Flyga utomlands innan 15 juli 2020 – därför avvaktar vi

Dela inlägget:

Nu öppnar fler och fler länder i Europa upp för Svenska turister och det finns också möjlighet att boka flyg från Sverige till länder i södra Europa i Juni och början av Juli med flera flygbolag.

Men – är det smart att flyga utomlands innan 15 juli 2020 om man inte måste? Och hur härligt är det att flyga med de nya regler som nu finns hos flygbolagen?

Flyga utomlands innan 15 juli 2020 – därför avvaktar vi

UD Avråder just nu för alla ”icke nödvändiga resor ” utanför Sverige fram till 15 Juli 2020 och även om jag personligen tycker det är överdrivet för personer som inte tillhör en riskgrupp så avvaktar vi med att boka några utlandsresor tills UD’s rekommendationer ändras.

Vad innebär en avrådan från UD för icke nödvändiga resor?

Den viktigaste anledningen är att inte reseförsäkring eller andra skydd gäller om man reser utomlands medan UD Avråder för alla nödvändiga resor utanför Sverige.

Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UDs avrådan. Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i en reseförsäkring och vilka villkor som gäller för den resa man bokat.

Regeringskansliet

Saken är att det är svårt att hitta någon tillfäggsförsäkring överhuvudtaget just nu som man kan teckna om man ändå vlll resa. Varken IF, Europeiska eller Länsförsäkringar erbjuder denna typ av försäkringar. Inte heller de försäkringar man kan få via det kort man betalar resan med gäller.

– Ansvaret ligger till väldigt stor del på resenären. När UD avråder från resor ska det ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa. Sedan är det upp till var och en att ta beslutet om man vill åka eller inte.

Anton Dahlquist på UD:s presstjänst -. intervjuad i GP

Så, inget förbud för att flyga till södra eEuropa, men en avrådan med konsekvenser som kan bli kostsamma om man blir sjuk på resan. Man får utan försäkring ta alla kostnader som kan uppstå av exempelvis att någon i sällskapet blir sjuk. Och det är ju inte bara Covid-19 man kan blir sjuk av. En rejäl förkylning eller vanlig influensa som ger feber gör också att man kan fastna i flygbolagens feberkontroller och inte få flyga.

På flygen just nu – obligatoriska ansiktsmasker och ingen servering av mat

Om man ändå bestämmer sig för att flyga till värmen i södra Europa innan 15 juli väntar en annorlunda flygupplevelse. Sedan 18 maj är detta exempelvis de nya reglerna från SAS:

Passengers are required to wear a face mask on all SAS flights. The face covering must be worn from boarding to disembarking and cover the mouth and nose. Passengers without a face mask will be denied boarding. It is the traveler’s responsibility to bring their own face mask. Scarves and similar coverings are not allowed.

Även på Ryanair och Air France har man samma riktlinjer. Man kommer dessutom ta tempen på resenärerna på flygplatsen om man misstänker att någon är sjuk. Har man feber får man inte åka med.

Flyga utomlands innan 15 juli

Ingen – eller begränsad – servering av mat eller dryck ombord

Att man inte serverar varm mat ombord är Inte ett lika stort problem – medtagen matsäck är ju ofta godare än flygbolagets egna, men bra att veta på förhand att exempelvis SAS numera inte serverar något att äta alls ombord.

Due to the current situation all food and beverage service temporary ceased on all SAS flights. You are allowed to bring light snacks and non-alcoholic beverages on board SAS flights. Examples of light snacks include a chocolate bar, a sandwich or similar.

Andra flygbolag som Airfrance och Ryanair serverar enklare, inplastad mat. Största utmaningen oavsett hur man får mat på flyget blir att äta den – med den obligatoriska ansiktsmasken på!

Reglerna kan ändras när som helst!

Avrådan från UD kan ändras när som helst. Både till att vi får resa tidigare till att man förlänger avrådan. Så, tills vi vet mer är vår plan fortfarande att semestra i Sverige. Även om jag är väldigt sugen på miljöombyte och en utlandsresa just nu!

Behov av inspiration för Sverigeresor?

Känner du att nu är det läge att boka in lite härliga resor i Sverige istället? Använd sökfunktionen för bloggen för att hitta reportage om det du är sugen på!

2 kommentarer

  1. Har Folksam som försäkring och den täcker vård på plats trots UDs avrådan. Men att vänta en vecka eller två när man har väntat månader dör nog ingen av.

    • Aha, bra tips då på försäkringsbolag om man av någon anledning vill resa innan restriktionerna släpps!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...