Klassiskt Julbord i sju turer på Artipelag

Dela inlägget:

Artipelag är ett konstcentrum vid kusten ute vid Gustafsberg och är en perfekt utflykt från stan. Nu under December dukar man upp julbord här, i två tappningar, Klassiskt Julbord i sju turer i deras stora restaurang med sjöutsikt, samt en julbordshow i deras lokal ”boxen” där cirkus cirkör underhåller.

Jag och min fru testade nyligen det klassiska Julbordet på Artipelag, För att sammanfatta: Gott, vällagat och i sektioner anpassade för att kunna äta det i sju turer! Det märks att man lagt kärlek på detta julbord. Det mesta är hemgjort eller köpt från lokala producenter.

Fisk och kött röker vi i vårt eget rökeri, sill och strömming lägger vi själva in. Pressyltan och slaktarterrinen är hemgjord och osten hämtar vi från det lokala mejeriet Ostmakeriet.

köksmästare Patrik Gullmarsvik

Klassiskt Julbord i sju turer på Artipelag

Julbordet startar med glögg och pepparkakor strax utanför restaurangen och när man sedan slår sig till bords väntar små löjromsstrutar som aptitretare.

Klassiskt Julbord i sju turer på Artipelag

Sen är det bara att hugga in på julbordet, som jag i vanlig ordning äter i sju turer. Stort utbud av drycker, bland annat en egen julmust med glöggsmak, riktigt god, (men kunde gärna varit lite mindre söt).

Första turen – sill och strömming!

Först sill och strömming. Otippat få sorters sill – bara fem olika. Men goda! Dessutom ättiksströmming som är en av de saker jag brukar laga till vårt eget julbord.

Andra turen – fisk

Sedan lax och annan fisk och här var det klart större utbud. Gravad, inkokt och rökt lax. Gravad torskrygg. Rökta räkor och ägg med räkor. Goda såser och majonnäser.

Tredje turen – kallskuret

Även tredje turen – kallskuret imponerade. Hemgjorda korvar och patéer, saftig julskinka och goda grönsaksrätter..

Fjärde turen – småvarmt

Klassiskt Julbord i sju turer på Artipelag

I fjärde turen med det småvarma, hittade vi allt man kan önska sig och lite till i denna kategori, som viltkorvar, köttbullar, revbenspjäll, svampomelett och julkorv.

Verkligen ett klassiskt julbord så här långt, med alla de rätter som jag förväntar mig. Lutfisk då? Ja, det serverades helt nylagat vid bordet. Detta är ju kul att smaka en gång per år – men det räcker! Känns lite som en rätt hämtad från Färöarna.

Klassiskt Julbord i sju turer på Artipelag Lutfisk

Ost, desserter och julgodis – sista tre turerna

Efter fjärde turen är man oftast ganska mätt, men vi fortsatte såklart med de sista tre turerna – ost, desserter och julgodis. Dessa fanns vid ett stort dessertbord, lite orent att blanda dessa om man ska köra ett helt klassiskt julbord, men ok!

Klassiskt Julbord i sju turer på Artipelag

Tre små goda ostar och några klassiska juldesserter – en luftig ris a la malta och en riktigt saftig saffranspannkaka. Även godisutbudet var riktigt bra och kändes hemlagat, med små mintpraliner, marmelad och kolor.

Läs mer om Artipelags klassiska julbord, när det serveras och priserna för de olika sittningarna på Artipelags web!

FORNASETTI – Inside Out Outside In

Efter detta dignande klassiska Julbord i sju turer kan man med fördel fortsätta en trappa ner och kolla in utställningen Inside Out Outside In, med verk av den italienska konstnären och designern Piero Fornasetti. Halva priset (90;- istället för 180:-) om man gör det i samband med att man äter julbordet!

FORNASETTI -  Inside Out Outside In
FORNASETTI -  Inside Out Outside In

Sugen på att läsa om fler julbord? Kolla in dessa inlägg!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Hooja sour – Fredagsdrinken med banan, melon, kiwi och citron

Ända sedan jag hörde Hoojas "Banan, melon, kiwi och citron" har jag varit sugen på att se hur...

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...