Kroatisk vinprovning och reseinspiration om Kroatien

Dela inlägget:

Jag älskar Kroatien och har rest dit massor med gånger, till bland annat både Dubrovnik & Split, ut i skärgården till Hvar, längs kusten till Rijeka och inåt landet till Zagreb. På sommaren är det sol, stränder och värme som lockar de flesta Svenskar till Kroatien, men även så här framåt hösten är Kroatien en härlig destination då det finns det massor med bra restauranger (7 stycken med en stjärna i Guide Michelin!) och inte minst finns det riktigt gott Kroatiskt vin överallt i hela landet.

Vinet är ju något som man ju faktiskt kan dricka här hemma också för att drömma sig bort till Kroatien. Exakt det gjorde jag i veckan, då kroatiska turistrådet bjöd in till en sensommarkryssning där vi fick smaka på flera kroatiska viner, lära oss lite mer om Kroatiens historia som vinmakare – och även få lite uppdateringar om turismen i Kroatien.

Robert Karlsson, från Testament Winery

Lång tradition som vinmakare

Kroaterna är stolta över sitt vin och har en lång tradition som vinmakare, som går tillbaka ända till de antika grekerna. Romarna utvecklade och organiserade vinnäringen, som blomstrade till vinlusen kom på 1800-talet. Sedan gick det lite upp och ner under 1900-talet men från 2000-talet när vingårdarna privatiserades har kvalitén höjts markant och det finns nu flera viner som vunnit prestigefulla priser på internationella tävlingar.

Vinprovning och reseinspiration

I Idag produceras runt 100 miljoner liter vin per år i Kroatien, där 2/3 är vita. Vi startade med att prova två typer av det vin som det produceras mest av i Kroatien, på druvan Grasevina. Ett lätt, friskt, gott vitt vin som man även kan hitta här hemma på Systembolaget.

Sedan gick vi över till två röda viner, från testament Winery som är Kroatiens första svenskägda vingård. Här är det ekologisk odling, man handplockar druvorna och har såklart snygga etiketter.

”The Dalmatian Dog” hette det röda vin jag gillade mest – denna vingård vore det himla kul att besöka nästa gång vi reser till Kroatien. Men tills dess kan man hitta även detta vin på Systembolaget.

Tidigare besök på vingårdar i Kroatien

Sist vi var i Kroatien bodde vi i en stor villa i Dubravka, i närheten av Dubrovnik. Där hade vi flera små vingårdar i närheten, som vi såklart passade på att besöka. Det finns hela 40.000 vinmakare i Kroatien, så ofta har man inte längt till närmaste vingård!

Vinbarer i Dubrovnik

Är man riktigt intresserad av vin är det en vinbar man ska uppsöka, där de har samlat de allra bästa vinerna. Jag besökte tre av Dubrovniks bästa vinbarer – som ni kan läsa mer om här. Missa inte när ni åker till Dubrovnik!

Läs mer om Kroatien:

Här hittar ni ett urval av mina reportage från Kroatien!

Split

Kustvägen mellan Split och Dubrovnik

Dubrovnik

Norra kusten i Kroatien

Zagreb

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...