Sightseeing i Zagreb – 3 platser du inte får missa!

Dela inlägget:

Zagreb är en relativt stor stad med 800.000 invånare, men i stort sett allt som finns att se och göra ligger på inom 15 minuters promenad från det centrala torget så det är en stad som är väldigt lätt att utforska per fots. Vi tillbringade en dag på en guidad tur till fots till 3 av Zagrebs mest intressanta platser med fokus på utsikt, fina byggnader och matfokus – häng med!

1. Dolac Marknad –  Zagrebs matmarknad

Trots att det nu finns flera stora köpcentrum och mataffärer typ ICA-maxi utanför Zagrebs stadskärna är den centrala matmarknaden Dolac, beläget vid Stora torget, platsen dit många går för att handla ost, grönsaker och fisk. Gillar man matmarknader är detta ett måste vid besöket till Zagreb!

Dolac Marknad Dolac Marknad Dolac Marknad Dolac Marknad Dolac Marknad

2. Zagrebs historiska del – Strossmartre.

Vi fortsatte sedan via en kort bergbanetur (gratis!) upp till Strossmartre – Den historiska delen av Zagreb. Även kallad ”upper town”. Tima gärna in besöket hit till klockan 12.00 när man från Lotrscaktornet avfyrar en kanon varje dag. En tradition som började 1870 när borgmästaren inte var nöjd med kyrktornen i staden ringde på olika tider och hade kanonens skott som riktmärke. Än idag ekar kanonskottet över hela centrala Zagreb varje dag prick klockan 12. Härifrån har man en otrolig utsikt en klar solig dag men även en mulen dag som när vi var här är det värt att åka upp hit!

Strossmartre Zagrebs historiska del Strossmartre Zagrebs historiska del Strossmartre Zagrebs historiska del

Här uppe är det lugnt och man har en perfekt utsikt över heja staden, bland annat över den stora katedralen och några av stadens 45 kyrkor. Det är ett perfekt ställe att ta den där perfekta bilden av familjen eller kompisgänget!

Utsikt över Zagreb

Konoba Didov San – mysig restaurang i Zagrebs historiska del

Tima gärna in besöket här uppe med lunch eller middag på Konoba Didov San – en supermysig liten restaurang, populär bland lokalbefolkningen.

Konoba Didov San Zagreb Konoba Didov San Zagreb

St Mark’s kyrkan Zagreb

Här uppe finns även St Mark’s kyrkan – mycket  populär för bröllop. Så det var inte en slump att vi såg ett brudpar på vägen ner från berget.

Sightseeing i ZagrebSightseeing i Zagreb

Museum of Broken relationships Zagreb

Vid Strossmartre finns även det museum som rankas högst på TripAdvisor av alla saker att göra i Zagreb – Museum of Broken relationships. Ett museum skapat av saker som människor från hela världen skickat in som ofta är ett smärtsamt minne av er brusten relation ihop med en kort berättelse om händelsen. Faktiskt mycket mer intressant än jag på förhand trodde, väldigt fascinerande historier.

Museum of Broken relationships Zagreb Museum of Broken relationships Zagreb Museum of Broken relationships Zagreb Museum of Broken relationships Zagreb

Cafe Velvet Zagreb

På vägen tillbaka – neråt stan (dit man förslagsvis promenerar) rekommenderas en fika på Café Velvet som ägs av en konstnär och fylld med konst. Mycket populärt bland lokalbefolkningen, som kan sitta i timmar med en kopp espresso, så det kan vara svårt att hitta ett ledigt bord!

Cafe Velvet Zagreb Cafe Velvet Zagreb Cafe Velvet Zagreb

3. Se utsikten från Zagreb 360.

Det finns inte så många höga hus i Zagreb, men högst är det som har takbaren och observationsdäcket Zagreb 360 på 16:e våningen av ett hus precis vid stortorget. Fin utsikt över hela staden, som dock begränsas rejält av stora järngaller som sitter med tio centimeters mellanrum!

Zagreb 360 Zagreb 360 Zagreb 360

Tidigare rapporterade jag om Zagrebs julmarknad och i nästa inlägg handlar det om Zagrebs bästa restauranger!

Resan till Zagreb gjordes i samarbete med Kroatiska turistrådet, men åsikterna är som vanligt mina egna.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...