Italiensk Temamiddag – med tips på en Italiensk fyrarättersmeny

Dela inlägget:

Att laga temiddagar från olika länder har varit ett himla kul sätt att både förnya rätterna vi lagar och samtidigt drömma sig bort till länder som för tillfället är utom räckhåll. Förra helgen skulle jag egentligen varit på en vinresa till Södra Italien som jag sett fram emot så mycket. Så det blev givet att veckans temamiddag skulle handla om Italien. Och vinet fick lite extra fokus i fokus denna temamiddag, där jag körde på viner från ett Italienskt vinhus jag druckit på flera provningar – Bolla.

Till matlagningen tog jag dock en flaska av en an mina absoluta favoritlagers som även den är från Italien – Peroni.

Tips på en Italiensk fyrarättersmeny för hela familjen

Denna gång var det en middag där även barnen skulle vara med och just det Italienska köket passar ju de flesta. Vi startade med lite ”antipasto” – salami från Milano, parmaskinka, salta mandlar och oliver. Till det en Bolla – en Italiensk prosecco som är riktigt bra, torr och frisk – dessutom ett riktigt fynd som fått priser nyligen som den mest prisvärda proseccon.

Till varmrätterna bytte vi till rött vin. Nu med två olika varianter gjorda på samma druvor. En Bolla Amarone (259:-) och en Bolla Ripasso (119:-), den senare där Valpolicella-vinet jäst ytterligare en gång tillsammans med den skalmassa som blivit över vid tillverkningen av amaronen. Riktigt goda bägge två. Denna amarone är inte så tung som Amarone ibland kan vara och passade perfekt till vår ”primo” – hemgjord pasta med pesto och riven parmesan. Även bra till nästa rätt – Italienska hamburgare. Extra kul att prova dem samtidigt för att jämföra och enklare hitta smakerna – det var ett av alla tips jag fick på den vinkurs jag gick på i höstas på Restaurangakademien.

Hemgjord pasta och italienska hamburgare

Min son ville verkligen testa att göra hemgjord pasta – vilket vi aldrig gjort innan. Så medan jag förberedde burgare och dessert gjorde han pasta i stort sett på egen hand. Kul att testa och det var klart enklare att göra än jag trodde, speciellt som vi serverade den med köpt pesto och riven parmesan. Men så gott!

Som ”secondi” serverade vi italienska burgare, med mozzarella, ugnsbakade körsbärstomater, pesto och färsk basilika. Dessa lade vi massa kärlek på och bakade eget hamburgarbröd, lät tomaterna gå 4 timmar i ugnen och gjorde små burgare som vi smashade i pannan vilka sedan gratinerades med mozzarella. Pommes som vi förkokade innan vi ugnsrostade dem. Men så värt jobbet – dessa blev riktigt goda. Helt klart ett bra tips om ni gillar både italienska smaker och älskar hamburgare!

Som avslutning på denna Italienska meny serverade vi på Crema Catalana som nog är den godaste Italienska desserten i mitt tycke. Kräver lite förberedelser och en brännare – men så läcker och kan förberedas innan gästerna kommer till 95%!

Länkar till recepten vi använde

Italienska restauranger i Stockholm.

Orkar du inte laga mat själv? Passa på att besöka någon av alla bra Italienska krogar vi har i i Stockholm istället. Jag har valt ut fyra riktigt bra förslag, av helt olika karaktär.

Vinresa till Italien

I brist på att kunna åka till Italien kan man ju också drömma sig dit via tidigare reportage, som den vinresa till Valtinella, norr om Milano, jag var på i höstas där vi bland annat besökte vinmakaren Nino Negri. En drömresa om man gillar vacker natur, vin och rustik italiensk mat!

Fler temamiddagar

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...