American Express nya lounger på Arlanda

Dela inlägget:

Nu har American Express nya lounger på Arlanda öppnat – och de är större än någonsin! American Express hade tidigare en liten business lounge i en del av Pontus in the Air. När sedan denna restaurang fick stänga på grund av renovering flyttade American Express business lounge på Arlanda till en tillfällig lokal på Arlanda – men idag den 4 April öppnade American Express nya lounger på Arlanda. En lounge för American Express Platinummedlemmar och en exklusiv lounge för American Express Centurionmedlemmar. Jag var på plats för att kolla in miljön och provsmaka en räkmacka!

American Express nya lounger på Arlanda

Man tar sig till bägge loungerna via en pampig, bred trappa och på våning två möts man av en disk där man får visa upp sitt American Express-kort för att komma in. Här krävs det ett American Express Platinum (som kostar 7800:- per år i årsavgift) för att komma in i den största loungen, eller ett American Express Centurion (som kostar mer än det fyrdubbla) för att komma in i den mindre, ännu mer exklusiva loungen. Bägge loungerna drivs av Pontus Frithiof, och man delar kök som gör mat till bägge loungerna.

American Express nya lounger på Arlanda

American Express Platinum Lounge på Arlanda

American Express Platinum Lounge har plats för 220 sittande gäster och har man tidigare varit på Pontus in the air så kommer man delvis att känna igen sig. Den stora baren i mitten av lokalen är kvar – men med ett förnyat utseende. Målet har varit att skapa en nordisk, avslappnad känsla och man arbetar med mörka färger på väggar och möbler, mycket naturmaterial som sten och trä – och stort fokus på belysning.

American Express nya lounger på Arlanda
American Express nya lounger på Arlanda
American Express nya lounger på Arlanda
American Express nya lounger på Arlanda

Maten på American Express Platinum Lounge på Arlanda

Till skillnad från de flesta andra flygplatslounger är det inga bufféer här – all mat och dryck severas vid bordet. Det som ingår är frukost på morgonen – under resten av dagen en handfull varmrätter. Det finns även en extrameny man kan beställa från men då betala extra. Samma sak med dryck – läsk, öl och vissa viner ingår – men det finns mer exklusiva viner och champagne att beställa in mot en extra kostnad. Är ni nyfikna – kolla in menyerna nedan!

American Express nya lounger på Arlanda

Vi fick prova deras klassiska räksmörgås som fortfarande är den godaste på Arlanda i mitt tycke. Just denna ingår inte utan kostar 195:- även för loungegästerna.

American Express nya lounger på Arlanda

Mat och dryck är verkligen i fokus på denna lounge. Till skillnad från exempelvis Emirates Business Lounge där det finns både duschar och sängar att sova i är det här en plats att äta något gott på innan avresa. Ytterst få resenärer har Arlanda som en transitflygplats – så det är logiskt med prioriteringen på mat.

Kolla in ett filmklipp från American Express nya lounger på Arlanda

American Express Centurion Lounge på Arlanda

Jag fick även ta en titt på American Express Centurion Lounge på Arlanda. Denna lounge är för de få personer som spenderat så mycket med sitt Amex Platinum att de erbjuds att uppgradera sig till American Express Centurion. Det sägs att man ska spendera minst 2.500.000 sek per år på sitt Platinum-kort för att få chansen att skaffa ett American Express Centurion. Har man den ekonomin kvittar det kanske att kortavsgiften är runt 30.000:- per år!

Personer med detta kort kan nu alltså koppla av i en egen lounge på Arlanda. I denna lounge fick jag inte ta några bilder, men det är samma artitekt som gjort denna lounge som Pontus restautrang La Tour – och man känner igen sig lite. Det är stärkta vita dukar på borden och en mörk inredning, med många små designade lampor i taket och punktbelysning på väggarna. Den långa väggen som vätter mot landningsbanan är täckt med tjockt glas, vissa delar frostade, vissa klara.

Här finns även ett chambre separée vid ett runt bord för 8 personer och en drinkvagn man kan förse sig av själv. I denna lounge är det fler rätter ur menyn och mer dryck som ingår, exempelvis räksmörgåsen eller en toast skagen. Även champagne ingår här. Det finns dock rätter som kostar extra även i denna Centurion Lounge, som kalixlöjrom eller grillad entrecote, samt mer exklusiva drycker. Kolla in hela menyn nedan.

Sammantaget om American Express nya lounger på Arlanda

Riktigt härliga ställen att hänga på – först tyckte jag att Platinum Loungen var så fin, men när jag sedan fick kolla in Centurion Loungen som hade en riktigt lyxig känsla blev det såklart favoriten, kanske för att det känns långt bort att jag skulle kunna skaffa detta kort! Att dessa lounger nu finns är en stor fördel för de som redan har ett Platinum kort eller högre. Men detta är en restaurang man inte ens kan betala för att komma in på om man inte har något av dessa kort.

Öppettider:

Loungens öppettider matchar avgående flyg från Arlanda, så den öppnar tidigt och stänger tidigt. Så här ser öppettiderna ut:

  • Söndag-Fredag: 05.00-18.00 (sista beställningen 17.30)
  • Lördagar: 05.00-15.00 (sista beställningen 14.30)

Är det värt att skaffa ett American Express Platinum?

Så till frågan – Är det värt att skaffa ett American Express Platinum för 7800: per år? Dvs 650:- per månad? Ja, möjligen om man verkligen maxar alla förmåner, där lounger som denna är en av de större. Det vore onekligen härligt att starta varje resa från Arlanda uppe i American Express Platinum-loungen – och man kan ta med en gäst utan kostnad!

Hur kom jag in i loungen denna gång? Jag var gäst med anledning av öppningen och inbjuden av American Express.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...