Semester i Kroatien sommaren 2021 – allt ni behöver veta

Dela inlägget:

Kroatien är ett av våra absoluta favoritländer att semestra i på sommaren. Vackert, underbara stränder och kristallklart vatten, riktigt bra mat och man tar sig dit med smidiga direktflyg från både Stockholm och Göteborg. Helt klart ett av de länder som vi tittar närmast på just nu när vi planerar sommarens semester.

Läs mer om vad som krävs i år för att kunna resa till Kroatien, hur man bäst tar sig till Kroatien och så några av mina reportage från tidigare resor till Kroatien med alla våra egna tips om saker att göra och restauranger i Split & Dubrovnik .

Tester för semester i Kroatien sommaren 2021

För att kunna åka på semester i Kroatien sommaren 2021 räcker det med att fixa något av följande:

  • Intyg på ett negativt PCR- eller snabbt antigentest för SARS-CoV-2 (listat på den gemensamma listan över snabba antigentest)
  • Uppvisa intyg av genomfört vaccinationsprogram (14 dagar efter slutdosen)
  • Uppvisa ett PCR eller snabb antigentest som bekräftar att personen har återhämtat sig från SARS-CoV-2-virusinfektion

Har man inte med sig något av följande kan man ändå komma in i landet, men får ta ett test direkt vid ankomst och får stanna i karantän på sitt hotellrum tills ett (förhoppningsvis) negativt testresultat kommer. Barn under 7 år behöver inte visa upp någon form av testresultat eller vaccin.

Munskydd är inte obligatoriskt

Det krävs munskydd i kollektivtrafik, men i övrigt kan man semestra utan munskydd.

Klart smidiga och flexibla regler, som man dessutom kompletterar med febertester på flygplatsen om någon ser sjuk ut. Säkert, men inte överdrivet. Kroatien planerar även att vaccinera 160.000 personer som arbetar i turismindustrin och kommer dessutom ge bidrag till ”vanliga” människor som vill vaccinera sig så alla som vill ska kunna vaccinera sig..

Reglerna kan såklart ändras, men som alla influensavirus så brukar smittan gå ner drastiskt ner under sommaren, så det borde inte bli strängare regler.

Direktflyg till Kroatien sommaren 2021

SAS flyger direkt från både Stockholm och Göteborg till flera städer i Kroatien i sommar, till bland annat Split och Dubrovnik. Ett tips är att flyga till Dubrovnik, hyra en bil där och flyga hem från Split. Perfekt sätt att se lite mer av landet och inte minst ta den vackra kustvägen mellan städerna.

Split – alla mina tips

Split har mängder med restauranger och vi gjorde i vanlig ordning en hel del research för att hitta guldkornen innan vår senaste resa dit. Läs om våra restaurangtips i Split här. Bada i Split? Ja, det finns allt från bad i city till utflykter en bit från Split. Läs med om stränder i och utanför Split här.

Förutom bra restauranger och fina stränder kan vi verkligen rekommendera att åka på en kanottur i Solnedgången i Split. Läs mer om det här.

Semester i Kroatien sommaren 2021

Utflykter från Split

Det går massor med färjor från Split till öar i närheten. Antingen flyger man till Split och startar ö-hoppning från Splits hamn , eller så bor man i Split och gör några dagsutflykter. Sist vi var i Split gjorde vi det senare och åkte en dag till Hvar. Läs mer om den utflykten här. Glöm inte att boka biljetter till färjan i tid!

Kustvägen mellan Split och Dubrovnik

För två år sedan var vi först i Dubrovnik en vecka och tog sedan kustvägen med bil till Split. Så vacker väg att åka och massor av små mysiga byar längs med vägen jag gärna skulle stannat vid. Vi åt lunch och badade i Markaska på vägen efter tips från en av mina följare på Instagram! Riktigt bra val, och väl där valde vi såklart att äta på restaurangen som låg högst på Tripadvisor. Läs mer om Kustvägen mellan Split och Dubrovnik här.

Semester i Kroatien sommaren 2021

Dubrovnik – mina tips

I Dubrovnik har jag varit flera gånger, det första besöket var på deras årliga matfestival “Good Food Festival”. (Läs mer om den här). Då passade jag också på att besöka några av Dubrovniks bästa vinbarer – det produceras massor av vin i Kroatien som är riktigt bra! Läs mer om vinbarerna här.

Jag skrev såklart även om Dubrovniks bästa restauranger, dels viss av de jag åt på, andra som jag fick tips om men som vi inte hann testa. Läs mer om Dubrovniks bästa restauranger här.

Vad hinner men med om man bara har en dag i Dubrovnik? Bland annat Old Town och Bellevue Beach. Sist vi var i Kroatien hade vi bara en dag i Dubrovnik men hann med massor – läs mer om det här.

Är ni i Dubrovnik måste ni bara ta en sväng till Kupari. En – en semesterdestination som förstördes helt efter kriget och idag har naturen tagit över. Fascinerande, skrämmande och väldigt intressant. Läs mer om Kupari här.

Hyra hus nära Dubrovnik

Sist vi var i Kroatien spenderade vi först en vecka i ett stort hus i Dubravka – i bergen norr om Dubrovnik. Verkligen perfekt när man som vi var ett stort sällskap. Förutom att det var mysigt att bo i bergen, bara en halvtimme från kusten och Dubrovnik fanns det här massor av mysiga restauranger och vingårdar. Läs mer om att hyra hus i Kroatien här. Läs mer om saker att göra runt Dubravka här.

Semester i Kroatien sommaren 2021

Mysiga städer och stränder i södra Kroatien

Veckan i bergen gjorde vi flera dagsutflykter till kusten och upptäckte flera mysiga städer och stränder. Läs mer om dessa här.

Norra kusten i Kroatien – kvarnerbukten

Jag vann priset Golden Pen Award för bästa skandinaviska reportage om Kroatien för ett par år sedan. En del i priset var en resa till kvarnerbukten för att vara med på prisutdelningen och på köpet fick jag se massa delar av Kroatien jag inte ens hade hört talas om – så kul. Och så vackert!

Semester i Kroatien sommaren 2021

Läs mer om städerna kring kvarnerbukten i nedan reportage:

Har du några fler tips om Kroatien som du vill dela med dig av? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...