Le Petit Cochon – fransk kvarterskog i Vasastaden

Dela inlägget:

Le Petit Cochon är en modern fransk kvarterskog i Vasastaden, i lokalen där Döden i Grytan tidigare fanns. Le Petit Cochon drivs av krögaren Micke Björkman som bland annat var med och öppnade restaurang Agnes för sex år sedan. Namnet Petit Cochon är franska för hans eget smeknamn – lillgrisen!

Jag fick tips om denna nya restaurang av kocken Magnus Albrektsson som jag gick en matlagningskurs med på restaurangakademien för något år sedan. Han var helt lyrisk över maten på Le Petit Cochon. – så jag bokade bord direkt. Tips på nya restauranger från personer man vet har bra koll på mat är ett av de bästa sätten att upptäcka nya restauranger!

Le Petit Cochon – fransk kvarterskog i Vasastaden

Lokalen är luftig, med högt i tak i halva lokalen – delen längst in har en till våning över sig. Avskalad inredning med nakna tegelväggar, träbord utan dukar och udda stolar. Ett chef’s table för fyra personer finns precis intill köket.

Le Petit Cochon
Le Petit Cochon

Start med bubbel och toast

Vi beställde in ett varsitt glas champagne och kikade på menyn. som börjar med ”snacks”, som ostron, chark och smårätter. Till bubblet blir vi rekommenderade en liten frasig ostig toast som vi startar med – ett bra val!

Sedan tar vi in ett par förrätter och en varmrätt att dela på och en flaska Cabernet Franc! Jag fick tips från Magnus på några rätter vi inte skulle missa – två av dem var tataki på hängmörad biff med soja, apelsin, shisu, lime, lönnsirap och en saltbakad jordärtskocka, sojamajonnäs, brynt smör, parmesan, hasselnötter. Snygga, intressanta och supergoda rätter.

Servitrisen tipsade om en levaintoast med rillette på gris som var mer rustik i smakerna – men riktigt god den med.

Le Petit Cochon

Bland varmrätterna valde vi ännu en rätt jag tispades om – konfiterat kaninlår med kantareller, smörbönor, spetskål och örtvelouté. Gräddigt, smakrikt och supergott!

Vi var sugna på något mer – men inte dessert. Så vår servitris föreslog en liten ostbricka som vi inte hade sett på menyn och till den serverade hon ett glas rött. Fem olika ostar, med en klick gelé och några skivor mörkt fruktbröd. För mig det klart bästa sättet att runda av en middag!

Le Petit Cochon
Ostbricka

Ett avslappnat och härligt restaurangbesök med god mat och riktigt bra viner. Så jag kan också rekommendera Le Petit Cochon. Priser i mellanklass, med förrätter mellan 110-175:-. Varmrätter mellan 225-325:-, plus två lite större varmrätter att dela på – rostad spädgris (625:-) eller grillad frissona-ko (795:-).

Adress: Norrtullsgatan 61. Boka bord på deras webb här.

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Saker att göra i Istanbul på en weekend med mat- och dryckesfokus

Vad finns det för saker att göra i Istanbul? Vilka områden ska man besöka, vilken mat och dryck...

The Maestro Hotel i Istanbul

The Maestro Hotel i Istanbul är ett av stadens senaste lyxhotell, och här bodde jag tre nätter under...

Restauranger i Istanbul – Mina bästa tips

Istanbul är en stad där öst möter väst, och det märks inte minst i dess matkultur och vill...

Årets bästa glögg 2024 – årets test

Årets glöggtider står för dörren, och självklart vill man inte chansa utan köpa hem Årets bästa glögg 2024...