Rijeka i Kroatien – topp 7 saker att göra

Dela inlägget:

Rijeka är Kroatiens tredje största stad efter Split och Dubrownik och är administrativt center i Kvarner-regionen med universitet, sjukhus etc. Till skillnad från grannstaden Opatija är Rijeka ingen ren turistort, utan här finns det en aktiv hamn, en mängd företag och staden är fylld med stora torg, pampiga byggnader, marknader, affärer och restauranger.

Nyligen annonserades att Rijeka kommer att vara kulturhuvudstad år 2020, men redan nu finns det massor med saker att upptäcka här. Här kommer våra topp sju saker att göra i Rijeka!

Trsat Castle

Åk upp till Trsat Castle – ett vackert litet slott som numera inrymmer en restaurang med en storslagen utsikt över kusten. Bäst utsikt har man från toppen av tornet från vilket man har en perfekt utsikt över hela Rieja.

Trsat Castle Rijeka Trsat Castle Rijeka Rijeka Kroatien

Strosa runt i staden

I Rijeka finns massor med affärer och uteserveringar, parker och vackra byggnader. En supermysig stad att strosa runt i!

Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien

Kolla in grönsaksmarknaden

Året runt säljer man lokala grönsaker, frukter och blommor på en stor utomhusmarknad i Rijeka. Just när vi var här kunde man hitta tomater stora som honungsmeloner, blodröda körsbär och klarröda jordgubbar, så läckert att bara gå runt och se vad som säljs och vad Rijekaborna handlar.

Rijeka Kroatien

Besök Riekas fiskmarknad

Intill grönsaksmarknaden ligger fiskmarknaden. Med start tidigt på morgonen, i stort sett alla dagar om året, är Rijekas fiskmarknad öppen. Här säljs lokalt fångade fisk- och skaldjur som bläckfisk, scampi och haj. Att besöka fiskmarknader är något av det bästa jag vet och denna är dessutom en av de finaste jag varit på, inrymd i en pampig gammal byggnad.

Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien

Ät på en Konoba.

En konoba är ett klassiskt enkelt kroatiskt värdshus, där man gärna inleder måltiden med ett litet glas Biska, ett brännvin smaksatt med mistel. Vi tog sedan in en tallrik med denna Konobas specialiteter, hemgjord pasta, bläckfiskrisotto och bläckfisksallad. Detta hade varit nog för en lunch, men det var bara förrätten, sedan fortsatte vi med ett fantastiskt fat med fisk och skaldjur – så läckert!

Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien

Gå genom Tunelri

Mitt i Rijeka finns en gammal militärtunnel som man öppnat för allmänheten. Här tog man skydd när Rijeka utsattes för flygattacker 1944 och 1945. Nu är det en av stadens turistattraktioner.

Rijeka Kroatien

Besök St Mary-kyrkan

En stor vacker kyrka med en vacker innergård och ett intressant rum där Rijekabor som klarat sig levande från en olycka tackar änglarna med ett brev, tavla eller konstverk som sätts upp på väggarna.

Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien Rijeka Kroatien

Detta var de saker vi hann med att upptäcka  i Rijeka, men det finns såklart en hel del mer – exempelvis en mängd vandrings- och cykelleder och vackra stränder.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...