Matsumoto – sobanudlar och saképrovning!

Matsumoto är en universitetsstad i Japan, mest känd för Matsumoto Castle, som är en av  Japans äldsta borgar. På vägen från Habuka hade guiden jag åkte runt med planerat in ett stopp några timmar i denna stad med ”bara” 240.000 invånare där vi också passade på att testa stadens specialitet sobanudlar till lunch och en spontan saképrovning på ett sakébryggeri!

Matsumoto Castle

Matsumoto Castle är en vacker träborg från mitten av 1600-talet som idag är en av fem borgar som räknas som Japans nationalskatter. Guiden berättade hela historien om borgen och visade upp ritningar på hur det såg ut här tidigare, klart fascinerande och jag blev klart sugen på att läsa på lite mer om  perioden när Shōgun styrde i landet!

Matsumoto Castle

Man kan gå in och upp i borgen, där det på de olika våningarna är utställningar med gamla vapen och rustningar. Jag har inget jätteintresse för historiska vapen detta, så besöket i borgen blev kort, men ändå kul att se!

Sobanudlar i Matsumoto

Man odlar mycket bovete här i regionen och på det gör man bland annat Sobanudlar, som många förknippar med just Matsumoto, Så en stark rekommendation var en soppa med sobanudlar til lunch när vi var här som jag såklart tog. Restaurangens populäraste rätt var en variant med dessa nudlar och tempuraräkor till, supergott! I restaurangen hördes ett slurpande från de flesta bord, just nudlar får och ska man äta på detta sätt i Japan.

Sobanudlar
Rött skynke framför dörren – signal om att det är öppet!

SobanudlarSobanudlar

Rundvisning på Sakébryggeri

Saké är verkligen nationaldrycken i Japan och man har en stor mängd bryggerier, många små lokala. Så jag frågade min guide om det fanns möjlighet att gå förbi ett av dem här i Matsumoto och hon lyckades ordna detta på bryggeriet Yoikana Shuzo i närheten av restaurangen. Jag har varit på många rundvisningar på whiskydestellerier, ölbryggerier och på vingårdar, men detta var första gången på ett sakébryggeri.

Detta sakébryggeri låg mitt i stan, i ett vanligt kvarter. Vi fick en rundvisning som började med platsen där de tvättar och blötlägger riset som är basen i sakén och fortsatte sedan med att kolla in hur man jäser, lagrar, filtrerar och tappar saken.

Rundvisning på Sakébryggeri
En krans ovanför dörren signalerar att här har man just bryggt klart en laddning saké!

Rundvisning på Sakébryggeri

Saképrovning

Hur god sakén blir beror bland annat på risets kvalitet och hur mycket av det man polerat bort innan man börjar processen. Vi fick testa sex olika sorter, från en enkel saké där 30% av riskorten slipats bort till deras finaste, prisbelönta saké där 60% av riskornet slipats bort och bara den finaste, innersta kärnan använts. Stor skillnad på smak och jag insåg att jag inte druckit rätt typ av saké innan. Vissa av dessa var supergoda, framför allt de lite torrare. Men det tar ett tag att ställa om och inte jämföra sakén med vitt vin eller någon annan dryck, saké är en dryck i en helt egen kategori.

Saképrovning i JapanSaképrovning i JapanSaképrovning i Japan

Smågator i Matsumato

Innan vi fortsatte vår resa gick vi en sväng på en av Matsumotos shoppinggator. Fortfarande lugnt då Februari inte är högsäsong för turism här i stan. Här fanns massor av roliga små affärer som nischat in sig på saker som sötpotatis eller grodor.

MatsumotoMatsumotoMatsumoto

Supermysig stad, klart värt ett stopp om ni har vägarna förbi på en resa till Japan!

Resan till Japan görs i samarbete med visit Japan, men tankar och åsikter är som alltid mina egna!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...

Restaurang OK OK – ny restaurang på Gärdet

I höstas öppnade en ny restaurang på Gärdet - Restaurang OK OK - som jag hörde talas om...

Glamping på Mauritius – Otentic Eco Tent Experience

Mauritius har massor med fantastiska lyxhotell - men det finns även billigare varianter som glamping på Mauritius. Vi...