Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Dela inlägget:

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor – men på en weekend hinner ni med mycket då staden är koncentrerad och det är lätt att ta sig runt. För en matintresserad person är Lissabon en dröm, det finns massor med riktigt bra restauranger – från matmarknader till Michelinkrogar. Staden är mysig att gå runt i då många gator är gågator utan trafik och det finns stora underbara parker att ta en paus i när det blir för varmt. Här kommer alla mina tis på saker att göra i Lissabon!

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

#1. Gå – eller ta spårvagn – till några av stadens platser med utsikt

Lissabon påminner lite om San Fransisco, både med de branta backarna från vilkas topp man har en härlig utsikt över staden och floden, samt att man kan ta en liten charmig gammaldags spårvagn upp om man inte orkar gå!

Senhora do Monte ligger högt upp, i Lissabons flottaste kvarter, och har en fantastiskt utsikt över staden. Skugga av stora höga träd och för den optimalt pittoreska stämningen satt här en gitarrist och spelade.

Att göra i Lissabon - tips för en weekend
Att göra i Lissabon - tips för en weekend

Inte lika högt upp – men vid Santa Luzi vid Portas do Sol finns en bar om man vill ta något att dricka medan man njuter av utsikten

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

S. Pedro de Alcântara byggdes 1864 på två terrasser från vilka man har en härlig utsikt över staden. I närheten finns flera restauranger och caféer.

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

#2. Besök Parque Eduardo VII

Jag såg bilden på Parque Eduardo VII i något instagramflöde innan jag kom till Lissabon och tänkte att hit måste jag gå när jag kommer hit. Så cool park! Döpt efter King Edward VII som besökte Lissabon 1903 är parken som totalt är 25 hektar den största i centrala Lissabon. På toppen finns en stor vattenskulptur och på sidorna bland annat stora lekplatser.

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

#3. Strosa runt på gator och torg

Det är inte bara i citykärnan man har vackra trottoarer, metoden att skapa trottoarmönster i framförallt kalksten används i hela Portugal. Huvudgatorna i Lissabon är dessutom riktigt breda, av den typ man ser i exempelvis centrala Paris och är kantade av stora träd. Det finns även massor med caféer längs alléerna om man vill ta en paus under sin promenad!

Under en promenad i staden passerar man även majoriteten av alla pampiga sevärda statyer och byggnader.

Att göra i Lissabon - tips för en weekend
Att göra i Lissabon - tips för en weekend

Två områden som är lite extra mysigt att promenera runt i är Bairro Alto och Belem. Mysiga kullerstensgator och massor av små butiker och restauranger.

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

#4. Floden Tagus

Man kan lätt tro att det är havet man ser på alla vackra utsiktsbilder från Lissabon, men så är inte fallet utan det är floden Tagus, som visserligen leder ut i Atlanten. Det finns en liten strand här, vid Praca do comerco – men strandpromenaden är främst en plats att njuta av utsikten från, sätta sig med en bra bok eller ta något gott att dricka på en bar vid floden.

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

#5. Kolla in all grafitti och gatukonst

Det är ovanligt prydligt i Lissabon, fritt från klotter på husväggar eller tunnelbanevagnar. En del i detta arbete är att man upplåtit vissa platser för gatukonst, som exempelvis mosaikmotivet nedan.

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

#6. Mercado Alvalade Norte – Lissabons främsta Matmarknad

Mercado Alvalade Norte var med i Anthony Bourdain’s TV-program ”No Reservations” när han var i Lissabon 2012. Han var på marknaden med en berömd kock och kort efter programmet visades fick matmarknaderna i Lissabon ett uppsving – som fortfarande håller i sig. Här finns bland annat fisk- och skaldjur, grönsaker, bagare, slaktare och ostbutiker. Och det allra mesta kommer från lokala fiskare och bönder!

Enda nackdelen är att denna marknad ligger en bit utanför city – men jag tog en promenad i solen hit som tog en trekvart – sedan en tunnelbana tillbaka. Läs mer om marknaden här.

#7. Time Out Food Market Lissabon

Mitt i Lissabon, med 26 restauranger, 8 barer och ett dussin affärer är Time Out Food Market ett populärt ställe att hänga på, från tidig morgon till sen kväll. Vill du laga maten själv – då kan du haka på någon av de matlagningskursen som ges här flera gånger per dag!

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

#8. Testa Ginjinha

En dryck att testa i Lissabon är Ginjinha – en söt Portugisisk likör på sura körsbär. som säljs i små hål i väggen lite överallt i stan.

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

#9. Pastel de Nata – smördegsbakelse fylld med äggkräm

Det absolut mest klassiska bakverket i Portugal är Pastel de Nata – en smördegsbakelse fylld med äggkräm. som man pudrar kanel och socker på efter egen smak innan man äter den med en kopp espresso till. Det säljs överallt, på både caféer, och restauranger och passar lika bra till morgonkaffet som en eftermiddagsfika eller dessert efter en middag. Riktigt sött och gott!

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

#10. Virala glassmunken

En rak motsats till Portugals traditionella bakverk – och det caféet med längst kö – är glassmunkarna på Scoop’n Dough. Nyfriterade munkar fyllda. med glass! Läs mer om dem här.

#11. Ät på riktigt bra krogar!

Vill du unna dig en mer avancerad middag? Lissabon har massor med bra krogar. Här finns bland annat två restauranger med 2 stjärnor i Guide Michelin, 12 med 1 stjärna och fem med Bib gourmand.

Jag åt bland annat på 1-stjärniga Epur – en fantastisk matupplevelse. Restaurang Epur öppnade i Maj 2018 och fick inom kort en stjärna i Guide Michelin. Krogen drivs av den franska kocken Vincent Farges. Här serveras modern fine-dining, utan att bli för experimentell – med fokus på goda smaker och riktigt bra portugisiska viner.

Att göra i Lissabon - tips för en weekend

Jag åt även en kväll på den mest traditionella restautang man kan hitta – Restaurang Gambrinus som är beläget på en av de mest centrala gågatorna i centrala Lissabon och öppnade redan år 1936. Trettio år senare byggdes den om till finkrog – en status den har än i dag, känd som en av stans bästa krogar. Här serveras traditionell portugisisk mat och man har öppet från tidig morgon sent in på kvällen alla dagar året om. Här har servitörerna mörk kostym men stilen är avslappnad och trevlig. Läs mer om dessa två restauranger i detta reportage!

#12. Hotell med utomhuspool i Lissabon

Slutligen så måste man ju bo bra också! Jag ville verkligen dra nytta av det fina vädret och bo med pool, så jag bokade ett rum på Lissabons högsta hotell – Sheraton Lisboa Hotel & Spa. Stort spa, en takbar och så denna utomhuspool! Läs mer om hotellet här.

Det var mina 12 bästa tips på saker att göra i Lissabon. En härlig stad som jag verkligen längtar tillbaka till!

Upplev portugisisk mat i Stockholm

En tröst när man är hemma igen är att det numera finns en riktigt bra Portugisisk restaurang i Stockholm – Botica. Undebart god modern Portugisisk matlagning. Läs mer om den här!

Läs mer om Lissabon

Min resebloggarkollega Lina var också i Lissabon en helg – läs om hennes tips här!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...