Vad är skillnaden på Staycation, hemester och Svemester?

Dela inlägget:

Sommar och du ska semestra i Sverige – men vad kallas din semester egentligen – och vilken hashtag är rätt på instagram? Ord som Staycation, Hemester och Svemester snurrar runt och används i mitt tycke lite väl fritt. Efter att ha gjort grundlig research kan man sammanfatta Staycation, Hemester och Svemester så här:

  • Hemester .- när du semestrar i dett eget hem
  • Staycation .- när du semestrar i din egen stad
  • Svemester – när du semestrar i Sverige

Lite mer detaljer nedan .- och såklart några reportage som exempel inom respektive kategori.

Vad är en Staycation?

Staycation är egentligen ett ord sammansatt av Stay (som i ”stay at home” – alltså ”stanna hemma”) och Vacation – semester. Staycation i den amerikanska tolkningen innebär alltså – ha semester hemma – Ofta i form av att göra roliga saker på hemmaplan men inte åka så långt att man behöver bo på hotell. Begreppet användes ett tag flitigt av Scandic Hotell – som i sin marknadsföring menade att en Staycation var att bo på hotell i sin egen hemstad – och det är den defenitionen som fått fäste i Sverige.

Det är även så jag använder ordet – och har gjort massor med reportage om Staycations i Stockholm (där jag bor). Några av de reportagen hittar ni nedsn

Staycation
Vår senaste staycation – på Yasuragi i Nacka

Kan man ha en Staycation i en stad man inte bor i? Nej, inte enligt de tolkningar jag hittat i alla fall! Då är det snarare Svemester som är det korrekta, mer om det nedan.

Vad är en Hemester?

Hemester är ett relativt nytt ord som handklar om att semestra i sitt eget hem, men göra något för att skapa semesterkänsla hemma. Det kan vara att köra en temamiddag från ett visst land, att laga en riktigt lyxig ”hotellfrukost” eller dricka paraplydrinkar på balkongen!

Vi har kört många temamiddagar hemma under våren som varit ett perfekt sätt att drömma sig bort till våra favoritländer. Kolla in de reportagen nedan!

På den japanska temamiddagen blev det sushi och saké

Vad är en Svemester?

Ordet Svemester lanserades av Svenska Turistföreningen 2018 som en del i en kampanj för att få fler att semestra hemma i Sverige och i år är det verkligen Svemesterns år. Sverige är ju fantastiskt och det är egentligen bara två saker som talar mot att alltid stanna i Sverige på sommaren – dåligt väder och mygg. Vi får hoppas vi slipper bägge delarna denna sommar!

Några av mina ”Svemester”-reportage” hittills i år:

Och fler ska det bli. Vi kommer stanna i Sverige i sommar!

Har du en vän eller kollega som slarvigt kallar resor till andra städer än de man bor i för ”Staycation” – skicka detta blogginlägg till dem, så vi hjälps åt att rensa upp i det felaktiga användandet av dessa centrala sommarord! Eller har du en helt annan tolkning och vill läxa upp mig? Kommentera gärna!

2 kommentarer

  1. Jag tänker att staycation och hemester är samma sak, semester i sin egen stad, och svemester är att stanna i Sverige. Jag använder helst svenska ord men när du ger dem olika betydelser kan jag börja säga staycation. Jag har egen nyckel till vänners lägenhet i Köpenhamn så det kanske också blir ett slags hemester för mig?

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...