Good food festival i Dubrovnik

Dela inlägget:

För andra året arrangerar Dubrovniks turistbyrå ”Good Food Festival” – fyra dagar i Oktober där man visar upp det bästa Dubrovnik har att erbjuda inom mat och dryck. Programmet är späckat med allt från vinprovningar till avsmakningsmenyer och man väljer själv vilket eller vilka arrangemang man vill köpa biljett till. I år var vi där för första gången och tillbringade en härlig höstweekend i denna vackra stad med fokus på mat och dryck!

Vi började festivalen med middag på torsdagskvällen på restaurang Pantarul, där kocken Damir Sanc gjorde moderna tolkningar av klassiska rätter från Dubrovnik, som exempelvis en ”Dirty Macaroni” och fisktartar med ett torkat vinblad från samma druva som vi drack till denna rätt.

Fisktartar med torkat vinblad
Fisktartar med torkat vinblad

IMG_9650

Till detta serverades viner från Crvik Winery som ligger strax söder om Dubrovniks flygplats.

IMG_9654

Spännande och ambitiösa grepp och väldigt goda viner – rivstart på festivalen!

På fredagen byggdes ett 200 meter långt traditionellt ”Dubrovnik Table” upp på huvudgatan inne i Old Town där restauranger, hotell, bagerier och vinmakare dukade upp det bästa de hade att erbjuda.

Dubrovnik table
Dubrovnik table

IMG_9656 IMG_9665 IMG_9664 IMG_9660

Här får man köpa en biljett för 30 kuna (40 SEK) och vid ett givet klockslag får man hugga in på det man är mest sugen på. Allt går åt i en rasande fart så man bör invetera borden i förväg och ställa sig rätt! Alla pengarna från biljettförsäljningen går till välgörenhet, i år gick de till barn med speciella behov.

Sedan var det dags för Gastro Tour – Dubrovnik on a plate.

Vår trevliga matnördsguide Elisabeth till höger.
Vår trevliga matnördsguide Elisabeth till höger.

Här guidades vi av en riktig matnördig 25-årig tjej igenom Old Towns gränder och gjorde stopp på fyra olika restauranger där vi fick smakprov på klassiska rätter från Dubrovnik – Flat Oysters, olika varianter av sardiner, rökt tonfisk, serranoskinka, bläckfisk, ostar, oliver och desserter som carob cake.

IMG_9668 IMG_9670 IMG_9675 IMG_9676 IMG_9677
På lördagen gick vi till en av Dubrovniks mest kända restauranger – Sesame Restaurant som ligger strax utanför Old Town.

IMG_9688

Här var temat ”Meat, Pates and Terinnes” – ett antal små rätter lagade med sous-vide teknik.

Kalv- och lammpaté
Kalv- och lammpaté
Supersaftig lammburgare i miniformat, 20% fett
Supersaftig lammburgare i miniformat, 20% fett
Sous-vide Angus biff
Black angus biff

Otroligt goda rätter som kocken och ägaren Marina Zibert Ercegovic presenterade och berättade mer än gärna om hur hon lagat till respektive rätt.

IMG_9686
Marina Zibert Ercegovic

Programmet fortsatte med sötsaker på Hotel Hilton Imperiol som hade dukat upp en stor buffé med tårtor. Dessa kunde avnjutas på hotellets balkong med en grym utsikt!

IMG_9689FullSizeRender

På lördagskvällen arrangerades ”Dinner with a famous chef – Dino Galvagno”. Dino är en av Kroatiens mest kända kockar och är tex jury i lokala ”Masterchef”.

IMG_9694

En ambitiös man som inför denna kväll under flera veckor gjort research för att hitta lokala råvaror och leverantörer från Dubrovnik. Dinos filosofi är att ta vara på allt och gärna med råvaror som annars ses som sämre. Resultatet blev en spännande och supergod femrättersmeny, med rätter som makrill med sjögräsgele, prociutto och långkok på get och ”Birds in a shrub”  – vild vaktel frän trakten med brända örter och dinkelpasta.

Birds in a shrub
Birds in a shrub

Till dessa rätter fantastiska kroatiska viner. Hela femrättersmiddagen med vinpaket kostade bara 250 kuna (310 SEK) – bästa fyndet denna resa!

Sammanfattningsvis en väldig kul och god matfestival, där vi dock bara gjorde ett urval av allt som fanns att välja på. Tror dock att vi lyckades pricka in de flesta höjdpunkterna. Så, har ni möjlighet – ta er hit nästa höst och tima er resa med Good Food Festivalen!

3 kommentarer

  1. Ser riktigt gott ut och fantastiskt prisvärt! Vi går ut och äter sällan (har lite pressad budget eftersom vi reser i 365 dagar), men det är ju egentligen såna där matupplevelser (och till det priset) man vill ha! Nu har vi i alla fall blivit rekommenderade en lammrestaurang på den här ön (Brac) som vi ska leta efter den dagen vi hyr bil 😉

    • Så härligt att vara ute på resande fot så länge! Bra land att vara i – Kroatien – om man vill hitta prisvärd och god mat och viner!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Segling i Kroatien – ett underbart sätt att uppleva havet och mysiga städer i Kroatien!

Jag gjorde nyligen min första segling i Kroatien och det var verkligen ett underbart sätt att uppleva havet...

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...