Test: Saffransbullar. Dessa är bäst i Stockholm 2019!

Jag äter sällan vetebröd, men ska man äta en saffransbulle denna jul kan man ju passa på att köpa en av de allra godaste. Så, för att ni ska slippa gå på en nit (dvs råka köpa en torr, tråkig saffransbulle) ställde jag upp i en saffransbullepanel – för er skull!

Det är That’s up som via panelen Smakdomarna samlar ett drygt tjugiotal matnördar som mig då och då. Denna gång för att testa 26 olika saffransbullar och baserat på våra betyg utse en vinnare!

Test: Saffransbullar

Vaddå ”saffransbullar” tänkte jag när jag såg raden av bakverk vi skulle smaka. Är det inte lussekatter man äter till jul? Men ack så fel jag hade. Tydligen testade man bara lussekatter förstå gången testet var (2014) – men de flesta var så torra och trista så man året efter släppte in även saffransbullar och nu dominerar de tävlingen fullständigt.

En saffransbulle är alltså en vanlig bulle som fått lite saffran i degen. i vissa fal även mandelmassa, russin, apelsinskal eller mandel.

Vi testade såklart bara en liten del av varje bulle, knappt en tiondel, så jag kunde faktiskt smaka lite på samtliga 26. Och det var inte så svårt att utse mina favoriter.

Bort gick de som var för torra, för degiga, för söta eller med för lite saffran. I toppen hamnade motsatsen – de perfekt gräddade, saftiga, knallgula saffransbullarna.

Vilka bagerier var med i testet då? Många skickar en låda bullar för att vara med i testet, andra skickar inte av princip utan där köper That’s up in saffransbullarna. Ett fåtal vill inte vara med i testet alls då de är rädda för dåliga betyg…

Mina tre favoriter

  • Bröd & Salt – saftig och god!
  • Gateau – perfekt saffranssmak
  • Thelins Konditori – saftig, lagom söt

Vinnarna i Saffransbulletestet 2019:

Den saffransbulle som fick högst sammanlagda betyg fick beröm av i stort sett samtliga i juryn var också den jag gillade bäst.

”Saftig och god balans i smaken”, ”Fin, Wow, Vinnare! På både utseende och smak”, ”Riktigt smörig, bra mandelmassa”, ”Perfektion”, ”Wow! Saffranssmak”.

Smakdomarna

Vinnaren av årets bästa saffransbulle 2019 är Bröd & Salt som totalt kammade hem 4,37 poäng av 5 möjliga. Delad tvåa kom Vallentuna Stenugnsbageri och Bullar & Bröd Stenugnsbageri med 3,79 poäng och på tredje plats kom vi Ritorno med 3,74 poäng. Kolla in hela listan med de 26 bidragen och se hur de placerade sig hos That’s up här.

Fler bulltips

Sugen på en vanlig hederlig kanelbulle? Kolla in Stockholms bästa kanelbullar här!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...