Öster Silvbergs gruva i Dalarna – en djup gruva fylld med turkost vatten

Dela inlägget:

Öster Silvbergs gruva är en övergiven, djup gammal gruva fylld med turkost vatten. Här kan man hoppa ner i det friska vattnet från klippor som är upp till dryga 7 meters höjd – utan risk att nå botten – djupet är över 100 meter. Är man höjdrädd kan man såklart hoppa ner från en lägre höjd. Det friska, turkosa vattnet och kombinationen med att ta sig ner i det från en hög höjd ger verkligen en häftig kick.

Öster Silvbergs gruva i Dalarna

Efter man hoppat ner är det lätt att ta sig upp igen från en lägre sida av gruvhålet. Man kan även öva på att klättra uppför den branta klippväggen utan risk för att slå sig – tappar man taget hamnar man i vattnet igen.

Öster Silvbergs gruva i Dalarna

Öster Silvbergs gruva är en av Sveriges äldsta gruvor. Den hade sin storhetstid redan under 1400-talet då mycket silver utvanns här, men har de senaste 100 åren inte använts och är numera alltså helt vattenfylld. Så häftig plats som jag verkligen kan rekommendera att besöka om ni är i Dalarna!

Besök Öster Silvbergs gruva

Man hittar enkelt hit med Google Maps eller annat navigeringsverktyg. Sök bara efter ”Öster Silvbergs gruva” . Vägen hit går genom en gammal, tät skog och man passerar flera vackra små skogssjöar. Väl framme kan man parkera längs med vägen intill den gamla gruvan.

Marken runt den vattenfyllda gruvan är mest klippor och jord – inga mjuka gräsmattor. Proffsen som hade varit här tidigare hade med fällstolar och satt sig i solen högst upp på klippan – ett bra tips! Bra att veta om man vill hänga här hela dagen är att det finns en anlagd grillplats man kan använda.

Öster Silvbergs gruva i Dalarna
Öster Silvbergs gruva i Dalarna
Öster Silvbergs gruva i Dalarna

Efterlämnade Varphögar

Runt gruvan finns stora efterlämnade varphögar – de stenstycken som kommer upp vid gruvbrytning och som inte innehåller malm eller är malmfattiga. De lämnades liksom allt annat här när man lade ner gruvan.

Det är klart en lite märklig atmosfär här, lite som ett månlandskap delvis. Sonen och hans kompisar som var med tyckte det var mycket spännande att utforska omgivningen efter vi badat klart.

Efterlämnade Varphögar
Efterlämnade Varphögar

Silverringen i Södra Dalarna

I anslutning finns också en gammal övergiven kyrkogård – men det finns ännu fler saker att se i närheten. “Silverringen” kallas en kulturslinga i södra Dalarna som går genom Silvbergs samt Säters bergslagsområden och knyter samman sju sevärda bergslagsmiljöer, där Öster Silvbergs gruva är en av dem. Övriga platser;:

  • Jönshyttan I denna ort smältes den silvermalm som man bröt vid Östra Silvbergs gruvor,
  • Grängshammar En vacker bruksmiljöer med kolhusruiner intill en vild fors.
  • Silvbergs kyrka vid sjön Grängens strand ligger Silvbergs originella, åttakantiga kyrka.
  • Ulfshyttan Här gjorde man järntackor av järnmalmen.
  • Bispbergs gruva En gruva med anor från medeltiden – en av Sveriges bäst bevarade järngruvemiljöer.
  • Konstgången i Sördalen Vid Ljusteråns vattenfall i Sördalen finns en rekonstruktion av ett vattenhjul från 1600-talet

Läs mer om Silverringen hos Visit Dalarna här.

Blogginlägget sponsras av Sveacasino som påminner om att idag har nästan alla snabba uttag. Typ lika snabbt som att göra detta hopp ner i den gamla silvergruvan!

7 kommentarer

  1. Hej! Vi ska snart på roadtrip i Dalarna med våra två barn, och har spanat in detta stället. Vi skulle gärna vilja tälta i närheten, förstår att det är stenigt runt själva gruvan, men tänker i omgivningarna runt omkring. Har du någon uppfattning om huruvida det skulle kunna funka? 🙂

    • Hej, så kul! Ja, det funkar säkert – den gamla gruvan är omgiven av skog – kika in på Google Maps så får du en bra bild. Ha en trevlig roadtrip! Vänliga hälsningar Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bästa glöggen 2023 – vi testar 5 olika

Vilken är den bästa glöggen 2023? När man bjuder in till adventsfika vill man såklart bjuda på en...

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...