fbpx
Matochresebloggen
mat från Färoarna
Färöarna Okategoriserad

Färöarna – fascinerande natur och ett klart annorlunda kök

I veckan spelade Sverige fotboll mot Färörana på Friends Arena och med anledning av det arrangerades ett mingelevent av Färöarnas turistbyrå innan matchen som jag fick en inbjudan till.

På plats fanns en inrest kock från Färöarna som lagade upp lite typiska rätter från ögruppen och vi fick via några presentationer lära oss lite mer om denna lilla fascinerande destination.

Det finns fler får än människor – det bor knappt 50.000 personer på Färöarna – och det finns över 70.000 får. Runt 100.000 turister kommer til landet per år och man har med små medel skapat flera lyckade kampanjer för att få fler turister att intressera sig för landet. För några år sedan fick man stort genomslag med kampanjen Google Sheep view, där man utrustade ett antal får med 360-kameror som streamades.

Förra året “stängde men landet för turister” i en PR-kampanj som fått stort medialt genomslag. Under ett par dagar på lågsäsongen i April kan man ansöka om att få en sponsrad resa till Färöarna och i utbyte får man hjälpa till att renovera och fixa till stigar, trappor och liknande till de mest populära platserna att besöka på Färöarna. Flera tusen personer ansökte och nu är man i full färd med att välja ut de 100 personer som ska få komma i April 2020.

Färöarna
Färöarna
Färöarna

Naturen liknar på bilderna karga delar av Scottland jag besökt. Turismen är är fortfarande väldigt småskalig. Det finns sammanlagt inte mer än 700 hotellrum på hela Färoarna. (Som jämförelse har flera av Stockholms största hotell nästan lika många som Färöarna har totalt, Clarion sign har exempelvis 558 rum!).

Det är inte bara klassiska hotell man kan bo i, exempelvis kan man övernatta i en några av de gamla fiskebodarna vid havet som gjorts om till B&B.

Färöarna

Typisk mat från Färoarna

Färoarna lever mycket på sitt fiske och mycket av det färöiska köket bygger på fisk i olika former och även fermenterat kött. Man har en Michelinkrog på Färörarna med 2 stjärnor i Guide Michelin – KOKS – men i övrigt verkar det som att det mest serveras klassisk Färöisk husmanskost på restaurangerna här . 

mat från Färoarna

Några exempel på typiska rätter som vi fick smaka:

Torkad torsk med vispat smör. Konsistens ungefär som tjockt papper. Men riktigt gott faktiskt!

mat från Färoarna

Fermenterat lammkött. Helt klart det märkligaste jag ätit i år (jag var tvungen att spotta ut den tugga jag tagit). Så äckligt! Torskromsdipp med chips var dock riktigt gott – perfekt drinktilltugg

Makrillröra på krispigt knäcke. Jag gillar verkligen rökt makrill så detta var helt i min smak! Även torsk med alger och svampcreme var vällagat, men dova smaker. Överlag skulle mer syra i maten vi provade ge ett lyft.

Lax i olika former: gravad och rökt. Just lax är en av de stora exportvarorna från Färoarna och den var riktigt läcker. 

Toast med en röra på potatis och små bitar torkad fisk. Supergott, riktig comfort food!

Omdömet om den Färöiska maten

Sammantaget, en helt annan flora av smaker än de vi har hemma i Sverige – och från något annat kök jag testat tidigare. Inte direkt gott så man ramlar baklänges, men himla intressant. Tydligen är detta en populär destination bland “foodies” och jag kan förstå varför. God mat kan man ju få här hemma i Stockholm, men inget som liknar detta!

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att jag blir så sugen på att åka till Färöarna. Naturen såklart, den annorlunda maten eller att det ligger så avsides och knappt syns på kartan…. 

Hur gick det i matchen förresten? Jag hade inte möjlighet att hänga med och kolla på den men den slutade 3-0 till Sverige. Bra jobbat av det Färoariska laget att hålla emot så pass bra. Med knappt 50.000 invånare är ju inte utbudet av talanger i närheten av det vi har i Sverige!

Naturbilderna är lånade från visitfaroeislands.com

Du kanske också är intresserad av...

2 Kommentarer

 • Reply
  FREEDOMtravel
  24 november, 2019 at 21:37

  Men åh, nu blir jag lite avis! Jag bodde två månader på Färöarna för evigheter sedan (gjorde psykiatripraktik på sjukhuset i Torshavn när jag utbildade mig till arbetsterapeut). Åt ingen lyxmat, men massor av vardagsmat. Mina erfarenheter/minnen från det färöiska köket (som säkert har utvecklats sedan dess): kokt potatis till det mesta, pannbiff, rödkål, rabarber tillagade på alla sätt man kan föreställa sig, valkött, valspäck, stora “fiskbollar” med en sorts fiskfett i … Älskade Färöarna och vill gärna resa tillbaka dit 🙂

 • Reply
  Christian Muda
  25 november, 2019 at 08:10

  Ja, hade för mig att du bott där Helenea. Så häftig plats!

Lämna gärna en kommentar