Orangegutang Orange vin – ett vitt vin med röd karaktär

Dela inlägget:

Orange vin blir allt mer populärt och kan beskrivas som ett vitt vin man gör med samma teknik som man gör rött vin. Man använder vita druvor, men låter skalen vara med vid jäsningen i stora eller hela delar av jäsningen. Tack vare denna långa kontakt med druvskalen blir vinet mörkare än ”vanliga” vitviner och varierar färgen från gul till orange. Ofta används naturlig jäst och man buteljerar även ofta vinet utan filtrering – samt har en lång jäsningstid – från en vecka upp till ett helt år.

Ursprunget till orange vin kan spåras tillbaka till Georgien, där traditionen med att tillverka vin i stora lerkrus användes. Metoden att låta druvorna jäsa med sina skal i dessa amforor är en av de äldsta kända metoderna för att tillverka vin och har blivit populär bland moderna vinproducenter. Inte minst för att detta vin passar till många typer av maträtter, är lite mer strukturerat och har mer tanniner än vitt vin, men friskare och lättare än många röda viner.

Orangegutang Orange vin – Nytt orange naturvin från Leth

Orangegutang Orange vin – är ett ekologiskt orange naturvin gjort på handskördade druvor. Det är Franz Junior, som är de tredje generationens vinmakare på vinhuset Leth som ligger bakom detta naturvin, som är det första naturvinet i Leth’s utbud. Detta vin görs på samma druvor som Leths andra viner – Riesling, grüner veltliner, gelber muskateller och roter veltliner.

Vinet släpps på Systembolaget den 8 april 2024, jag fick ett prov med mig till Dalarna där vi hängde över påsken och tog ett glas Orangegutang i vårsolen som vi hade tur att få flera av dagarna här.

Ett supergott, friskt orange vin med smaker av aprikos, torkad frukt och mandel. Detta vin är mer gult än orange till färgen och det var även ett lätt naturvin, som smakar nästan som ett ”vanligt” vin. Har man inte druckit naturviner så ofta innan är detta ett bra instegsvin. De lite mer experimentella naturvinsmakarnas viner kan ofta dra åt hö eller gödsel i smak och lukt! Orange vin är är så nytt att det inte finns en egen kategori för dem hos systembolaget, utan man hittar dem under vitt vin. Där finns detta för 139:- . Klart prisvärt för ett orange naturvin!

Varför dricka naturviner?

Det finns flera starka anledningar att dricka naturviner kontra ”vanliga” viner. Det främsta att de inte alls är besprutade – vilket är bra för jorden och vår miljö. Man har heller inte lika mycket tillsatser som i vanliga viner och inget tillsatt socker. Så många menar att man inte blir (lika) bakis om man dricker naturviner. Och när man väl vant sig vid smaken är de ofta klart mer intressanta smakmässigt än vanliga viner.

Fler reportage om vin på matochresebloggen.se

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...