Kupari i Kroatien – en semesterdestination i ruiner

Dela inlägget:

Ett stenkast från badorten Mlini i Kroatien (och bara en kvart från Dubrovnik) ligger Kupari, en semesteranläggning om fem hotell med perfekt läge vid kusten. Det byggdes på 1960-talet som för den jugoslaviska armens chefer och deras familjer men vid kriget 1991 bombades hotellen sönder och alla värdesaker stals.

Hotellen vid Kupari länsades fullständigt

Efter kriget använde den kroatiska armen tre av hotellen som bas, men 2001 lämnades de och det var tänkt att hotellen skulle säljas och renoveras. Men istället kom lokalinnevånare som kämpade med att bygga upp sina förstörda hus hit och tog allt de kunde ha nytta av eller sälja, från koppartråd i elledningar till trappsteg.

Man kan idag gå in i hotellen, som inte liknar något jag tidigare varit i. Naturen har börjat att över hotellen och miljön är som hämtad från en skräckfilm eller ett krigsspel. Faktum är att en lokal paint-ball klubb nu använder ett av hotellen som arena.

Kupari Grand Hotel

Om man kommer med bil är det första hotellet man ser The Grand Hotell. Man kan se att detta innan kriget måste varit något speciellt, men nu ligger allt i ruiner.

Kupari Grand HotelKupari Grand HotelKupari Grand HotelKupari Grand HotelKupari Grand HotelKupari Grand HotelKupari Grand HotelKupari Grand HotelKupari Grand Hotel

Totalt urblåsta betongskelett i Kupari

Grand Hotel är det mest påkostade medan de andra fyra hotellen mer går i 60-tals stil. De ligger närmare stranden och trots att allt ligger i ruiner väljer vissa att sola och bada vid denna strand.

urblåsta betongskeletturblåsta betongskeletturblåsta betongskeletturblåsta betongskeletturblåsta betongskelett

Vi går in i det sönderbombade hotellet

I Sverige skulle detta såklart vara avspärrat, men här kan man fritt gå in i alla hotellbyggnader. Det kan jag och barnen inte motstå och med tanke på att det var 30 år sedan de bombades borde allt med rasrisk redan ha fallit ner. Vi går in.

Alla trappor har en märklig form på grund av att trappstegen i sten stulits.

Utsikten från översta trappsteget

sönderbombade hotellet

Inne i lokalerna är det fullt med graffiti och det är en sto kontrast mot allt annat vackert vi sett tidigare på semestern.

Inne i Kupari hotelletInne i Kupari hotelletInne i Kupari hotelletInne i Kupari hotellet

Bakom hotellen där det tidigare fanns fina stenlagda promenadstigar har naturen tagit över…

Att se följderna av ett krig med egna ögon på detta sätt är hemskt men samtidigt intressant och bra utgångspunkt i samtal med barnen om hur stor skada landet drabbades av i kriget. Jag kan verkligen rekommendera ett besök hit.

Kupari renoveras 2019

2016 ryktades det om att hotellkedjan Marriot hade köpt marken och skulle riva fyra av hotellen för att bygga en ny resort. Dock är det pampigaste huset – The Grand Hotel – kulturminnesskyddat och får inte rivas. Nu har planen för renovering reviderats och det senaste budet är att det ska börja renoveras i första halvan av 2019. Läs mer i en artikel om bygget här.

thedubrovniktimes.com Skissbild på det kommande hotellet lånad från thedubrovniktimes.com

Så, ska ni besöka Kupari är det dags i år!

4 kommentarer

    • Ja, både och – bra att det finns kvar för att påminna om kriget men kanske räcker med ett av de fem hotellen för det syftet!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...