Japansk temamiddag – sushi, saké och umeshu.

Dela inlägget:

Vi fortsätter med temamiddagar från olika länder vi gillar (i brist på att kunna resa någonstans). I veckan kom turen till ett av mina absoluta favoritländer – Japan. Så himla mycket jag gillar med detta land och ändå har jag ännu bara skrapat lite på ytan. Fantastisk mat, intressanta och goda drycker, vackra tempel och parker, riktiga storstäder med allt vad det innebär, grym skidåkning… ja, jag skulle kunna fortsätta att länge att räkna upp saker jag gillar med Japan och längre ner hittar ni mina reportage från de två resor jag gjort till landet. Plus mina bästa Stockholmstips för Japanälskare.

Japansk temamiddag – sushi, saké och umeshu

När vi skulle laga en japansk temamiddag var valet enkelt – sushi! Till det lite extra roliga japanska drycker som jag beställde på Systembolaget veckan innan. Dagen innan middagen började jag med sushiriset, som jag sköljde mer noggrant än jag någonsin gjort tidigare tills vattnet var helt klart. (Nya kunskaper från den japanska matlagningskursen jag gick häromveckan). Sedan fick riset ligga i blöt över natten tills nästa kväll när det var dags att koka riset enligt det japanska sättet. Koka 20 minuter – vila 20 minuter – häll ner sushi sho och rör om tills riset är lagom klibbigt. Sen var det bara att börja skapa sushi och maki-rullar med salmalax, avocado, omelett, morot och gurka.

Japansk temamiddag

Till sushin drack jag den saké jag gillar allra mest som jag fått på flera japanska krogar tidigare –  Jozen Pink – som är en lagrad saké – perfekt måltidsdryck. Tidigare var det bara restauranger som kunde få tag på den, nu finns den även på systembolagets beställningssortiment . (321:- för 720 ml).

När jag ändå beställde passade jag på att ta med en flaska Ankorono Umeshu (267;- för 720 ml). Ett japanskt plommonvin på 13% som passar perfekt som en drink efter maten med en stor isbit i. Söt, men utan att bli sliskig. Riktigt god.

Japansk temamiddag

Vår hemlagade sushi kanske inte riktigt nådde upp till nivån i Japan, men dryckerna gjorde definitivt det!

Upplev Japan i Stockholm

Stockholm är en perfekt stad att bo i (eller resa till) om man gillar japan. Här finns en mängd japanska restauranger om man inte vill laga maten själv, från enkla hål i väggen till riktig japansk fine-dining. Några av mina favoriter:

  • Budget: Soyo Kafe – enkelt men riktigt bra sushiställe i city
  • Mellan: Sushi Oi på Karlavägen – superlitet hål i väggen med en grym omakasemeny
  • Lyx: Soyokaze – ambitiös japansk matlagning på Östermalm

Strax utanför city finns det japanska badet Yasuragi där man hittar allt från japanska bad, mat och dryck från japan, japanskt inredda rum och en japansk trädgård. Det absolut bästa stället att åka till för en staycation när suget efter japan blir för stort! Läs mer om Yasuragi här.

Mina reportage från Japan

Jag har skrivit massor med reportage om de saker jag gjort vid mina två resor till Japan, där jag bägge gångerna spenderat ett pr dagar i Tokyo. Första resan dessutom några dagar i Kyoto, på andra resan tog jag mig norrut, förbi kurorter och wasabiodlingar till Nagano där jag åkte off pist i den extremt torra lössnön som finns där. Fantastiska resor! Nedan länkar till ett urval av reportagen!

Fler temamiddagar

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...