Sushi Oi på Karlavägen – hål i väggen med japansk avsmakningsmeny

Dela inlägget:

Sushi Oi på Karlavägen i Stockholm ligger bara ett kvarter från vår bostad och jag har nog gått förbi där femti gånger utan att notera den. Men för några veckor sedan noterade jag det lilla hålet i väggen och såg att de serverar en japansk avsmakningsmeny på kvällarna. Hm… intressant!

Sushi Oi på Karlavägen

Även namne Sushi Oi kändes bekant och när jag sedan kollade upp restaurangen bokade jag bord direkt. Hur kunde jag som älskar Japan och japansk mat ha missat Sushi Oi så länge?

Sushi Oi på Karlavägen – hål i väggen med japansk avsmakningsmeny

På Sushi Oi har man två sittningar per kväll, 18.00 och 20.00 och vi bokade den tidiga. Det finns bara sex platser i restaurangen och man sitter i en L-form runt kocken. Just när vi kom hade de fått en sen avbokning på de övriga platserna så vi fick hela restaurangen för oss själva. Dessutom stod i denna dag de två ägarna i köket, Johan Sparthans och Per Blomqvist, som tidigare jobbade i ihop på den japanska krogen Seikoen på Tegelbacken i Stockholm.

Sushi Oi på Karlavägen

Medan vi åt berättade de hela historien om hur deras intresse för Japansk matlagning väcktes, deras matresor till Japan och hur de hittade och byggde om denna lilla lokal som numera är Sushi Oi.

Vi startade med varsin japansk öl och beställde deras lilla sake-paket till maten. Riktigt bra utbud av öl på flaska, den japanska veteölen till vänster som jag tog var grymt bra.

Sushi Oi på Karlavägen

Avsmakningsmeny på Sushi Oi

Menyn började med en tallrik små goda japanska bondbönor och ett läckert Ostron – grym start!

Avsmakningsmeny på Sushi OiAvsmakningsmeny på Sushi OiAvsmakningsmeny på Sushi Oi

Nästa rätt var bläckfisk med vaktelägg, wasbisoja och nori. Även detta en perfekt komposition och rå bläckfisk, som ibland kan vara lite slemmig var här perfekt.

Avsmakningsmeny på Sushi Oi

Valthornssnäcka från Island kom in och var tänkt att ätas i ett stycke. Supergott tyckte en av mina vänner, medan jag hade väldigt svårt att uppskatta detta stora broskiga blötdjur i ett stycke. Jag skulle klart hellre velat ätit snäckan i tunna skivor, för smaken var verkligen god.

Avsmakningsmeny på Sushi Oi

Äggstanning med dashi, shiitakesvamp, räka och sparris var en supergod liten rätt och efter den kom en vacker tallrik sashimi. Så gott. Men ännu godare var nästa rätt – en tartar på bonito – en fisk som liknar tonfisk lite i smak och konstisens.

Avsmakningsmeny på Sushi OiAvsmakningsmeny på Sushi OiAvsmakningsmeny på Sushi OiAvsmakningsmeny på Sushi OiAvsmakningsmeny på Sushi Oi

Efter dessa läckra smårätter fortsatte menyn med sushi, som serverades en i taget. Havsabborre, tonfisk, taggmakrill, rödräka och sist en bit hälleflundrabuk.

Avsmakningsmeny på Sushi OiAvsmakningsmeny på Sushi OiAvsmakningsmeny på Sushi Oi

Riktigt bra sushi med helt perfekt ris – det märks att Johan har lärt sig koka ris på det klassiska japanska sättet som tar åratal att lära sig!

Menyn avslutas med en liten matchaglass.

Avsmakningsmeny på Sushi Oi

Detta kvalar lätt in som bland den godaste japanska maten jag ätit – någonsin. Inte undra på att de har fått mängder med hyllningar sedan de öppnade för snart två år sedan. Högsta betyg i både DN och SvD och en nominering i Gulddraken 2018 är bara några exempel.

Priser: Meny 495:-. Matchande dryckespaket sake 525:-.

Adress: Karlavägen 36

Webb: sushioi.se

Fler japanska restauranger i Stockholm

Fler inlägg om Japan

 

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...