Julmarknad i Zagreb

Dela inlägget:

Förra året utsågs julmarknaden i Zagreb till Europas bästa och de satsar ännu mer i år för att behålla sin position. Staden är full av vackra parker, stora torg, breda gator och pampiga byggnader som inramning, så förutsättningarna är perfekta. Marknaden öppnade formellt lördagen den 26/11 och jag var en av tiotusentals personer som var på plats. Häng med!

Julmarknad i Zagreb

Julmarknaden är egentligen en stor fest som pågår i hela staden, men på många gator och parker finns det stånd där man säljer allt från julprydnader, viner och likörer, ostar och kläder till korv, öl och gluhwein. Överlag är det klart störst intresse för de stånd som säljer mat och dryck – i synnerhet korvförsäljarna till vilka det är lång kö.

I hjärtat av Zagreb ligger ett stort torg och därifrån är det inte mer än tio minuters promenad till någon av de olika parker och gator där marknaden hålls så det är lätt att promenera runt för att ta del av alla delar av marknaden. Stora julgranar är uppställda på flera platser och det hänger ljusdekorationer över de flesta gator i centrum i form av hjärtan, granar eller Zagrebs flagga. Även många träd och husfasader är upplysta eller dekorerade med lampor. Mysigt!

Julmarknad ZagrebJulmarknad ZagrebJulmarknad ZagrebJulmarknad ZagrebJulmarknad ZagrebJulmarknad Zagrebp1110013Julmarknad Zagreb

Isparken

I Lediniparken söder om Stortorget har man byggt upp en isrink och en skidskobana som invigdes på lördagen med pompa och ståt med en variant av nötknäckaren på is. Här kan man fram till mitten av januari åka skridskor och det finns även skridskor att hyra om man inte har med egna. Det finns även en mängd stånd med mat och dryck och det här är nog den del av staden där man lyckats skapa mest julkänsla.

Julmarknad ZagrebJulmarknad Zagreb

Zrinjevac-parken

Intill Ledeniparken ligger Zrinjrvac-parken, kanske den pampigaste delen av julmarknaden med 220 höga upplysta träd, massor med julbodar och en scen i mitten där lokala artister uppträder flera gånger per dag.

Julmarknad Zagreb Julmarknad Zagreb Julmarknad Zagreb

Advent i tunneln

En av höjdpunkterna tidigare år var en serie med ambitiösa isskulpturer. På grund av det milda vädret har man i år flyttat den delen av programmet ett par veckor framåt och in i en tunnel i ett berg – Tunel Grič – där man enklare kan kontrollera temperaturen. Där skapar man just nu en installation med isskulpturer, 3D-animationer och livemusik. Öppet 9-23 varje dag mellan den 16-24 December. Mer info här.

Julmarknad Zagreb

Uteserveringar året om

Zagreb-borna sitter gärna ute året om. Många restauranger och barer, främst de i city, har uteserveringar med väggar och infravärme som är öppna hela året. Som turist är det svårt att hålla reda på vad som är kopplat till julmarknaden eller vad som alltid är öppet  – men härligt är det att se så mycket folk som trotsar kylan och sitter ute. Det kan också ha lite att göra med det faktum att det numera råder rökförbud på alla restauranger…

Julmarknad Zagreb
Vissa ambitiösa krogar har till och med skapat utomhusvardagsrum som detta!

Julmarknad Zagreb

Mat och dryck på Zagrebs julmarknad

Julmarknad Zagreb
Fritula – små bollar av munk-smet som serveras pudras med socker och kanel eller med chokladsås.

 

Julmarknad Zagreb
En degrulle som grillas och pudras med socker och kanel.

Julmarknad Zagreb

Julmarknad Zagreb
Korv – som sjuds i vatten och kryddor i en stor vid ”kastrull” och serveras med surkål, ketchup, senap och majonnäs.
Julmarknad Zagreb
Gluewein – vitt eller rött. Så gott en ruggig novemberkväll!

Dessutom finns en mängd krogar som under advent flyttar ut ett stånd till gatan och serverar vin, öl och drinkar samt delar av sitt vanliga utbud, t ex hamburgare, chark eller ostbrickor.

Julmarknad Zagreb
DJ som spelar house och bartenders som häller upp shots!

Zagreb – så mycket mer än bara julmarknaden

Zagrebs julmarknad är verkligen både mysig och pampig men kanske inte något som jag enkom skulle åka hela vägen från Sverige för. Men som en del i ett helgprogram en vinterweekend passar det perfekt – för Zagreb har så mycket mer att erbjuda – som riktigt bra restauranger och hotell under halva priset mot motsvarande i Sverige och massor av saker se och göra.

Resan till Zagreb gjordes i samarbete med Kroatiska turistrådet, men åsikterna är som vanligt mina egna.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...