Lunch på Brasserie Astoria. Dyrt – men värt pengarna!

Dela inlägget:

I veckan var jag med en god vän och åt lunch på Brasserie Astoria. Jag bokade bord för en middag där precis när de släppte borden vid öppning, men bokade av strax innan då vi fick andra planer just det kvällen. Sen har det varit svårt att hitta ett ledigt bord på kvällen, men lunchtider var lättare att hitta.

Vi hade en bokning 11.30 – just när de öppnar för dagen. Min vän var sen, så jag kunde fota lite i lugn och ro när det fortfarande var tomt. (En halvtimme senare var det fullsatt).

När man kommer in i den gamla biograflokalen tas man först emot av en hovmästare, som sedan visar vidare till den del i lokalen man har placerats i. Vid hovmästaren finns två sittgrupper om man som jag var behöver vänta in sitt sällskap!

Lunch på Brasserie Astoria

En trappa ner finns en bar och bord för drop-in gäster. Här nere serveras ett urval av rätterna från den stora menyn – dock till samma priser.

Lunch på Brasserie Astoria
Lunch på Brasserie Astoria
Lunch på Brasserie Astoria

En trappa upp – stora matsalen och Lilla A

Den omtalat superdyra trappan (som ska ha kostat flera miljoner att bygga) går man upp till den stora matsalen och även vidare till ett antal mindre rum. Vi hade fått bord allra längst in, i den del som de kallar Lilla A. Detta är tänkt att bli en bakficka på sikt, men nu sitter den ihop med den vanliga restaurangen.

Lunch på Brasserie Astoria

Lunch på Brasserie Astoria

Äter man lunch på Brasserie Astoria är det samma meny som på kvällen, samt en ”plat du jour” som byts varje dag och kostar mellan 210-235:-. Denna dag vi var här var dagens rätt inkokt lax – gott, men det fanns saker i vanliga menyn som lockade mer. Jag tog en ”«Caesar» (görs vid bordet)” som lät spännande. Gillar verkligen showmomentet när man gör vissa moment vid bordet och beskrivningen ”Grillat majskycklingbröst, rostad pinjenöt, svartrökt sidfläsk, gräslök, gröna bönor, grönkål, 24-månaders parmesan «Vacche Rosse» & vitlöksrostade krutonger” lät som en sallad i min smak.

Medan vi väntade på maten fick vi in lite baguette och vispat brynt smör.

Lunch på Brasserie Astoria

När det var dags för varmrätt kom en kypare in med ett litet bord och började fixa klart salladen vid bordet. Tillbehören saftig, grillad kyckling, knaprigt sidfläsk och krutonger samt extra sås (som var gudomlig) fick jag in separat vid bordet.

Lunch på Brasserie Astoria

En riktigt god, generös och matig sallad, klart värd sina 240:-. Är man sugen på kött och vill ha en liknande show gör man även klart pepparbiffen vid bordet (precis som den vi åt på T-Grill bar på Högfjällshotellet i Sälen).

Var ska man be att få sitta på Astoria?

Vi bokade bara bord utan en tanke på plats och blev placerade här i Lilla A. Perfekt om man vill ha lite mer lugn och ro och avskildhet. Är man däremot ute efter att ses och bli sedd är det stora matsalen man ska lägga in önskemål att få bord i.

Lunch på Brasserie Astoria
Lunch på Brasserie Astoria

Gillar man att se kockarna jobba kan man be att få en av de barplatser som finns med utsikt över det öppna köket.

Lunch på Brasserie Astoria

Vad tycker folk om Astoria?

Just nu är det en av de populäraste restaurangerna i Stockholm, fullbokat både lunch och middag. Flera vänner som varit här på kvällen vittnar dock om lite svajig service, som att man fått vänta en kvart innan servitören fyllde på vinet eller att det tagit så lång tid att få in för- och varmrätt att man inte hunnit beställa dessert innan man måste ut (nu när krogarna ska ha ut varenda gäst innan 20.30).

Många menar att även menyn är lite spretig och ojämn, från rätter lika goda som den ceasar jag tog till Stracciatella di burrata som man tydligen ska undvika. Ja, även ”Cognacsflamberad oxfilétournedos” som görs vid bordet sågades av en vän, då personen som lagade till den inte smakade av såsen innan den serverades – vilket hade behövts. Småsaker, men betalar man 400-500:- för en varmrätt förväntar sig nog de flesta toppklass.

Men, jag behöver såklart gå dit på kvällen och uppleva det själv. Kanske hade mina vänner otur, eller så var det personalen och menyn som inte var riktigt intrimmad än. Men, lite förvånad är jag över att detaljer mina vänner störde sig på inte sitter från dag 1 när det är en så rutinerad krögare som Franzén som driver detta, han är ju känd för att var extremt noggrann med alla detaljer!

Hitta hit: Långt ner på Nybrogatan, nummer 15.
Deras webb: Hittar du här. Tänk på att de inte lägger ut alla bord på bokningssidan, så det kan vara värt att ringa. (Tel 08 20 85 81). Och det finns ett gäng drop-in platser – i alla fall på lunchen.

Fler nya restauranger i Stockholm

Fullt på Astoria? Kolla in fler nya restauranger i Stockholm 2021 i detta inlägg.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...