Restaurang Riche Fenix – ny bar & restaurang på klassisk söderadress

Dela inlägget:

Götgatan 40 är en klassisk baradress på söder. Nyligen fick den nya ägare i form av gruppen Svenska Brasserier som står för stureplansställen som Sturehof, Teatergrillen, Riche och Taverna Brillo.

Nu har krogen namnet Riche Fenix, nytt konvept och uppfräschad inredning. Kanske höstens stora snackis i krogstockholm som jag nyligen testade ihop med mina syskon. Kul att få en anledning att åka till söder som jag är på alldeles för sällan!

Restaurang Riche Fenix - ny restaurang på klassisk söderadress

Boka bord på Riche Fenix

Det är ingen ide att försöka boka bord på Riche Fenix – inga bord är bokningsbara. Så vi såg till att vara där tidigt och fick ett bord i matsalen längst in. För att komma dit går man genom den livliga baren – eller genom en del av matsalen som ligger mot Götgatan.

Menyn på Restaurang Riche Fenix

Menyn på Restaurang Riche Fenix

Till skillnad från Riche på Stureplan som har en klassisk a la cartemeny är det smårätter som serveras på Riche Fenix. Som så vanligt nuförtiden uppmanades vi att ta in 5-6 stycken och dela på oss tre, vilket vi gjorde. Jag frågade som jag brukar vilka de godaste och mest populära rätterna var och så kompletterade vi med några fler.

Jag gillar att de jobbar med närproducerade råvaror, vilket servitrisen upplyste oss om. Mycket av grönsakerna kommer exempelvis från deras egna odlingar på Ulriksdal.

Vi beställde in öl, men fick inget vatten tills vi hade påmint två gånger. Stor skillnad mot exempelvis gruppens Sturehof, där man får vatten sekunden efter man slagit sig ned. Rätterna kom däremot in snabbt – och alla på en gång. Lite synd när man delar på alla rätter – då skulle jag gärna se att det kom in 2-3 i taget så man i lugn och ro kunde äta upp respektive rätt utan att de varma hinner blir kalla.

Menyn på Restaurang Riche Fenix

Maten på Restaurang Riche Fenix – enkla smårätter

Hummus med grönsakscruditée var en fräsch och god liten rätt med rädisor, morot och små squash & gräddstuvade kantareller med västerbottensost och surdegsbröd var en god, frasig riktigt höstig dubbelmacka. Även deras bröd med hemkärnat smör var ett säkert kort.

Vi beställde även in friterad kyckling med hot sauce – som var just det. Bara tre bitar frasig kyckling. Till den beställde vi pommes, som kom in oväntat sladdriga. Sista rätten vi åt var råbiff som serverades på en liten bit belgisk våffla med citronkräm och löjrom. Små munsbitar som var mer som en aptitretare – denna skulle vi kunnat ta en varsin av.

Det fanns både citronkaka med maräng eller brynt smörkaka på dessertmenyn – men vi var rätt mätta och nöjde oss med en chokladtryffel som var en perfekt dessert!

Menyn på Restaurang Riche Fenix

Ingen brådska bort från bordet

Det som är skönt när restauranger inte har bordsbokning är att man ofta får sitta kvar hur länge man vill. Så vi satt kvar och snackade flera timmar efter vi ätit upp, utan några höjda ögonbryn.

Glöm inte selfien i spegeln

Sitter man ett par timmar och dricker öl, med varannan vatten som jag alltid gör kommer du inte att missa att gå förbi spegeln på vägen till toan. Här tar i stort sett alla bilder och postar på Instagram. Kanske är det en ovanligt stor spegel som är cool i sig, eller så är det en trend jag missat att fota sig i en miljö som ser ut att vara källaren på ett sjukhus.

Glöm inte selfien i spegeln

Sammantaget om Riche Fenix

Härlig stämning, fullt med folk och lagom hög musik för att man ändå ska kunna prata inne i matsalen. Maten var god, men inget speciellt som stack ut som jag älskade utan relativt okomplicerade – men vällagade – barrätter som passar bra till en kall öl eller ett glas vin.

Att man inte kan boka bord är ju trist om man inte kan komma tidigt eller vill vänta på bord i baren. Men å andra sidan är det himla kul att kunna vara spontan och inte behöva boka bord 3 veckor i förväg om man ska ut och äta!

Riche Fenix. Öppet tisdag – lördag 16.00-01.00. Adress: Götgatan 40.

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...