Armagnac och konjak – jag testar fyra årgångar Armagnac och en konjak

Jag är ju en hängiven whiskyfantast och det är nästan alltid whisky jag tar om jag ska välja en ”digestif”. Men, det finns såklart mer att utforska i fin-sprit-väg. Precis som whisky blir bättre efter +15 års lagring har jag smakat riktigt god lagrad tequila och rom, men Armagnac har varit en blind spot – fram till nyligen.

Vad är armagnac?

Armagnac är en typ av franskt destillerat vin som lagrats på ekfat. Det som skiljer Armagnac från Konjak är dels att det är lite fler olika druvor som används – och görs i en annan region, men också att konjakstillverkningen är lite mer industrialiserad medan Armagnactilverkningen är klart mer småskalig.

Armagnac produceras i Armagnac-regionen i Gascony, sydvästra Frankrike. Man använder främst druvorna Baco 22A, Colombard, Folle blanche och Ugni blanc. Det är inte tillåtet att tillsätta socker och man får heller inte använda jäst – armagnac ska jäsa spontant.

Armagnac

Armagnac de Montal

En av de mest prestigefulla armagnacproducentera är familjen De Montal som har sin produktion i hjärtat av Gascogne. Det är ett fridfullt och vackert landskap med böljande kullar, gröna skogar, vingårdar, pittoreska byar och gula fält av solrosor. Förutom armagnac är området känt för att producera Frankrikes bästa foie gras. Klimatet är milt och fuktigt med långa soliga höstar vilket driver fram mycket smak i vinodlarnas druvor.

Armagnac
Ah, hit vore det en dröm att åka i höst ett par dagar!

Här skördas druvorna nattetid när det är som svalast för att smak och arom ska bevaras så mycket som möjligt. Vinifieringen påbörjas omgående, varefter vinet enkeldestilleras i tre alambicpannor. Självklart har De Montals pannor egna namn, taget från de tre musketörernas Athos, Porthos och Aramis.

Hundraårig Armagnac på Systembolaget!

Nyligen släppte Armagnac de Montal en hundraårig Armagnac som det kom några flaskor av till Systembolaget. Dessutom årgångarna 1930, 1940, 1950, 1960 och 1970. Jag fick små prover av fyra av dessa, de ”yngsta” som var mellan 40-70 år gamla. Så spännande att prova – jag har aldrig tidigare smakat någon dryck som lagrats så länge som 70 år. Skulle det vara stor skillnad mellan de olika årgångarna? För att göra det lite mer intressant lade jag även till en flaska konjak jag hade hemma – för en referens utanför Armagnac

Armagnac jämfört med konjak

Jag började med konjaken och sedan från vänster med den ”yngsta” armagnac:en upp till den äldsta – den 70-åriga. Konjaken luktade inte så mycket, men doften på Armagnacen var förvånansvärt vass och spritig, trots att den bara ligger på 40% alkohol. Smaken däremot var helt annorlunda. De lagrade Armagnac:erna var fulla av intressanta och distinkta smaker. Päron, ek, vanilj, fat och med lång eftersmak. I karaktären mer som en lite mer alkoholstark lagrad single malt. Konjaken som referens försvann helt.

Jag är klar nybörjare på armagnac och för mig var det ingen större skillnad på de olika lagringarna, utan tyckte de var relativt lika i smak. Priset däremot skiljer stort, från 899:- för den 40:åriga till 10.700;- för den 70-åriga (och 35.000:- för den 100-åriga!). Dock är ju 899:- för en 40-årig Armagnac eller 1.880:- för den 50-åriga ett fynd om man jämför med vad en lika gammal single malt whisky kostar.

Lär dig mer om Armagnac

Nedan video är faktiskt riktigt underhållande och en bra crash course för dig som vill lära dig mer om Armagnac!

Fler dryckesreportage på¨ Matochresebloggen:

4 kommentarer

  1. Intressant om cognac et armagnac.
    Jag har testat en del cognac, men kan inte tycka om det, hur jag än försöker.
    Samma gäller whisky, trots att jag besökt massor av destillerier, i Skottland, Irland och Wales (ja, vi har faktiskt whiskydestillerier här i Wales) i samband med jobbet, så kan jag inte lära mig att tycka om det.
    Däremot tycker jag de olika framställningsprocedurerna och lagringarna är intressanta.
    Fortsatt trevlig helg !

    • Ja, visst är det kul inte annat för allmänbildningen med dessa processer! Och förstår det där med whisky, tar helt klart ett tag att lära sig att tycka om det!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Hernö Gin Bar vid Slussen – Hernö Gins flaggskepp i Stockholm

För två år sedan öppnade Hernö Gin Bar vid Slussen som är Hernö Gins flaggskepp i Stockholm. På...

Bartenderkurs i Stockholm – Cocktailworkshop med Bartendrr

Sugen på att lära dig mer om drinkar och gå en bartenderkurs i Stockholm? Då har jag ett...

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...