Dubravka i Kroatien – tips på saker att göra!

Dela inlägget:

Dubravka är en bergsby i södra Kroatien, en halvtimme med bil från Dubrovniks flygplats. Vi hyrde ett hus här (vilket ni kan läsa om här) och utforskade Dubravka med omgivningar under en sista veckan i Juni sommaren 2018. Här kommer våra bästa tips på saker att göra i Dubravka, från att besöka vingårdar, restauranger vid floden till att (försöka) korsa gränsen till Bosnien!

Vinprovning i Dubravka

I Dubravka finns flera vingårdar som drivits i flera generationer. De flesta blev totalförstörda under kriget 1991, men har byggts upp igen successivt. De vi besökte är små, med en vinproduktion om ca 5.000 flaskor per år och de tar gärna emot besökare.

Vodopic Wineyard

Den första vingården vi besökte var Vodopic, där ett vänligt äldre par tog emot oss. Vi fick en rundvisning på vingården där de odlar två sorters vita kroatiska druvor och en röd Merlotdruva och sedan fortsatte vi in i ett litet hus för vinprovning.

Vinprovning i DubravkaVinprovning i DubravkaVodopic WineyardVodopic WineyardVodopic WineyardVodopic WineyardVodopic WineyardVodopic Wineyard

I Kroatien har man tre kvalitetsnivåer av viner; bordsvin, kvalitetsvin och ”topp-vin”. Alla vinodlare som vill ha någon av de övre kvalitetsnivåerna får skicka in fyra flaskor till ett statligt laboratorium och får sedan tillbaka ett utlåtande de kan använda.

Först testade vi deras vita viner, ett kvalitetsvin på en Marastinadruva och ett ”Topp-vin” på Vrhunksodruva. Det första friskt och somrigt, det andra lite mer fylligt och runt. Riktigt goda.

Rosé gör man inte av tradition i Kroatien, men då det blivit allt mer populärt har man börjat göra så partier. Man använder Merlot men tar bort skalen efter 2-3 timmar när man fått rätt färg. Sedan jäser man och lagrar rosévinet som ett vitt. Klart kraftigare än de roséviner som är populära i Sverige, mer ett rosé för mat än att dricka som fördrink i solen.

Det röda vinet görs på Merlot, som inte är en klassisk druva för denna region. Men när man började bygga upp vingårdarna igen efter kriget valde man även druvor som denna som är lätta att odla, ger en bra skörd och är populära. Gott och torrare än de Merlotviner jag smakat tidigare.

Provningen avslutades med ett örtvin, som är som ett mellanting mellan jägermeister och ett dessertvin, men inte så starkt. Man låter salvia, torkade fikon och carrob ligga och dra med ett rött vin i solen och sedan lagras ett par månader.

Vodopic Wineyard

Botaro Wineyeard

Några kilometer från Vodopic ligger Botaro, som har öppet alla dagar året runt för besökare. Här odlar man druvor man som svensk väl känner igen – zinfandel, cabernet sauvignon och chardonnay.

Botaro WineyeardBotaro Wineyeard

Man producerar även likörer på en lokal grappa som får marinera i solen med smaksättare som valnötter, körsbär eller salvia. Vi provade både vin och likörer och till dessa fick vi in en liten bricka med söta tilltugg som kanderade apelsinskal och bitar av en plommonmarmelad.

Botaro Wineyeard

Likörerna är förföriskt söta och goda men vi har lärt oss en läxa sedan tidigare – aldrig köpa hem likörer från resor. Vi har fortfarande 3 flaskor oöppnade dessertviner hemma vi köpte på Rhodos på en vinprovning.

På bägge vingårdarna kostade provningen runt 10 Euro per person.

Restauranger i Dubravka

Det finns några bra restauranger i Dubravka och de ligger samlat längs ljuta-floden. Mest känd är Konavoski Dvori som ligger vid en gammal kvarn. Här är personalen klädd i traditionella dräkter och storsäljaren är potatis och kött som bakas i en panna under lock som bäddas in med glödande kol.

Restauranger i DubravkaRestauranger i DubravkaRestauranger i DubravkaRestauranger i DubravkaRestauranger i Dubravka

Supermysigt läge och gott om spännande saker för barnen att upptäcka medan vi väntade på maten, som var god, men inte så prisvärd. Lammspetten som jag tog hade god grillsmak, men 300:- SEK för dessa två helt som visade sig komma in helt utan tillbehör var lite saftigt. Men bortser man från priset var det ett trevligt ställe med intressant miljö. Åk hit och ta en fika eller något att dricka!

Sokol Tower

Sokol Tower är en medeltida borg, byggd på höga klippor ovanför byn Dunava. Borgen lyckades klara en stor jordbävning som ödelade mycket i slutet på 1600-talet men övergavs i början på 1800-talet varefter det förföll och förstördes gradvis. Efter en omfattande restaurering öppnade Sokol Tower igen 2013 och är nu ett populärt utflyktsmål som var en kul utflykt!

Sokol TowerSokol TowerSokol TowerSokol TowerSokol TowerSokol Tower

Försök att korsa gränsen till Bosnien

Dubravka ligger bara några kilometer från Bosnien så en morgon tog vi bilen och tänkte åka över gränsen. Men denna gång hade Google Maps som brukar visa rätt väg fel – strax efter gränsen var vägen avspärrad av stora stenar. Vi rundade dessa och kom in i en vacker dal där stora kossor gick runt helt fritt. Planen att se lite av Bosnien gick det inte som planerat, men det är intressant att se spår av kriget som fortfarande finns kvar.

korsa gränsen till Bosnienkorsa gränsen till Bosnienkorsa gränsen till Bosnienkorsa gränsen till Bosnien

Bestig Butkovina

Från långt håll kan man se ett stort kors på en höjd och en dag besteg vi höjden. Eller – vi hittade en väg upp man kunde ta till stor del med bil :-). Här uppe finns en liten kyrkogård och på toppen korset vi såg från dalen. Framför allt har man en fantastisk utsikt häruppifrån och det är en mycket insta-vänlig plats.

Bestig ButkovinaBestig ButkovinaBestig ButkovinaBestig ButkovinaBestig Butkovina

Stränder och utflyktsmål vid havet

Det som kanske var det allra härligaste var de utflykter vi gjorde soliga dagar till kusten.

Bestig Butkovina

Mer om Stränder och utflyktsmål vid havet nära Dubrovnik i nästa inlägg!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...