Sist jag var i Tokyo, för fyra år sedan, hade jag stort fokus på mat och gjorde massa research för att hitta intressanta restauranger för bland annat Sushi, Kobe-beef, Tempura och Ramen. Jag hittade fantastiska små restauranger och mina måltider från den resan är de starkaste minnena.

Jag testade då inte Teppanyaki, så det var himla kul att vi sista kvällen åt middag på en av Tokys äldsta Teppanyakirestauranger – Mon Cher Ton Ton.

Teppanyaki i Tokyo

Teppanyaki introducerades i Japan på 1940-talet, då man introducerade västerländsk mat i landet och när man lagade maten på en teppan framför gästerna skapades begreppet Teppanyaki. Det blev framför allt populärt bland västerländska turister i Japan, som både gillade maten, som var lite mer lik den mat de åt hemma och att se hur kocken tillagade rätterna.

Med tiden utvecklades många Teppanyakirestauranger till att fokusera mycket på föreställningen, där man skapar mönster på stekbordet med ägg, jonglerar med knivar och skämtar med gästerna. Den vi var på – en av Tokys äldsta Teppanyakirestauranger – hade dock mer fokus på maten och inte lika mycket på showen. Gott så, jag tycker det är väldigt kul att se hur duktiga kockar jobbar men skippar gärna underhållande delar som inte tillför något till smaken.

Teppanyaki på Mon Cher Ton Ton

På Mon Cher Ton Ton har man en stor rund Teppanyakihäll som alla gäster sitter runt i en ring. En koncentrerad och tystlåten teppanyakikock börjar med att steka tunna skivor vitlök för att smaksätta hällen och börjar sedan med första rätten som är stekt levande jätteräka. Brutalt pressar han den levande räkan mot stekhällen medan den sprattlar så gott den kan innan den ger upp. Till den två stora kammusslor som dock inte protesterar lika mycket mot att bli tillagade.

Teppanyaki i TokyoTeppanyaki i Tokyo

En stor hög med kål fräses ner till en liten mellanrätt och vi får en en liten kopp med äggstanning och små bitar Fugu – den livsfarliga blåsfisken som man kan dö av om den inte rensas på rätt sätt. Jag var på Tokyos fiskmarknad tidigare i veckan och såg då den avspärrade del där alla blåsfiskar rensas av experter, så det kändes lugnt!

Teppanyaki i TokyoTeppanyaki i Tokyo

Skalet från räkan pressar kocken ihop och fräser i olja tills det tryckts ihop till ett litet räkchips som serveras som ytterligare en liten rätt, läckert och perfekt sätt att även ta hand om räkskalet!

Teppanyaki i Tokyo

Japansk biff- middagens höjdpunkt!

Middagens höjdpunkt var dock en rejäl bit japansk biff som kocken stekte till perfektion. Så himla gott. Till den serverades ris och misusoppa, men jag fokuserade på köttet!

Teppanyaki i TokyoTeppanyaki i Tokyo

Efter biffen var jag ganska mätt, men hovmästaren kom och tog oss vidare till en loungedel där vi serverades kaffe och dessert – en crème brûlée som jag bara inte kunde motstå… inte Japanskt alls, men himla gott!

Teppanyaki i Tokyo

Är man ute efter en genuin rätt med japanska smaker är Teppanyaki kanske inte det första man väljer, men med tanke på att detta idag serveras över hela (väst) världen är det kul att testa det i landet som skapade Teppanyakin, framför allt på en så bra restaurang som denna!

Länk till restaurangen hittar ni här.

Resan till Japan görs i samarbete med visit Japan, men tankar och åsikter är som alltid mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Öppet Spår 90 – Fast-track till Vasaloppet

Från att inte ha åkt längdskidor sedan jag var barn, till att börja träna förra året och nu...

Champagnelunch med Guldkula – Sveriges mest sålda Champagne

I fredags hade jag den stora glädjen att få komma på en Champagnelunch med Guldkula - skumpan som...

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...