Mori Art Museum i Tokyo – Seeing and Believing

Mori Art Museum i Tokyo ligger på 53 och 54 våningen i det stora shoppingkomplexet Roppongi Hills. Här visas modern konst och just nu är det en stor utställning av den argentinska konstnären Leandro Erlich. Han är redan känd i den Japanska konstkretsarna för sin installation ”The Swimming Pool” på 21st Century Museum of Contemporary Art i Kanazawa. Där kan besökare titta ner i en pool och i våningen under kan andra besökare titta upp från poolen, som inte är en pool utan bara ett lager med 10 cm vatten mellan två glasskivor.

Mori Art Museum i Tokyo Mori Art Museum i Tokyo

Jag missade detta museum sist jag var i Tokyo, men när jag var på Sunface Bar dagen innan pratade jag med en amerikan som satt bredvid mig i baren. Han kom då direkt från Mori Art Museum och var helt lyrisk över utställningen och övertygade mig om att jag verkligen skulle gå dit. Så det gjorde jag sista dagen här!

Leandro Erlich: Seeing and Believing

Utställningen på Mori Art Museum heter Seeing and Believing, där Leandro Erlich använder optiska illusioner för att få oss att tänka till om det vi verkligen ser är verkligheten. Båtar som ses gunga på vatten där det egentligen är en virtuell spegelbild. Tredimensionella moln som skapats av lager med 2-d moln. Ett klassrum där vi besökare kan sätta oss i motsvarande bänkar utifrån och genom reflektionen placera oss i rummet.

Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing

I en videoprojektion kan vi kika ut genom en persienn på våra grannar i ett verk som vill påminna oss om att även vi själva alltid är sedda i en storstad. En rad andra installationer med speglar vill få oss att fundera på vad som är verklighet eller ej.

Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing

Häftigast är en stor väg med en spegel som ger illusionen att man faktiskt klättrar på en husfasad!

Mori Art Museum i Tokyo - Seeing and Believing

Riktigt kul utställning, missa inte om ni är i Tokyo innan första april 2018.

Utsiktsplats på Mori Art

Löser man entré till Mori Art Museum ingår även access till taket på Roppongi Hills, där man har en mafig 360-vy över Tokyo. Man kan även lösa biljett bara för att gå upp hit om man inte är sugen på den utställning som visas.

Utsiktsplats på Mori Art Utsiktsplats på Mori Art Utsiktsplats på Mori Art

Restaurang med utsikt – The Moon

Kommer man hit i Februari är det kallt och blåsigt uppe på taket, men vill man njuta av utsikten inne i värmen finns en liten bar och restaurang en trappa ner – The Moon. Här serveras bland annat avsmakningsmenyer för mellan 7.000 och 13.000 yen per person.

The Moon Mori Art Museum

När man är klar med besöket här finns det massor med andra saker att göra i Roppongi Hills. som en stor galleria med affärer, restauranger, biografer med mera. Roppongi har även massor med coola barer. Något för alla alltså!

Mori Art Museums webb hittar ni här.

Besöket på Mori Art Museum och Roppongi Hills gjorde jag på egen hand men resan till Japan görs annars i samarbete med Visit Japan. 

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Öppet Spår 90 – Fast-track till Vasaloppet

Från att inte ha åkt längdskidor sedan jag var barn, till att börja träna förra året och nu...

Champagnelunch med Guldkula – Sveriges mest sålda Champagne

I fredags hade jag den stora glädjen att få komma på en Champagnelunch med Guldkula - skumpan som...

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...