Basta Urban Italian på Åhlens City – stor italiensk restaurang med takterrass

Dela inlägget:

I veckan öppnade Basta Urban Italian på Åhlens City i Stockholm. En stor italiensk restaurang med plats för 130 gäster inomhus och ytterligare 140 sittplatser på deras stora takterrass, där det även finns en bar och en DJ. Detta är Bastas femte restaurang. De finns sedan tidigare norrut, i Sundsvall, Gävle, Falun och Borlänge. Konceptet och maträtterna har man med andra ord slipat på innan man nu etablerar sig i Stockholm med sin största restaurang hittills.

Jag var där på en smygpremiär för att kolla in lokalerna – och smaka mat och dryck. Och kvällen till ära var det perfekt sommarväder i Stockholm.

Foto: @jonagranath

Basta Urban Italian på Åhlens City – stor italiensk restaurang med takterrass

Basta Urban Italian ligger högst upp i Åhlens City, som man antingen tar hiss eller rulltrapporna till. Man möts i entrén av ett öppet kök på vänster sida, på höger sida en stor upplyst sprithylla. Temat med upplysta flaskor fortsätter inne i matsalen. som även har citroner som ett tema. På tyger, i form av citronträd, på menyer – ja – till och med på personalens kläder!.

Basta Urban Italian på Åhlens City - stor italiensk restaurang med takterrass
Basta Urban Italian på Åhlens City - stor italiensk restaurang med takterrass
Basta Urban Italian på Åhlens City - stor italiensk restaurang med takterrass

Takterrassen på Basta Urban Italian

Takterrassen på Basta Urban Italian är bred och har till och med fler sittplatser än den stora restaurangen inomhus, med ett perfekt solläge hela dagen långt in på kvällen. Här ute finns en cocktailbar och en DJ lirar onsdag, fredag och lördag hela sommaren!

Vi startade kvällen med en cocktail – Dirty Passion med rom, butterscotch, passoa, ananas & passionsfrukt. Så snygg och perfekt läskande denna varma sommarkväll!

Takterrassen på Basta Urban Italian

Menyn på Basta Urban Italian

Menyn är som hämtad från en större restaurang på amalfikusten. Vi delade på lite av varje för att kunna smaka så många rätter som möjligt. Förrätter som mozarella, carpazzio eller friterade krämiga makaronibollar fyllda med italienska ostar kom in precis som man tänker sig i Italien. Enkla, men vällagade och riktigt goda.

Menyn på Basta Urban Italian

Summer spritz på kanna

Det finns något härligt, lite dekadent i att ta in en drink på kanna – så när vi såg att de hade flera varianter av ”summer ”spritz” på detta sätt tog vi in en kanna med fläder, limoncello, prosecco & hemmagjord mynta & äppelsyrup. Så fräsh, somrig och supergod!”

Bland huvudrätterna dominerar pizza & pasta, men det finns även två sallader och en sparrisrisotto. De mest populära rätterna fanns tydligt inringade – pizzan Salami Diavolo och Pasta Taurtufo – en krämig tryffelpasta. Bägge var supergoda, men ännu vassare i mitt tycke var Paradiso Pollo som vår servitris rekommenderade – pasta, kyckling, spenat och chiliflakes med en krämig sås på parmesan och citron – galet god.

Menyn på Basta Urban Italian
Paradiso Pollo

Desserter på Basta Urban Italian

Det finns här även flera olika desserter att ta in. Kvällen vi var här fanns alla att smaka på från en stor buffé med bland annat tiramisu, en citrontårta med krämig citronfyllning, crunch & citronsorbet toppad med italiensk marräng, I menyn såg jag andra saker som ”Black Mamba” – En litet pluffig & luftigt bakverk som vi bakar från grunden fylld med vaniljglass
dränks i varm chokladsås vid bordet
– låter som något jag ska testa nästa gång!

Vi avslutade kvällen med en av mina favoroitdrinkar – Negroni – som här kom in med en rejäl kvist rosmarin och en stor apelsinskiva.

Negroni

Hit kommer jag absolut tillbaka i sommar. Skön stämning, bra solläge och utsikt – och god mat och dryck som verkligen ger en känsla av att vara i Italien!

Läs mer på deras egna web här.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...