Sveriges mest exklusiva Sake – framtagen av Dom Pérignons tidigare chef Richard Geoffroy

Dela inlägget:

Richard Geoffroy var i 28 år högsta chef på det prestigefulla champagnehuset Dom Pérignon – och lanserade nyligen Sveriges mest exklusiva Sake – IWA 5 Sake of Japan. Den hade jag förmånen att prova vid en japansk lunch nyligen på restaurang Mogawi där jag hade herr Geoffroy brevid mig vid bordet. Perfekt för att höra historien om hur denna sake blev till.

Det var många i Champagne som höjde på ögonbrynen när man fick höra talas om detta projekt. När herr Geoffroy närmade sig pensionsåldern och det var dags att lämna över ansvaret för champagnehuset till någon annan var det inte en stillsam tillvaro han bytte till. Istället startade han ett kanske ännu mer utmanande projekt, Att ta fram en japansk sake i samma höga klass som Dom Pérignon.

Champagne is very complex, but sake beats it

Richard Geoffroy

Arbetet hos Dom Perignon hade tagit Richard Geoffroy till Japan över 100 gånger och han älskade både landet och dess saké. Han fick även tack vare kontakter i jobbet smaka väldigt exklusiva sorters sake och kom att uppskatta dryckens elegans och förmåga att passa till nästan all mat -precis som champagne.

Sakeproduktionen i Japan har gått ner stadigt de senaste 40 åren – från 2.500 bryggerier 1984 till 1500 idag. Men det avskräckte inte Richard, tvärtom,. Han såg den hur utmanande saképroduktionen var och att det fanns plats för en mer komplex premiumsaké på marknaden.

Han hittade en partner i en erfaren Japansk saképroducent där de första batcharna bryggdes medan man byggde det egna bryggeriet i Shiraiwa som ligger i nordvästra Japan – och döpte sakén till IWA 5 Sake of Japan.

Traditionell saketillverkning fokuserar mycket på att polera riset – ju mer man polerar bort, desto finare saké. Richard, som var master blender på Dom Perignon har även lagt till detta moment med blending som centralt i produktionen av sin sake.

Nu finns den att beställa på Systembolaget i Sverige och jag var på en provning i samband med att den släpptes där Richard Geoffroy var på plats. Där fanns även bland annat champagneexperten Richard Julin som varit en drivande person i att få denna premiumsaké till Sverige.

Hur smakar IWA 5 Sake of Japan?

Jag har smakat en hel del saké både vid mina resor till Japan och på japanska restauranger i Sverige och även besökt ett sakédestelleri i Japan, så jag har lärt mig att tycka om denna dryck. På senare tid även haft förmånen att smaka lite finare saks och börja känna skillnad på de lite mer elegantare. Men en så len och fin – och samtidigt fyllig sake som denna har jag nog inte smakat tidigare., Toner av lakrits, vitpeppar, päron och tropiska frukter. Riktigt god och passade perfekt till den japanska lunch vi fick serverat till denna ´provsmakning.

Lite av känslan att vara i Japan., Och när herr Geoffroy visade bilder från platsen där man brygger denna saké blev mitt sug efter en resa till Japan väldigt stort!

Men en god saké är inte så dumt för att still ressuget för en stund! Synd bara att prislappen på denna sake ligger i nivå med Dom Pérignon. En flaska IWA 5 kostar 1349:-. Så det får bli vid festliga tillfällen!

Läs mer om Japan

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...