fbpx
Matochresebloggen
Restaurang Soyokaze
Japan Restauranger i Stockholm

Restaurang Soyokaze – Japansk lyxkrog i Stockholm där kocken väljer rätterna

I fredags fyllde jag år och min fru hade bokat bord på restaurang Soyokaze. En liten japansk fine-dining-restaurang på Vallhallavägen i Stockholm med endast 12 sittplatser. Menyn varierar kockarna som de vill – omakase betyder. “kockens val”, men det är alltid en lång rad smårätter.

Soyokaze vann Gulddraken i Kategori Lyx i våras, i konkurrens med bland annat Adam & Albin och Oaxen, så det var med höga förväntningar vi kom hit.

Japansk avsmakningsmeny – omakase på Soyokaze

Vi kommer till Soyokaze några minuter efter tiden vi bokat och vi är de sista som anländer. På klassiskt omakase-vis sitter alla gästerna runt kocken och under kvällen serveras en rad små rätter som vi får en i taget vid vår plats direkt av kocken.

Restaurang SoyokazeRestaurang Soyokaze

Till maten tar min fru ett glas vitt medan jag väljer deras dryckepaket med matchande saké. Det hart tagit ett tag för mig att uppskatta saké, men nu har jag börjat att verkligen gilla drycken!

Restaurang Soyokaze

På köksdisken framför oss rör sig några av kvällens råvaror, bland annat levande hummer och kräftor. Vi får se lådan med kvällens fiskar och jag får mitt första glas saké, en “Red magic sparkling”, Junmai Daiginjo från Fukushima – verkligen god.

Restaurang Soyokaze

Första rätten är en vanlig japansk rätt – chawanmushi. En liten kopp äggstanning smaksatt med bland annat daschi. Varm, len och supergod!

Restaurang Soyokaze

Nästa rätt är sashimi, med icelandic Arctic char, otoro och sea bream. Finfärsk fisk och självklart revs wasabin på färsk wasabirot just innan servering.

Restaurang Soyokaze SashimiRestaurang Soyokaze

Menyn fortsätter med pilgrimmsmussla, ostron och havsöra och jag går över till en ny sake – “Enter Silver sake”, Junmai Ginjo, Aichii. Vilken mat! Vilken stämning!

Restaurang SoyokazeRestaurang SoyokazeRestaurang SoyokazeRestaurang SoyokazeRestaurang Soyokaze Sake

Kocken berättar om allt han serverar och vi matnördar som är här kan ställa alla frågor vi vill.

Mer mat – en liten skål med kungskrabba, hummer med kaviar och tsukemono som var en skål med milt picklade grönsaker. Allt är bara så himla gott och fräscht. En soppa på vit miso avrundar denna del av middagen och vi byter sake till Homare Banshu Yamadanishiki.

Restaurang SoyokazeRestaurang SoyokazeRestaurang Soyokaze

Sjöborre vet jag är en delikatess, men har lite svårt att fullt uppskatta den helt naturell. Den kom in med bara ris och jag bad att få någon soja eller sås till och då blev det för mig godare, även om jag ännu inte är en fantast av detta sjödjur.

Restaurang Soyokaze

Äta sushi med händerna?

Efter denna rad av intressanta blötdjursrätter var det dags för sushi. Vår kock börjar med att instruera oss – sushi äter man med händerna! Tydligen är det så man äter sushi på finkrogarna i Japan, så vi lägger ifrån oss pinnarna och hugger in.

Äta sushi med händerna?

Sushi på Soyokaze

Denna sushi, som serveras en bit i taget, är verkligen så bra. Ett perfekt kokt, lite ljummet ris i en lagom stor kudde – som man kan äta i en tugga. Vi får in sushi med Seabass, Sea Robin, Swedish squid, Swedish Arctic char, Yellow tail och sist lax.

Äta sushi med händerna?

Efter sushidelen av menyn fick vi alla berätta vilken variant vi gillade mest och få en till bit av just den. De flesta tog lax, jag valde  Yellowtail som var underbart mjäll och god.

Äta sushi med händerna?

Nästa del av menyn var lite mer ovanlig sushi och till den fick jag in en varm sake – Daishichi kimoto Umeshu.

SoyokazeSoyokazeSoyokaze

Sjögräsrullar med ål. Sushi med krabba, rullar med hackad wagu-beef och finalen – en riskudde med svenskt hästkött!

Även fast det var många rätter var alla så små, så jag blev precis lagom mätt för att kunna orka med den lilla desserten som rundade av denna middag. Banchate med sötpotatissorbet. Perfekt avslutning!

Soyokaze Dessert

Detta var utan tvekan den bästa japanska middag jag ätit i Sverige. Fina råvaror, perfekt tillagade och god sake som passade perfekt till.

Men, det kostar därefter. 1400:- per person för maten och matchande saképaket 800:- Men värt varenda krona!

Adress: Frejgatan 3. Webben hittar du här.

Soyokafe i Enskede

Vill ni testa dessa skickliga kockars mat men inte riktigt har råd med tvåtusen per person? Nyligen öppnade de en filial i Enskede – Soyokafe på Sofielundsvägen 7. Även här kommer det att serveras en omakasemeny, men till ett klart lägre pris!

Fler japanska restauranger i Stockholm

 

Du kanske också är intresserad av...

2 Kommentarer

 • Reply
  Veera Bianca
  13 oktober, 2018 at 10:37

  Duude, you got the best restaurant tips for Stockholm! Thank you for this one, I’m obsessed with good Japanese food and it’s so hard to find in the norht! 🙂

  • Reply
   christianmuda
   14 oktober, 2018 at 10:16

   Thanks Veera! Yes, Soyakaze was insanely good!

Lämna gärna en kommentar