverades av Christian – alltid kul när kockarna kommer ut till bordet och växlar några ord. Til l den ett glas chardonnay som matchade denna lite heta rätt perfekt,

Efter denna rätt blev vi övertalade att ta in en extrarätt i form av en ostservering. En bit Havgus 24 med tunna skivor kavring med honung – till det ett glas knastertorr sherry. Klart värt att ta in denna utöver menyn, en riktigt god osträtt.

Desserten var en riktigt läcker bakelse på rostad grädde, kärnsmjölkssorbet, ananas och brynt smör, som serverades med ett sött, kallt dessertvin -beerenauslese.

Chef's menu på Restaurang Skeppsbron 10
Jag och brorsan!

Vi avrundade med kaffe till vilket vi fick in små vackra kaffegodisar, En nybakad madeleinekaka och en bit sötsur gele.

Vilken middag – i nivå med menyer jag ätit på 1-stjärniga krogar. Inte bara supergott utan även så vackra serveringar – och riktigt bra personal. Elegant men samtidigt avspänt. Det enda som jag lite förvånades över var att de inte hade någon brödservering – det brukar vara ett stående inslag på restauranger i denna nivå.

Jag kan verkligen rekommendera en middag här – gissar att detta kommer vara helt fullbokat i höst när alla är tillbaka från semestrarna. Så boka bord redan nu!

Pris: Chef’s meny 795:-, matchande vinpaket; 595:-.

Om Skeppsbron 10

Öppet kvällstid från tisdag till lördag

Adress: Skeppsbron 10!

www.restaurangskeppsbron10.se 

1 kommentar

  1. […] I Köket på Restaurang Skeppsbron 10 hittar man Christian Siberg och Jon Hollström. Två ambitiösa kockar, där Christian bland annat varit med och tävlat i Årets Kock och kommit till final tre år på raken. Dock inte vunnit. vilket kanske gjort att de satt ribban ännu högre på Skeppsbron 10 som någon form av revansch! Läs mer om Skeppsbron 10 i ett eget reportage här. […]

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...

Restaurang OK OK – ny restaurang på Gärdet

I höstas öppnade en ny restaurang på Gärdet - Restaurang OK OK - som jag hörde talas om...

Glamping på Mauritius – Otentic Eco Tent Experience

Mauritius har massor med fantastiska lyxhotell - men det finns även billigare varianter som glamping på Mauritius. Vi...