Jag testade mig för Covid-19 – två gånger!

Dela inlägget:

Med alla nyheter om symptomen för Covid-19 och skriverier om hur extremt smittsamt det är var jag säker på att jag haft Covid-19. Jag var i Österrike några veckor innan det bröt ut i Sverige, jag träffade vännner (dock utan symptom) som just kommit hem från Italien efter sportlovet. Jag har fortsatt att träffa vänner och äta ute – eftersom jag inte tillhör en riskgrupp.

En bit in i April började jag dock få en märklig rethosta och blev dessutom väldigt trött. Jag sov 10 timmar per natt i 5 dagar men var i övrigt pigg på dagarna. Jag trodde efteråt när jag var pigg som vanligt att jag nog hade fått en lindrig variant av Covid-19 men var såklart inte helt säker.

Covid-19 test hos Hedda Care

Så snart det privata vårdbolaget Hedda Care började med Covid-19-tester försökte jag boka en tid hos dem. Men det var till en början helt omöjligt. De hade bara en sköterska och ett fåtal tider per timme, så de bokades upp blixtsnabbt när nya tider släpptes i takt med att de fick in nya tester. Men, så efter tre veckor när jag – som jag då gjorde ett par gånger per dag – klickade mig till Hedda Cares hemsida så fanns där plötsligt 3 lediga tider. Alla tider var inom 30 minuter. Jag bokade den första lediga tiden och kastade mig på cykeln till Hedda Cares mottagning.

Framme hos Hedda Care var det verkligen småskaligt och det kändes som en liten by-vårdcentral. En ung tjej hade som enda uppgift att pricka av mig på en lista och se till så att jag swishade 950:- för testet. Efter en stund fick jag komma in till ett provtagningsrum där man tog två små blodprov med stick i fingret. Ett test för att se om jag hade en aktiv virusinfektion – dvs om jag var sjuk just nu. Ett annat för att se om jag hade antikroppar – dvs hade haft Covid-19 tidigare.

Testet gick snabbt och nu var det bara att vänta. Efter några timmar kom ett sms om att ni var testerna klara. Jag loggade in med Bank-id igen och fick resultatet. Negativt på bägge testen – dvs jag hade varken haft eller hade virus eller antikroppar . För mig som trodde och hoppades att jag redan haft Covid-19 var detta verkligen negativt.

Covid-19 test hos Hedda Care

Jag läste sen på ännu mer om dessa tester och det visar sig finnas stor felmarginal neråt, dvs att man kan få ett negatvit resultat trots att man har antikroppar. Speciellt om man bara haft svaga symptom och inte utvecklat så mycket antikroppar. Så, dessa 950:- var rakt i sjön.

Covid-19 test i Werlabs pop-up-testfabrik

Jag kunde inte släppa tanken på att jag nog borde testa mig igen med ett bättre test och när Werlabs öppnade en pop-up-testfabrik i Radisson Waterfronts stora mässbyggnad fick jag chansen. Här fanns det massor med tider och detta test ansågs säkrare när man tog ett vanligt blodprov i armen och analyserade blodet i labb i stället för de enklare testerna med ett stick i fingret. Detta test visar dock endast på antikroppar i blodet – inte om man är sjuk.

Till skillnad från hur det var att boka hos Hedda Care var Werlabs en modern, slimmad process från bokning till resultat. Bokning av tid och betalning på deras webb. Påminnelser inför besöket via sms och mail. Väl framme på Waterfront visade en vakt in mig till en rad med andra personer – såklart med 2 meters avstånd mellan varje person. Jag fick blippa mitt körkort och fick då en liten klisterlapp med mitt personnummer som jag fick ta med till provtagningen.

Covid-19 test i Werlabs pop-up-testfabrik
Peppad på nytt med hopp om positivt antikroppstest!

Själva blodprovet togs i ett av 20 små bås, uppbyggda längs långsidan av mässlokalen. In, ta blodprovet, ut. Det hela var klart på mindre än fem minuter.

Covid-19 test i Werlabs pop-up-testfabrik

Efter någon dag fick jag sms med information att mitt test var redo. Jag loggade in med bank-ID och fick resultatet:

Covid-19 test i Werlabs pop-up-testfabrik

Negativt – igen!

Vad betyder ett negativt Covid-19 test?

Det betyder i detta fall att testet inte kunde hitta några antikroppar mot Covid-19 i mitt blod. Det kan bero på flera olika saker. Att jag inte blivit smittad överhuvudtaget. Att jag fick en mild smitta och det utvecklades så lite antikroppar att det inte syntes på testet. Eller, att jag utvecklade antikroppar men att de nu är borta. Eller att testet missar vissa antikroppar.

Varför ens ta ett Covid-19 test?

För mig var den största anledningen få ett kvitto på antikroppar, för att att kunna träffa personer i riskgrupp – som mina föräldrar, vilket jag inte gjort på flera månader. Men även att hälsa på personer med en handskakning eller en kram och över huvudtaget inte behöva tänka på hur jag ska förhålla mig till andra med hänsyn till smitta. Nu får jag fortsätta prata med mina föräldrar över telefon och köra de där töntiga hälsningarna där kör armbåge mot armbåge med vänner som är mer oroliga än jag.

Snart – tester för vanliga patientavgiften!

Idag meddelade regeringen att man kommer att införa en bred antikroppstestning där privatpersoner mot den vanliga patientavgiften ska kunna få svar på om man haft covid-19 eller inte. Testningen ska genomföras i hela landet.

– Som ett av de första länderna erbjuder vi bred serologisk testning

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten

Så, om dessa tester är ännu mer tillförlitliga än de två jag redan tagit kanske det blir tredje gången gillt… 🙂

Kan man resa fritt i Europa om man tar ett Covid-19 test?

En missuppfattning som jag sett i trådar på Facebook är att man ska få ett ”frikort” för att kunna resa fritt i världen med ett positivt antikroppstest. Det har jag inte fått bekräftat någonstans. Däremot kan man ju med ett test som visar att man har antikroppar vara skapligt säker på att inte åka på Covid-19 under resan. Då kommer ju frågan om resor under tiden som UD avråder från utlandsresor i lite annan dager.

Varför är jag så lugn i dessa tider när många är oroliga?

Jag har läst på väldigt mycket om vilka som drabbas av Corona-19 och för mig är det glasklart att det är personer i riskgrupp som drabbas av svåra komplikationer eller dör. Vid detta laget vet väl de flesta vad det innebär att vara i riskgrupp. Gamla personer, de med övervikt, flera andra sjukdomar eller av andra anledningar ett dåligt immunförsvar.

Hör man till en riskgrupp är det ju nu en perfekt tid att fundera på hur man lever och vad man kan ändra – här finns 8 tips på hur man stärker sitt immunförsvar! Även jag gör såklart vad jag kan för att fortsätta stärka mitt immunförsvar ännu mer. Tränar mer, ser till att jag får nog med sömn, försöker skippa skräpmat osv. För vem vet vilka ännu farligare sjukdomar som kommer med tiden. Det gäller att förbereda kroppen för det värsta scenariot!

3 kommentarer

 1. Hej Christian
  Jag är inte onödigt rädd men är absolut ”försiktig”. Träffar praktiskt taget bara samma ”kluster av människor” och till 99 % vid utomhusträning (räknar alltså med hyfsat stor sannolikhet att tjejerna inte bär på virus. Trots att jag vet att flera säger: ”vissa har inte symptom”. Nåja, en liten förkylning ger ju symptom. Nog borde man känna något pyttelite också vid Covid …).

  Apropå hur Covid kan drabba. 1 tjej i min träningsgrupp har fått Covid-19. En stark vältränad kvinna 40 år som springer maraton, halvmaraton i fjäll osv. Vi sprang tillsammans den 29 mars, dagar senare blev hon sjuk. Hon smittade inte mig och heller inte sin familj. Än idag, +2 månader senare, kan hon inte gå längre än korta sträckor. Vi skulle ha träffats igår på middag men hon orkade inte ens komma på det. Covid-19 drabbar verkligen såå konstigt.

  Liksom dig besöker jag också restauranger osv, men med ”försiktighet”. Har avstånd även till vännerna jag träffar regelbundet. Har vågat mig på ett besök hos min massör förra veckan för ”jobba hemifrån två månader-kroppen” gjorde så ont. Håller tummarna att fortsätta hålla mig frisk (trots tonåringar som far runt med kompisar ?‍♀️ ?)

 2. Tröttsamt att folk fortfarande tror att man är immun om man har antikroppar och sen kan röra sig fritt. Man kan lik förbannat vara smittspridare
  med viruset på eller i kroppen (munnen/näsan under kortare tid) och sprida den vidare. Och att ha antikroppar är ingen som helst garanti för den
  egna hälsan, Ingen vet ju hur dessa skyddar (om ens alls), hur länge osv. Ett positivt test kan även innebära att man har antikroppar för ”Något” virus,
  inte beviat att det ens är Covid19 antikroppar. Så även om man har ett positivt test i sin hand, fortsätt att leva enligt pandemin rekommendationerna,
  undvik att träffa äldre, håll avstånd, unvik folksamlingar och rör ej varandra! Är du minsta sjuk, var hemma! Jag jobbar ute på fältet, och fan va slappa
  och korkade folk har blivit med tiden. Det är som alla tänker ”det drabbar inte mig”.

  • Ännu finns det ju inget facit, men om man ska gissa är det ju mer rimligt att tro att man man har ett visst skydd om man har antikroppar efter att ha haft viruset och blivit frisk, än om man inte blivit smittad. Om man inte tror på det är ju väntan på ett vaccin helt i onödan – då det funkar på samma sätt i bästa fall.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...