Rijeka i Kroatien – topp 7 saker att göra

Rijeka är Kroatiens tredje största stad efter Split och Dubrownik och är administrativt center i Kvarner-regionen med universitet, sjukhus etc. Till skillnad från grannstaden Opatija är Rijeka ingen ren turistort, utan här finns det en aktiv hamn, en mängd företag och staden är fylld med stora torg, pampiga byggnader, marknader, affärer och restauranger.

Nyligen annonserades att Rijeka kommer att vara kulturhuvudstad år 2020, men redan nu finns det massor med saker att upptäcka här. Här kommer våra topp sju saker att göra i Rijeka!

Trsat Castle

Åk upp till Trsat Castle – ett vackert litet slott som numera inrymmer en restaurang med en storslagen utsikt över kusten. Bäst utsikt har man från toppen av tornet från vilket man har en perfekt utsikt över hela Rieja.

Trsat Castle Rijeka Trsat Castle Rijeka Rijeka Kroatien

Strosa runt i staden

I Rijeka finns massor med affärer och uteserveringar, parker och vackra byggnader. En supermysig stad att strosa runt i!

Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien

Kolla in grönsaksmarknaden

Året runt säljer man lokala grönsaker, frukter och blommor på en stor utomhusmarknad i Rijeka. Just när vi var här kunde man hitta tomater stora som honungsmeloner, blodröda körsbär och klarröda jordgubbar, så läckert att bara gå runt och se vad som säljs och vad Rijekaborna handlar.

Rijeka Kroatien

Besök Riekas fiskmarknad

Intill grönsaksmarknaden ligger fiskmarknaden. Med start tidigt på morgonen, i stort sett alla dagar om året, är Rijekas fiskmarknad öppen. Här säljs lokalt fångade fisk- och skaldjur som bläckfisk, scampi och haj. Att besöka fiskmarknader är något av det bästa jag vet och denna är dessutom en av de finaste jag varit på, inrymd i en pampig gammal byggnad.

Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien

Ät på en Konoba.

En konoba är ett klassiskt enkelt kroatiskt värdshus, där man gärna inleder måltiden med ett litet glas Biska, ett brännvin smaksatt med mistel. Vi tog sedan in en tallrik med denna Konobas specialiteter, hemgjord pasta, bläckfiskrisotto och bläckfisksallad. Detta hade varit nog för en lunch, men det var bara förrätten, sedan fortsatte vi med ett fantastiskt fat med fisk och skaldjur – så läckert!

Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien

Gå genom Tunelri

Mitt i Rijeka finns en gammal militärtunnel som man öppnat för allmänheten. Här tog man skydd när Rijeka utsattes för flygattacker 1944 och 1945. Nu är det en av stadens turistattraktioner.

Rijeka Kroatien

Besök St Mary-kyrkan

En stor vacker kyrka med en vacker innergård och ett intressant rum där Rijekabor som klarat sig levande från en olycka tackar änglarna med ett brev, tavla eller konstverk som sätts upp på väggarna.

Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien

Detta var de saker vi hann med att upptäcka  i Rijeka, men det finns såklart en hel del mer – exempelvis en mängd vandrings- och cykelleder och vackra stränder.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...